Ogród Agnieszki i Zbyszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Agnieszki i Zbyszka

Post »

Kochani
Marysiu krakowska
Nie chcę marudzić już na wstępie, ale kurcze mam już tego śniegu powyżej dziurek w nosie :evil:
Ile można się w nim taplać, ślizgać po nim, przedzierać, moknąć , uczyć się jeździć, jak nie widać pasów....wrrrrr.....już mi nieco lepiej.Jeszcze parę dni i będzie tylko lepiej :?
Dziś szło mi gorzej, przez śnieg i wczesną godzinę. Mam zabójczo niskie ciśnienie i mimo kawy z czterech łyżeczek rozpuszczalnej nie budzę się przed 12, mentalnie oczywiście.
Na dodatek pan instruktor jest przeziębiony, mój synuś też, więc mi się tez ździebko udzieliło ;:174
Maryś kochana za pierwszym razem nawet Caruzo kierownicy nie zdaje.
Powojnik kosztował 6 zeta, więc jakby cóś kupię następny ;:224

anabuko
Yes :!: I tej optymistycznej wersji się trzymajmy :heja
Wrzosiki o dziwo żywotnie się prezentują, może fuksem przeżyją, co się rzadko zdarza w donicach.

Joasiu
Może rzeczone słoneczniczki były od innych forumków, topinambury znam, miałam w starym ogrodzie. Przesadzę gdzieś z boku, niech się rozrastają :D
Może masz chęć na jakąś moją roślinkę ?

Joluś ;:196
Nie rozmawiałyśmy i nie pisałyśmy do siebie bardzo dawno.
U mnie wiele zmian - to już wiesz :)
Tak, domek mamy zamiar kupić, wynajmujemy na razie wraz z resztą siedliska.
Jest to najbliższe gospodarstwo od działki mojego Z., gdzie jest jedna z pasiek i nasze nasadzenia, głównie dla pszczół stworzone.
Mam nadzieję, że wiosna i latem będziemy więcej czasu tam spędzać. Wiesz, że źle znoszę miasto i zawsze marzyłam, żeby mieszkać w spokojnym miejscu. Nie mam też na głowie wrednego sąsiada ;:173 Czasem gdy zabieram jakieś rzeczy ze starego ogrodu przemykam tak, aby go nie spotkać :;230

Marysiu kaszubska
Ee, śnieg popadywał :roll: Może chwilowo się rozjaśniło na minutkę 8-)
Aa my przeciwnie, myśleliśmy już o pracach agrarnych :tan , nawet łopaty plastykowej do odśnieżania nie zabraliśmy....
Ale, ale nie pisałam jeszcze chyba, załatwiliśmy córce oglądanie malutkich świnek.
Wepchałyśmy się do obory sąsiada Nogi i nawet na rękach świnkę miałyśmy .Przezornie gumaki i stare kurtki ubrałyśmy. Przyszłyśmy a mój Z. - ''co wy tak śmierdzicie'' :?: :;230
Mi ten zapach nie przeszkadza, często dociera do mnie, bo sąsiad blisko. Oczywiście nie chciała bym, żeby po przyjeździe do miasta ludzie go ode mnie czuli ;:306

Jacku
Ufff u nas nie Anglia :)
Moje bardzo urosły :D
Prymulki piękne, muszę wystawić na taras bo zaczynają blednąć.
Patrzeliśmy na prognozy, niby ma być na plusie w przyszłym tygodniu, ale później znów na minusie.Trzeba choć na chwilki wystawiać rośliny na dwór. Mamy dwa cykasy, które tracą liście wypuszczone w pomieszczeniu, lubią być na zewnątrz, teraz je wywalimy na powietrze, może zachowają zielone pióropusze.

Dość gadania, lecę do kwiaciarni po keramzyt, będę przesadzać zantadescię, która zimą nie traci liści. Wczoraj przesadzałam begonie do świeżej ziemi. W piwnicy pozostałe kalijki wypuściły kły i niebawem zabiorę je do mieszkania. W piątek bodajże będę siać kwiatki ;:138
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co będziesz siała Agnieszko??
Ja na razie posiałam werbenę patagońską, która mrozi się na balkonie i sasanki papageno - z których już trzynaście wykiełkowało ;:138
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - Ambo
Z. wystawił dziś lawendę na balkon, tzn. nasionka do przemrożenia właśnie.
W najbliższy dzień sprzyjający siewom kwiatowym - w ziemię wrzucę ; lwie paszcze mix od siostry mojego Z., kobee, kleome o d Marysi /Aguniady, zatrwiany, białe szałwie jednoroczne, może canny też od Marysi, werbenę.
Rozsada Z.- głównie przegorzany hodowane przez zimę, które zajmują dwa stoły przy oknie balkonowym - wyjadą na balkon, gdy będzie na plusie.
Mam sporo nasion, od forumków i kupionych, lecz mało miejsca. Postaram się część np. bylin posiać w zimnym inspekcie w kwietniu. Część na balkonie. :)
Ambo jak zimują Twoje mieczyki, na działce, czy w domu, nie wyrastają liście ?
Moje w piwnicy raczej ciepłej niestety częściowo wystartowały i to poważnie dość. :roll:
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Agnieszko rzeczywiście coś zrobiłaś się marudna, chyba to przez ten śnieg ;:219 Ja mam już nie tylko zastawione okno ale i wypełnione woreczkami z pudełeczkami. Teraz będę kręcić roślinkami akantu, żeby się nie wyciągały i będę obserwować czy już coś wyłazi czy nie. Poza tym już widzę oczami wyobraźni litry przenoszonej wody i przelewające się półki - też marudzę :;230 Czy dobrze zrozumiałam, że przekwitnięte prymulki wyrzucasz na zewnątrz? bo ja mam dwie i zaczynają jakby od nowa rosnąć.
Nie wiem dlaczego zakładasz z góry, że nie zdasz za pierwszym razem prawka :uszy
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu -Masko
Podlewanie czasem bywa uciążliwe, ale ale ,jaka satysfakcja z samodzielnie wyhodowanych roślinek :D
Tak - prymulki wystawiam na zewnątrz, teraz chwilowo wstawiłam do mieszkania wraz z ciemiernikiem. Większość pierwiosnków się przyjmuje później w ogrodzie.
Marysiu ostatnio mi gorzej szło :oops: Ciężko było ćwiczyć na śniegu. :roll:
Zaraz jadę, mam nadzieję że dziś będzie git :!: Mimo tego niewymownego białego g. na dworzu :;230
Moje linki
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

