Nie, nie chcę, aby ktoś "odwalił" za mnie całą brudną robotę i wypisał wszystkie rośliny. Od tego mam książki. Chodzi o sugestie, jakieś pomysły.
Bez "ogrodowego doświadczenia" ciężko wyobrazić sobie jak ta skarpa może wyglądać po wprowadzeniu pomysłu w życie.
Skalniak przyszedł mi na myśl, bo skarpa ma 2,5m wysokości, kąt nachylenia około 27st. Ziemia po jesieni i zimie jest wymyta i gdyby nie trawa rosnąca na jej szczycie pewnie niewiele by z niej teraz zostało.
Trzeba ją na pewno umocnić, sama trawa nie zda egzaminu.
Murek oporowy jest chyba konieczny, a na tak dużej powierzchni bez tarasowania to nawet by głupio wyglądało.
Szkoda też nie wykorzystać pld zach stoku. Chciałabym by było kolorowo, nie chcę sadzić iglaków, bo tego mam pod dostatkiem w okolicy- kawałek za płotem las iglasty

nie mogę też wymyślić jak połączyć skarpę (na szkicu ten zgniło zielony narożnik) z również spadzistymi bokami - kolor zielony.
Szukam natchnienia i rozwiązań, ale wygląda na to, że nie tak dużo osób na forach miało niwelacje terenu, powstałą skarpę i skalniak na niej... albo po prostu się nie chwalą ;P