Ogródkowe rozkosze Hanki - cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Chodunkowa Rose du Roi, okazała się być chyba
Rose du Roi a Fleur Blanches :?:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Haniu, nie możesz uwierzyć ?
To spojrzyj jeszcze do mojego wątku...... :lol:
Pokazujecie tyle róż, że w głowie mi się od tego kręci. Wszystkie cudne, wszystkie by się chciało mieć a możliwości maleńkie. :cry:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Haniu kochana jejku nie bylo mnie u Ciebie klika dni a tu takie rewelacje. Jestem w normalnym szoku!!1
Nad Dunajcem cudnie, pan na fotkach -super, :P a ty kochana Moja dech zapiera. :lol: :P :D Róże boskie ato fioletowe CUDO to nawet nie pytam :oops: wiesz o co chodzi. Buziaki papa
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

Haniu, ja nie chcę przesadzać na siłę, jedynie to co konieczne. Piwonie które tam rosną są bardzo duże, trafiły do mnie z interwencji, lał okropny deszcz i było już bardzo zimno (koniec listopada) i nie miałam jak zdjąć trawy. Dwie róże, czerwoną i żółtą przesadzę do bylin przed domem i kolejne dwie to chyba pienne, też takie zdechlaki odratowane, mimo silnego cięcia rosną bardzo szybko w górę i zaczynają się pokładać, oddam je znajomym. Tym sposobem zostają już tylko dwie, których nie zamierzam ruszać. Co bo bukszpanów, to jak będzie to konieczne , przesadzę je z całą bryłą tak o 1m lub 2 i to niestety tak wygląda. Miejsce na tą drugą rabatę jet puste, tam niczego nie chcę ruszać tylko dosadzić do tego co jest. Chciałabym mieć taką ładną różaną rabatę a wiedząc ile już błędów popełniłam to staram się już myśleć przyszłościowo, aby przyszłe angielki miały optymalne warunki. Wiem, że tak nie powinno się robić , rośliny nie lubią przesadzania, niestety jako totalny laik trzy lata temu, nie ustrzegłam się przed wieloma błędami. Do maja nie korzystamy często z tej części ogrodu, kwitnie dużo innych roślin, ale w lecie chciałbym mieć te róże w zasięgu wzroku. Nie mam silnej woli jeśli chodzi o rośliny , biorę wszystkie, które mi w ręce wpadną. Teraz ratuję Rh, które mam zabrać a z podłożem „kwaśnym” u mnie jest naprawę problem, nie mam możliwości stworzenia optymalnych warunków tam gdzie bym chciała, niestety margiel i kreda są zbyt płytko. Myślisz, że wysyłać ten bukiet do Pana Adama ? Jakoś tak głupio wysyłać bukiety :oops:
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzwoni Sasza do Iwana, który na Syberii mieszka..
Sasza: Iwan co tam u Ciebie słychac, podobno strasznie zimno w was!!
Iwan: no - 25*
Sasza: - 25*??... w TV mówia ze - 60*
Iwan: a no tak.... -60* to na zewnatrz jest...

U nas mówia w TV, że deszcze padają w całej Małej Polsce.
W teorii. Meteorologii.

I coś optymistycznego - Krzyś majsterkowicz!

Obrazek

Icek mówi do Kona:
- Wiesz co, Kon? Jakby twoja Salcie dała mi się raz klepnąć w goły tyłeczek, to ja kładę na stół tysiąc złotych.
Kon poszedł do Salcie i wraca.
- Icek, ona się zgadza, ale tylko raz.
No i kładzie się Salcie Ickowi na kolanach, wypina goły tyłek, a Icek głaszcze i głaszcze.
- No klepnij już! - ponagla Kon.
- Nie no, klepniecie kosztuje 1000.

http://szmonces.dowcipy.pl/
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Haniu - róża jest amarantowa. Ma w tej chwili 2 małe pączki, zrobię zdjęcia jak sie będą wybarwiały. Przeglądałam duży album ze zdjęciami róż ( nie powiem, miłe zajęcie) ale nie widzę podobnej, zresztą album nie jest z tego roku a nowych odmian ciągle pokazuje się tyle, że trudno nadążyć. :?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Albumy - rzecz dobra. :-)
I baaardzo przyjemna.

