Pałeczki są specjalne do storczyków

Wręcz przeciwnie, mają wysmienite warunki , wigotno (podlewanie na podstawek i powolne podsiąkanie) i ciepło od kaloryfera.3velyna pisze:Ja tam tego w ogóle nie rozumiem..![]()
Wszystko na przekór zasadom pielęgnacji, ale też nie raz się z tym spotykałam. Storczyki, które są traktowane jak zwykłe doniczkowe rośliny mają się baaardzo dobrzemoże one po prostu nie lubią być dyskryminowane?
No jak to. Nie są moczone, tylko mają wodę w podstawce. Dodatkowo podlewane kranówą. Poza tym tak jak Dufin zauważyła - storczyk ma za dużą ilość korzeni powietrznych. A to zapewne dlatego, że te w doniczce zgniły od tego ciągłego parowania od dołuSamsu pisze:Wręcz przeciwnie, mają wysmienite warunki , wigotno (podlewanie na podstawek i powolne podsiąkanie) i ciepło od kaloryfera.
Przecież autorka napisała wyraźnieDufin pisze:Idealne warunki to takie jakie maja w swoim naturalnym środowisku a więc obfite moczenie a nie nalewanie kapki wody do osłonki, w dodatku ciasnej osłonki bez dopływu powietrzaAle też znam 3velyna takie przypadki.. Moja teściowa jednego storczyka trzyma w zwykłej ziemi ;] Pięknie kwitnie ale trzyma się tylko dzięki dużej liczbie korzeni powietrznych, dlatego tutaj zasugerowałam zajrzenie w podłoże
Pozostałe storczyki mojej teściowej mają cała masę skoczogonków, które siedzą nawet na powierzchni a jak się delikatnie dmuchnie to istne mrowisko
wiec są ewidentnie przelane a kwitną i na starych łodygach i na nowych i wydłużają itd
Co oznacza , ze woda w osłonce stoi tydzień , az ją storczyk wypije lub częsciowo wyparuje . Taki storczyk ma stale wilgotno w doniczce jak i w powietrzu , poprzez powolne podsiąkanie korzeni i kory . U mnie ten sposób podlewania przy niektórych storczykach sprawdza się wyśmienicie. I nic nie gnije .martaw pisze:Storczyki mama podlewa wodą z kranuRobi to raz w tygodniu wyjmując storczyka z osłonki i nalewając wodę na dno tak, aby woda stykała się z dnem doniczki. Po tygodniu wody już prawie nie ma. Kwiaty stoją na parapetach nad dość mocno grzejącymi kaloryfarami, na które czasami kładzione są mokre ręczniki. Pałeczki są specjane do storczyków "Zielony dom". Wieczorem wstawię zdjęcia, na razie sprzed ok. 2 tyg
.
Zaglądałaś do doniczek mamie autorki?. Nie dorabiaj własnych teorii , zazdrość Cię zżera.?3velyna pisze:No jak to. Nie są moczone, tylko mają wodę w podstawce. Dodatkowo podlewane kranówą. Poza tym tak jak Dufin zauważyła - storczyk ma za dużą ilość korzeni powietrznych. A to zapewne dlatego, że te w doniczce zgniły od tego ciągłego parowania od dołuSamsu pisze:Wręcz przeciwnie, mają wysmienite warunki , wigotno (podlewanie na podstawek i powolne podsiąkanie) i ciepło od kaloryfera.znam ja taki przypadek, znam.. A przecież w uprawie nie chodzi o to, by uśmiercać korzenie