To było tak.........

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: To było tak.........

Post »

Witaj Ewuniu!...Pytasz o rozmiary warzywniaka...Mój warzywniak ma ok 5m x 12...i praktycznie mam tam wszystkie podstawowe warzywa dla 5 osobowej rodziny.
A więc wysiewam paczkę buraczków/ które później pikuję, aby wyrosły w odpowiedni korzeń/ , 2 paczki marchwi, 1 paczkę pietruszki,1kg dymki sadzę, 2 paczki sałaty / masłowa i lodowa /razem z koprem sieję , 1 paczkę fasoli szparagowej, 15 szt sadzę kapusty wczesnej, 10 szt.- modrej ; 10 szt kalafiorów, 20 szt.porów i 10 szt. selerów i 5- 8 szt. pomidorów / Pomidory to tylko pro forma ponieważ sadzę ok. 80 szt. w tunelu foliowym/ . Wysiewam 2 paczki ogórków korniszonowych, płożących,- punktowo po 3-4 nasionka co 20- 30 cm. Sadzę także 5 szt majeranku, 5szt. bazylii, lubczyk. Pod koniec marca sadzę jedną rajkę kiełkowanych ziemniaków a po wykopaniu okolo 20 lipca sieję tam po raz drugi ogórki na póżniejszy zbiór i koper aby mieć młodziutki do zamrożenia na zimę.Gdy tylko ziemia odmarznie sieję 2 paczki szpinaku zimowego, mozna go siać też jesienią na wiosenny zbiór. Ewuś zobacz u mnie w wątku 3 ,jest zdjęcie mojego warzywniaka...wszystko mieści się na tym metrażu, dorodne...Oczywiscie każdy ma swój sposób zagospodarowania... ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewciu pomysl o fasoli,radze pod szpadel kilka ziemniaczków ,mają najlepszy smak,takie swojskie,bez oprysku. :wit
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Ewciu ,istne szaleństwo z nasionkami. Pomidorów będziesz mieć więcej niż w niejednym warzywniaku .
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy Ty przypadkiem sobie po cichu dodatkowego pola nie dokupiłaś :wink:
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Było o tym głośno w całej Łodzi!!!!! :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

:wit
Ranczowiczko Dziękuje za rady - właśnie nad fasolką się zastanawiam ale niską- czytam o odmianach i trudno wybrać - czy każda fasolka szparagowa kwitnie dwa razy?
Ewunia - właśnie wymyśliłam, że ogórki posadzę w innym miejscu i wspomogę się właśnie siatka ogrodzeniowa- może zaproponujesz mi jakąs odmianę - bo tyle tego jest że człowiek głupieje
Marysiu właśnie mam problem z tym ,ze ogród daleko i troszkę sie boję że jak przyjdzie susza to roślinki szlag trafi - w maju mam komunie i jak przyjdzie susza to będzie po zawodach . Czy można ściółkować warzywka np trawą
britvictango tuje jeszcze małe, a chciałabym się zasłonić - mam 35 metrów siatki do zasłonięcia - myślę że tych kobei to jeszcze zabraknie ;:306
Agatko - dziękuje za zrozumienie ;:196
Romciu - pewnie ze chcę - zapomniałam odpisać ale mam nadzieję ze nasionka przywiozłaś i czekają u Olka .
Czekam na fotkę w moim wątku tych ogórasów
Ula i Daria też będę wysiewać żagwin i mam nadzieję że nie zapomnę gdzie go wysiałam i nie usunę w przyszłym roku -
Iwonko jeszcze nie dorobiłam się tyle kompostu co bym mogła na nim coś posadzić- może w przyszłym roku spróbuje
Aguś wiesz jak działa forum ;:306 chęci są , zapał jest ale co z tego wyjdzie to się okaże dopiero w wakacje . Mam nadzieję że plony będą( chociaż małe) ponieważ jeszcze nie mam przygotowanego podłoża to mam zamiar w tym roku nawozić rzędowo obornikiem krowim- o ile go sobie załatwie. Sałatę mam jedną ale nie wiem co to za odmiana - napisane jest masłowa wczesna ;:306
anushka trzeba zaplanować sobie dużo pracy bo przez zimę 7 kg weszło ;:306 :;230
Ewunia nie mam takich drzewek dlatego puszcze na siatkę
Bogusiu - widziałam Twój warzywniak, ale jako początkujący ogrodnik nigdy bym nie pomyślała że on tak mało miejsca zajmuje ,a potrafi tyle zmieścić. Kapusty i kalafiora nie będę sadzic - może w przyszłym roku poki co to nie wiem jak ogarnę to co mam. Czy zioła wysiewasz czy gotowe sadzonki kupujesz? .
Po ziemniaki chodzę do gospodarza na wsi - mam świeże prosto z pola- czasami nawet sama ukopuję ;:306
Jadziu fasolka w planach a miały być tylko jeszcze buraczki ;:223
Małgosiu - to prawda - trochę tego będzie, mam tylko nadzieję ze żadna zaraza nie wejdzie bo jeszcze foliaka w tym roku nie będzie.
Ilonka u mnie jeszcze działka pusta i znajdzie sie na to miejsce ;:306 ;:304
Agatka no i mnie wsypałaś ;:306 ;:306 ;:306