Ale rejestrowe, aktualne są tu :
http://www.helpmefind.com/rose/roses.php

Zresztą kolory i tak warto sprawdzić na grafice google, bo sama wiesz, róznie się one prezentują :lol:
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Haniu ! jestem nieuleczalna przez Twoje pięknotki ,wszystkie podobają mi się i nie wiem na które się jesienią zdecydowac,ale skorzystam z rad i też pewnie poprosze o oferte w rosarium.Maki przecudne,ja wiosną wszystkie ogrodnicze sklepy obchodziłam,aby kupic te nasionka,obojętne w jakim kolorze i niestety nie udało mi się.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Haniu, u nas też susza ! Straszna!Nie wiem , gdzie to niby jest ta "cała Polska" ,w której padają deszcze ? Wczoraj wieczorem przeszła burza i popadało przez chwilkę ale to kropla w morzu. Na moich piachach leję wodę i leję , aż się boję pomyśleć , jaki przyjdzie rachunek :shock: ! Ale z drugiej strony żal zmarnować roślinki , które, jak dobrze nadstawisz uszu wołają słabymi głosikami: - Pić!!!
Cieszę się jednak ,że jest tak cieplutko, bo lubię letnie poranki przy kawie , na tarasie...
Masz śliczne róże :) ;:215
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewelinko, zuziu, róże to nadzwyczajne rośliny.
Delikatne, pachnące kwiaty na zdrewniałych krzewach, które w poszukiwaniu wody, penetrują nawet głębokie warstwy przesuszonej gleby.
One rzadko kiedy poddają się.
I gdy powojniki i wiciokrzewy padają jak muchy, to róże tylko zmniejszają wielkość kwiatostanu.
Ale są i bujnie kwitną :-)
Proszę, specjalnie dla Was, poranek w wąwozie :-)

Westerland, trzeci rok krzewów :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różane bramki wreszcie wyglądają jak różane, a nie jak sterta malowanych rurek :wink:
Już się cieszę na kolejne lato, kiedy czwarty rok ogrodu, pozwoli już zobaczyć JAK BĘDZIE WYGLĄDAŁ ON DOCELOWO.
Bo teraz, jak widzicie, to początki rozrastania, a nie zarastania :lol:
Obrazek

Corocznie okaleczana, przez poprzedniego właściciela brzoza, wreszcie odzyskała pokrój i służy Westerlandom za wsparcie,
Obrazek
a nispełna roczny clematis tanducki - szaleje na łuku nad furtką :-)
i daje schronienie brugmansiom ( też łososiowe z gigantycznymi, pachnącymi kwiatami), które kiedyś zakwitną
Obrazek

W innej części - fazy rozwoju kwiatów Angeli (?) -od amarantowej czerwieni, po białawy róż w taneczności delikatnych, poskręcanych płatków
Obrazek

I andromeda w pełni kwitnienia, żegna miłych gości Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ależ pięknie u Ciebie Haniu. Westerlandka mnie coraz bardziej do siebie przekonuje a po twojej rekomendacji całkiem inaczej na nią patrzę. Ja też kocham łuki pełne kwiatów nie tylko różanych. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Hanuś, ale piekny ten poranek u Ciebie :shock: Cudowne zakątki, buszowo kwitnąco, ślicznie! Pakuję się w auto i jadę do Ciebie!
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ok, czekam niecierpliwie !
Obrazek
Już lecę pucować stolik w ogródku i polerować sztućce.
Chyba zdążę jeszcze skoczyć po ciacha do cukierni?

Westerland, to tak dziwna róża.
Patrzę na zdjęcia innych posiadaczek i nie mogę opanowac zdziwienia.
Bo moje i na Dolnym Śląsku, i tu - to klasyczne multikolory.
Pąki w strażackiej czerwieni, potem w półotwarciu czerwono-pomarańczowe i zółte w środku, a gdy zaczynają pokazywać pręciki, to pomarańczowa żółć, przebrzmiewa różem.
A przekwitając, są różowo-blado żółte.

Obrazek

Na dodatek na jednym baldachu najczęściej jest kilka kwiatów, a przerwy w kwitnieniu nie ma.
Ostatnie kwiaty pokrywa śnieg.
I nawet wtedy jeszcze delikatnie pachną...
A połowa przechodzącyh chodnikiem osób - nachyla się i wkłada kichawy w westerlandowe bomby zapachowe :lol: !

Kolor jest trudny do zestawień, nie ukrywam - dlatego u nas ciemny brąż drewna i zieleń wypełnień, nadają tym landrynom dość dobre tło.
Ale już rosnąca niedalwko Alchymist - ogromnie traci na wrażeniu.
Zdaje się taka wypłowiała, wymyta z barw.
A przeciez to przecudna róża .
I tu kolejna prawda - kompozycja i oprawa, która albo niszczy piękno, albo je wydobywa.

Cóż, tutaj też się uczę :P
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Kontakt:

Post »

tu kolejna prawda - kompozycja i oprawa, która albo niszczy piękno, albo je wydobywa
Masz rację Haniu, u Ciebie to wszystko do siebie pasuje, cały ogród to jedna bajka, też bym tak chciała ..... ale wiesz jak jest :)
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ale piękne widoczki i jaka zieleń u Ciebie :shock: u mnie wreszcie trochę popadało ale to kropla w morzu potrzeb :roll: mam nadzieję ,że to nie był znowu jeden deszczyk na 6 tygodni :? róże masz piękne :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”