Mój kwiecisty zakątek cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój kwiecisty zakątek cz.5

Post »

Ewuś , chciałbym spełnić Twoje życzenia i to nawet już ;:108 Ale jak widzisz nie da się , czarować nie umiem ;:185 ;:185 ;:202 Ale może nico póżniej pewnie tak. Mam 3 takie ''słoneczne'' liliowce.
Cytrynek i pomarańczowy , pachnący do tego. Taka kępa ma 3 lata , sadzonka była już trochę większa. Rośnie na piachu , w lepszej ziemi była by większa. :uszy
Marysiu 33 , mam go krótko i nie wiem , czy taki jak bracia . Z nimi jest nieco problemu , znam temat. Motyczka raz na miesiąc i trzymam je w ryzach. ;:124 ;:124
Justynko , te liliowce są niezniszczalne , nie chorują i niezawodnie kwitną . Irysy ograniczam także , szybko rosną .A tu coraz nowych przybywa. Dzisiaj jeden także dokoptował do towarzystwa. ;:333 Dzwonki kropkowane są ekspansywne , nie jest dużym problemem przystopować je . Nie dostają nawozu , przy krzesaniu kasuję odrosty . ;:125
Michał , dzięki . :uszy Sporo od Geni dostałem , ten ostatni od niej. Będzie więcej ;:333 :D
Marysiu , dzwonek do reszty jakby przerośnięty :wink: Czasami tak bywa ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadziu przepiękne iryski, liliowce, aż miło popatrzeć :D Dzwoneczek naprawdę maleństwo ;:oj
jusbar39
50p
50p
Od: 20 paź 2012, o 09:47

Post »

Tadzik to ja jeszcze nie poznałam ich siły ROZŁAŻENIA się ,ale pewno w tym sezonie poznam bo nowo posadzone jeszcze nie dały mi się we znaki . Ja mam na takie ROZLAZŁE byliny patent , wkopuję obejmy i nie ma pełzania .A tak przy okazji irysów miałeś już okazję obejrzeć kolekcję u p.Roberta Piątka z Opolskiego ?Ostatnio był w programie MAJA W OGRODZIE , tam to można wiosną dostać oczopląsu z chęcią bym obejrzała na żywo.ALE jak tych miłostek w ogrodzie za dużo to miejsce szybko się kończy i trzeba niestety skupić się na pewnej puli roślin niestety ....dobrze że przez te cztery lata jeszcze mam gdzie sadzić . Justyś
Justyś i jej kwiatki :sprzedam ,poszukuję
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 71&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Aguś , dzięki :D Dzwoneczek ma być na skalniak , ze względu na wymiar kupiłem go. Tylko że skalniaka nadal nie ma :oops: :;230 :;230 Ważne , że głazy i mniejsze kamule już mam. ;:215
A co do irysków to jeden wczoraj przybył. :uszy :D
Justyś , są lepsi specjaliści w rozłażeniu po działce. Serduszka wspaniała nie ustępuje ani trochę . Odętka o wiele bardziej przewyższa. Mistrzem w rozłażeniu to dzwonek nie jest. ;:185 Dzwonek można posadzić w doniczkę chryzantemówkę z odciętym dnem. U Roberta Piątka ''byłem'' . Ma swój blog . Wszystkie irysy odmianowe na fotkach. Sprzedaje także swoje irysy. Program oglądałem kilka razy :wink: ;:7 ;:7
jusbar39
50p
50p
Od: 20 paź 2012, o 09:47

Post »

BYŁAM NA BLOGU U ROBERTA.P ale odwiedzić jeszcze nie miałam okazji ,ale irysy od niego właśnie w ogrodzie sadziłam .W większości te niższe ,ale i tych wyższych około dwudziestu mam tylko tak jak pisałam pierwszy rok i nie wiem nawet jak zakwitną , pewno PIĘKNIE . Co do rozłażących roślinek jest jeszcze maleństwo o nazwie MAZUR ROZŁOGOWY ,a słynna tojeść potrafi pół ogrodu opanować . Mnie za to kiedyś maki opanowały , i teraz zaczynając od 4rech lat od nowa nie chcę ich sadzić taki mi uraz został . U NAS śniegiem sypie , a więc cieplutko pozdrawiam JUSTYŚ
Justyś i jej kwiatki :sprzedam ,poszukuję
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 71&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Tadziu ja swojego popuściłam samopas i potem widły w plątaninie korzeni nie mogły dać rady,rósł wszędzie i w takim tempie ;:202 oj chciałabym aby niektóre roślinki się tak szybko rozrastały
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadziu :wit ... odbyłam kolejny , urzekający spacer po Twoim "kwiecistym". Jeszcze wczoraj snułam marzenia o wczesnej wiośnie ...a dzisiaj ...prysnęły jak bańka mydlana. Przez noc napadało sporo śniegu i cały czas pada nadal... ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Tadziu ozłodziiłes mi dzisiejszy dzień letnimi barwami , za oknem u mnie biało ;:oj