U nas od trzech dni cały czas śnieg pada i nie wprawia mnie to w dobry nastrój , wręcz odwrotnie . Zimo idź precz :evil:
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Ja też mam już serdecznie dość tej zimy a niech już ona idzie sobie ;:223 precz mam ochotę na wypicie kawki lub herbatki na dworze usiąść sobie na schodkach ;:131
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Obrazek

Taką fotkę znalazłam ...........nasiona zostały w kuchni na bufecie :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewciu u kogoś na wątku czytałam o tym, że ściółkuje skoszoną trawą jarzyny, a poza tym muszą sobie radzić! jak przyjedziesz to je podlejesz, a może będzie padać deszcz i samo się podleje!
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Z ściółkowaniem skoszoną trawą warzyw, truskawek etc, to bym się głęboko zastanowił. Mogą być siedliskiem grzybów.
Jeżeli już, to dobrze wysuszoną - sianem.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Krzysztof, na pewno masz rację!!!

Tym bardziej że truskawka łapie grzyba na pstryknięcie palcami w niesprzyjające pogody

a przecież Ewcia nie będzie z opryskami biegała, bo to będą owoce dla dzieci, a nie na sprzedaż ;:202
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Moja koleżanka ma przepiękne róże i kiedyś ją zapytałam czym nawozi, odpowiedziała niczym całą skoszoną trawę daje pod krzewy i od tej pory też tak robię. Chyba nie wszystko można wsypać do jednego worka! zależy gdzie jest grządka, bo jeżeli w miejscu przewiewnym to trawa wysycha i jest inaczej niż w miejscu mokrym, zacienionym. W tym pierwszym gleba szybciej schnie, w tym drugim wilgoć dłużej się utrzymuje i rośliny nie cierpią z braku wody :lol:
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Ewa ja w ubiegłym roku ściółkowałam skoszoną trawą warzywa i było dobrze - nie wysychały tak , tylko nie za grubą warstwą i troszkę podsuszoną ,nie całkiem suchą . Podpisuje się pod wypowiedzią Maski .
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Tak czytam o ściólkowaniu skoszoną trawą i ...wybaczcie może głupie pytanie - a co z chwastami, które w niej są? Czy się nie rozsieją na rabatach? No chyba że w waszym trawniku nie ma chwastów.... :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

TerDob pisze:Ewa tylko nie za grubą warstwą i troszkę podsuszoną .
OK. Podsuszoną, lub jeszcze lepiej suchą, a na dodatek w przewiewnym miejscu, w warzywach można. Tylko są lepsze sposoby.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”