storczyki mojej Mamy

Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: storczyki mojej Mamy

Post »

Dziękuję za cenne uwagi. Mama pielęgnuje swoje kwiaty "intuicyjnie" dlatego każde dobre rady są cenne i zaraz je przekażę. Co zrobić w przypadku przegniłych korzeni w doniczce?
Pałeczki są specjalne do storczyków :)
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Edit
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31

Post »

Aaa znowu takie widowisko nas czeka? Ulala.. nieźle :D :D
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
martaw
200p
200p
Od: 20 wrz 2007, o 10:41
Kontakt:

Post »

Storczyki mama podlewa wodą z kranu :oops: Robi to raz w tygodniu wyjmując storczyka z osłonki i nalewając wodę na dno tak, aby woda stykała się z dnem doniczki. Po tygodniu wody już prawie nie ma. Kwiaty stoją na parapetach nad dość mocno grzejącymi kaloryfarami, na które czasami kładzione są mokre ręczniki. Pałeczki są specjane do storczyków "Zielony dom". Wieczorem wstawię zdjęcia, na razie sprzed ok. 2 tyg :wit.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edit

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Ja tam tego w ogóle nie rozumiem.. ;:219

Wszystko na przekór zasadom pielęgnacji, ale też nie raz się z tym spotykałam. Storczyki, które są traktowane jak zwykłe doniczkowe rośliny mają się baaardzo dobrze :lol: może one po prostu nie lubią być dyskryminowane? :;230
Pozdrawiam! Ewelina
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

3velyna pisze:Ja tam tego w ogóle nie rozumiem.. ;:219

Wszystko na przekór zasadom pielęgnacji, ale też nie raz się z tym spotykałam. Storczyki, które są traktowane jak zwykłe doniczkowe rośliny mają się baaardzo dobrze :lol: może one po prostu nie lubią być dyskryminowane? :;230
Wręcz przeciwnie, mają wysmienite warunki , wigotno (podlewanie na podstawek i powolne podsiąkanie) i ciepło od kaloryfera.
Aga
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Samsu pisze:Wręcz przeciwnie, mają wysmienite warunki , wigotno (podlewanie na podstawek i powolne podsiąkanie) i ciepło od kaloryfera.
No jak to. Nie są moczone, tylko mają wodę w podstawce. Dodatkowo podlewane kranówą. Poza tym tak jak Dufin zauważyła - storczyk ma za dużą ilość korzeni powietrznych. A to zapewne dlatego, że te w doniczce zgniły od tego ciągłego parowania od dołu :wink: znam ja taki przypadek, znam.. A przecież w uprawie nie chodzi o to, by uśmiercać korzenie :)
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edit

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Dufin, nie wspominaj o skoczogonkach.. brrr ;:185 raz je wypędziłam i mam dość :lol:
W zwykłej ziemi trzyma też takiego małego maluszka Phal. mój narzeczony.. nie da sobie powiedzieć, że tak nie można.. Ale uparł się, by mi udowodnić, że przeżyje. No i żyje i puszcza korzonki :| Mówi, że podlewa rzadko i dlatego korzenie nie gniją. Ale nie wygląda on rewelacyjnie i jest mi z tym bardzo źle :wink:
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edit

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

No dokładnie tak, ja też jestem za zdrowymi storczykami ;:333
Pozdrawiam! Ewelina
Samsu
500p
500p

Post »

Dufin pisze:Idealne warunki to takie jakie maja w swoim naturalnym środowisku a więc obfite moczenie a nie nalewanie kapki wody do osłonki, w dodatku ciasnej osłonki bez dopływu powietrza :D Ale też znam 3velyna takie przypadki.. Moja teściowa jednego storczyka trzyma w zwykłej ziemi ;] Pięknie kwitnie ale trzyma się tylko dzięki dużej liczbie korzeni powietrznych, dlatego tutaj zasugerowałam zajrzenie w podłoże :) Pozostałe storczyki mojej teściowej mają cała masę skoczogonków, które siedzą nawet na powierzchni a jak się delikatnie dmuchnie to istne mrowisko :shock: wiec są ewidentnie przelane a kwitną i na starych łodygach i na nowych i wydłużają itd ;:224
Przecież autorka napisała wyraźnie
martaw pisze:Storczyki mama podlewa wodą z kranu :oops: Robi to raz w tygodniu wyjmując storczyka z osłonki i nalewając wodę na dno tak, aby woda stykała się z dnem doniczki. Po tygodniu wody już prawie nie ma. Kwiaty stoją na parapetach nad dość mocno grzejącymi kaloryfarami, na które czasami kładzione są mokre ręczniki. Pałeczki są specjane do storczyków "Zielony dom". Wieczorem wstawię zdjęcia, na razie sprzed ok. 2 tyg :wit.
Co oznacza , ze woda w osłonce stoi tydzień , az ją storczyk wypije lub częsciowo wyparuje . Taki storczyk ma stale wilgotno w doniczce jak i w powietrzu , poprzez powolne podsiąkanie korzeni i kory . U mnie ten sposób podlewania przy niektórych storczykach sprawdza się wyśmienicie. I nic nie gnije .
3velyna pisze:
Samsu pisze:Wręcz przeciwnie, mają wysmienite warunki , wigotno (podlewanie na podstawek i powolne podsiąkanie) i ciepło od kaloryfera.
No jak to. Nie są moczone, tylko mają wodę w podstawce. Dodatkowo podlewane kranówą. Poza tym tak jak Dufin zauważyła - storczyk ma za dużą ilość korzeni powietrznych. A to zapewne dlatego, że te w doniczce zgniły od tego ciągłego parowania od dołu :wink: znam ja taki przypadek, znam.. A przecież w uprawie nie chodzi o to, by uśmiercać korzenie :)
Zaglądałaś do doniczek mamie autorki?. Nie dorabiaj własnych teorii , zazdrość Cię zżera.?
Aga
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edit

Pozdrawiam Ania!
Samsu
500p
500p

Post »

Nie jestem nerwowa , po prostu nie mogę zrozumieć dlaczego krytykujesz sposób podlewania mamy autorki wątku , oraz zakładasz , ze storczyki te mają pognite korzenie , w środku doniczki.

Książka , a praktyka , to dwie różne sprawy . Mam w swojej kolekcji storczyki , które preferują różne środowiska .
Niektóre wręcz siedzą w b.mokrym sphagnum i bardzo im to służy. Inne jakbym tak potraktowała , zgniłyby szybciutko. Sposób podlewania powinniśmy dostosować do warunków mieszkaniowych , gatunku storczyka , a przede wszystkim danego egzemplarza storczyka.
Aga
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”