Ciesze sie ,że zamówiłam tez Hot Papayę jest piekna ,zastanawiam sie jak u mnie będzie rosła w gliniastej ziemi z obornikiem .
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Tadziu jeżówka Hot Papaya przecudnej urody. ;:138
Irysy masz także piękne, ja do nich jednak straciłam serce, gdy mi zaczęły chorować, ale sama sobie jestem winna, gdyż nie potrzebnie wyściółkowałam korą. :wink:
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Dzięki za odpowiedz.
W tamtym roku kupiłam maleństwo Serduszki (Gold heart). Ma mieć czerwone kwiaty i żółte liście. Już zapomniałam jak ona wyglądała :), ale na pewno inaczej niż Twoja, no i jeszcze nie kwitła u mnie. Mam nadzieję, że z mojej też będzie taka śliczna kępka za kilka lat ...
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Liliowiec w takim żółciutko-brązowym kolorze też mam, też zauważyłam szybko rośnie...dostałam też drugi ,w takim samym kształcie tylko kwiat jest cały żółty, bez brązowej drugiej strony.
Irysy ;:215 zastanawiam się gdzie przesadziłam w turkusowym kolorze ;:224
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

tade k pisze:Aguś ...... Tylko że skalniaka nadal nie ma :oops: :;230 :;230 Ważne , że głazy i mniejsze kamule już mam. ;:215
Tadziu najważniejsze, że są już kamienie na skalniak, to zawsze najtrudniejszy element..... jak już jest to i skalniaczek szybciutko powstanie :D
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Tadziu popieram AGNESS, a coś wiem o tym...najważniejsze są kamienie i stworzenie z nich urokliwej kompozycji,
a potem to już tylko odpowiednie roślinki w odpowiednie miejsca i już ;:224
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Justynko , ''byłem'' , ale na blogu ;:108 ;:108 Na wizytę w realu trochę za daleko. Mam dostać ofertę ,może i ja coś ''posadzę'' z jego kolekcji. ;:215 Mazura nie znam , a trojeść po jednym lecie na kompost odleciała ;:224 ;:224 Cału dzień śnieg padał , dopiero wieczorem przestał topnieć, kilka centymetrów już leży. Miłego wieczoru. ;:168
Marysiu , Twoja ziemia bardziej mu pasuje, moja nie taka żyzna. Właśnie , gdyby tak szybko liliowce przyrastały ;:oj
Bogusiu , cała Polska we śniegu. Przez miesiąc ma być podobnie , dalej nie znam prognoz. ;:202 Jedno pewne , wiosna niezbyt szybko dotrze ;:145
Teresko J. , powtórzę dzisiaj ''ocieplanie'' :wink: Papaja jest bardzo piękna , mocna czerwień ożywia ogród. Pióropusz też ma okazały :shock: Obornik wystarczy , nie dawaj nawozu . Nie jest pazerna na wielkie ilości minerałów. ;:333
Tereniu T. , Irysy nie lubią wilgoci i próchniczej ziemi, okrycie też im nie pomaga. Fakt , że chroni je od mrozu , ale przez to nie mają przewiewu i gniją. Warto je na wiosnę opryskać miedzianem lub ekologicznie , wywarem ze skrzypu. Jeszcze raz potwierdzam , Papaja Miss Jeżówek. ;:215
Beatko , nowe odmiany serduszek , jak wszystkie nowe , rosną wolniej. Ale kiedyś także urosną. ;:333 Gold heart liście ma żółte , ale kwiaty różowe.
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/51,113408 ... 0.html?i=9
Są także odmiany o czerwonych kwiatach. To też moje chciejstwo.
Aniu , te liliowce szybko rosną , trochę wolniej ''cytrynek'' Ma najładniejsze z majowych kwiaty, bardzo delikatne. Trafnie określiłaś kolor irysa ;:215 Ja jak to faceci , mam problem z określeniem koloru :;230
Aguś , kamule są , ale sezon przeleżały i nic. Najpierw oczko ma powstać , dopiero póżniej sam skalniak powiązany z nim. Aha , jeszcze mostek ma być. I to wcale nie do nikąd :wink:
Ewuś , mój guru od kamuli ;:215 Tylko że moje kamule na razie w sferze marzeń. Tyle co Ty nigdy nie będę miał. Ale skalniak , kilka ścieżek muszę mieć. I jeszcze coś przy miejscu na ognisko .Do emerytury zdążę :wink:
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

tade k pisze:[ Ważne , że głazy i mniejsze kamule już mam. ;:215
Tadku, jakie w sferze marzeń. Kamienie masz, to na wiosnę do dzieła. Bo to podstawa, a potem to już pójdzie.
Ścieżki, to kolej rzeczy.
Trzymam kciuki :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”