A propos egzaminu na prawo jazdy - znajoma instruktorka jazdy twierdzi, że dużo łatwiej zdaje się egzaminy zimą, a jeszcze lepiej w ekstremalnych warunkach : kierowcy jadą wolniej, ostrożniej i jest mniej niespodzianek. :)
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak Agnieszko Ewa ma rację i instruktor przekazuje dużo wiadomości przydatnych w takich warunkach!.
Życzę powodzenia!
Mnie też pierwiosnki przyjmują się w ogrodzie, ale te odmiany wolniej się rozrastają, te typowo ogrodowe za dwa lata rozrastają się w ogromne kępy :roll:
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Moim zdaniem kurs na prawo jazdy powinno się robić właśnie zimą, nawyki zostają potem na całe życie
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko - ja moje mieczyki przechowuję w lodówce. Jeszcze w zeszłym roku wystarczało mi pudło na warzywa na dloe. W tym roku okupują zarówno pudło jak i najniższą półkę..Jak tak dalej pójdzie to będę musiała drugą lodówkę kupić :wink:
Ale do rzeczy - nie kiełkują jeszcze. Przeglądałam bulwy mniej więcej tydzień temu. Za kilka dni znowu do nich zajrzę...
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo - gajowa
Mówiono mi o tym wcześniej, mam nadzieję, że mi to tylko pomoże :D ;:108
Ja w strachu też przed teoretycznym :oops: dopuszczający do jazd zdawałam wg. starych przepisów, teraz będę zdawać wg. nowych :roll:

Marysiu ;:196
Wrażenia na zasypanym śniegiem rękawie bezcenne ;:306 ;:333
Pan instruktor jest maksymalnie cierpliwy i wyrozumiały 8-)
Kiedyś posadziłam biały pierwiosnek do ogrodu, ten skurczybyk rozrósł się w spora kępę, wypuścił pełno sałatek obok :tan

Ewo M.
Wy mi na prawdę dodajecie energii i podnosicie mnie na duchu :!: ;:108

Marysiu -Ambo
:;230 To ja od razu drugą lodówkę muszę mieć ;:3
Kiedyś trzymałam gladiole w starej ruskiej lodówce Mińsk, przechowywały się dobrze teraz w nowszej nie ma szans bo stale jest wigoć :roll:
Muszę poważnie porozmawiać ze swoimi, takie kły mogą wypuszczać w maju, jeszcze ponad 2 miesiące :?

Dziś trochę zielonego i białego, ale nie takiego białego jak za oknem ;:173

Obrazek
Przesadzona cantadescia, te papiery na podłodze w tle to mieczyki kopercie.

Obrazek
Agapanciki rosną pięknie.

Obrazek
Tak wyglądają pierwiosnki zdjęte z balkonu.

Obrazek
A to bukiet na Chrzciny mojego wnuczka Kuby.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Brukselka jakoś mi pasowała do reszty ;:306 ;:224
Moje linki
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Na pocieszenie powiem że swój egzamin na prawko zdawało niemal równo 22 lata temu, a wtedy to regularnie zimy były takie jak obecna. Zdałam za pierwszym razem a doświadczenie zimowe rzeczywiście potem mi się przydało, bo jazda w lecie to był mały pikuś :wink: A kiedy masz egzamin, bo nie mogę znaleźć, czy pisałaś?
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati
Dzięki za pocieszenie ;:196
Łohoho, jeszcze 15 jazd, potem egzamin wewnętrzny - drugi - teoretyczny, potem praktyczny, następnie w wersji optymistycznej zapisanie się na egzamin państwowy, dalej czekanie miesiąc plus dodatkowe jazdy, egzamin teoretyczny i praktyczny, następne znowu praktyczny ;:306 ;:303 ;:304
Moje linki
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Agapanty uprawiasz w donice czy potem wsadzasz je do ogrodu...?
Bo kupiłem kłącza ale jeszcze nie wsadzam do donic :wit
Pozdrawiam i miłego wieczoru
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko jeździsz po 2 godziny?
Zielone wesołe, a bukiet chrzcinowy oryginalny - czy ja tam widzę ciemiernika? brukselka tez pasuje.
U Ciebie wszędzie jest zielone, gdzie nie wdepniesz roślina ;:65
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrze
Cały czas hoduję w donicy, zimą przechowuję w chłodzie.
Nie wiem ,jak powodzi się uprawa w ziemi, czy ktoś tak próbował w naszym klimacie :)
Posadź jak najszybciej do doniczki i trzymaj w jasnym, możliwie chłodnym miejscu. :)

Marysiu
Tak :D Mam nadzieję, że tulipany nie rozwiną się zanadto :)
Ciemierniki swoje dwa obcięłam do bukietu 8-)
Marysiu żebyś wiedziała, że gdzie się stąpnie cóś zielonego rośnie, leży, stoi w wazonie.... ;:306
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”