Kiedy siać pomidory??

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiedy siać pomidory??

Post »

Jejciu, Jola..
mnie głowa rozbolała, od przeczytania tych kilku zdań, a ten kalendarzyk, pewnie ma w całości, trochę więcej.
To, co mi przyszło do głowy, to pytanie : co się stanie, jak wysieję pół godziny po terminie ? :wink:
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

winterek- pewnie roślina... urośnie wbrew wszystkim i wszystkiemu :heja To tak jak w dowcipie, który mówi, że jeśli pacjent chce żyć, to medycyna jest bezradna :;230
Pozdrawiam, Ela
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

winterek pisze:co się stanie, jak wysieję pół godziny po terminie ?
Lepiej nie ryzykować i poczekać do następnego roku ;:306

Najsmutniejsze w tym jest to, że Naród łyka te idiotyzmy.
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

forumowicz pisze:
winterek pisze:co się stanie, jak wysieję pół godziny po terminie ?
Lepiej nie ryzykować i poczekać do następnego roku ;:306

Najsmutniejsze w tym jest to, że Naród łyka te idiotyzmy.
Tak samo jak z podcinaniem końcówek włosów w czasie pełni księżyca :roll:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepisałam to co napisali, ale tak za bardzo też w to nie wierzę ;:303 . Pierwszy raz w tym roku stosuję się do tego kalendarza, ale tylko dlatego, że mam tam terminy, które mi się zgadzają z zaleceniami. A efekty, no cóż. Trzeba by robić eksperyment, siać w dni zakazane i porównywać, ale na to nie mam miejsca ;:224
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

A pomidorów nie powinno siać się z tydzień wcześniej niż tam zalecają? Czyli koło 15go marca.
kuhara
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2012, o 12:41

Post »

Prazyn pisze:Ja rok temu wysiewałem moje pomidory ok 25 stycznia i do maja urozły ok 30-40cm. ...
Czas produkcji rozsady pomidora to 6-8 tygodni. Można go regulować na przykład terminami pikowania. To sobie postanów kiedy wysadzasz do gruntu, odejmij średnio siedem tygodni i masz +/- termin wysiewu.
Ja wysadzę do gruntu kilka betaluxów na początku maja, na zasadzie - uda się albo się nie uda, reszta odmian idzie w grunt po 15 maja zależnie od prognoz. Zacznę siać na przełomie marca/kwietnia.
Lepiej się przyjmuje młodsza rozsada i na pewno dogoni a nawet przegoni te, które w połowie maja mają po dziesięć i więcej tygodni.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wymęczona zbyt długim staniem rozsada jest nie tylko wyciągnięta. Proponuję taką 3 (lub dłużej) miesięczną wyciągnąć z doniczki i dokładnie przyjrzeć się korzonkom. Zdrowa rozsada powinna je mieć bielutkie. U takiej starej będą one miały zbrązowiałe końcówki ;:145 . Tzn. że one zdrewniały i dalej nie będą się rozrastały ;:oj . Po posadzeniu rozsada będzie potrzebowała czasu na odbudowę systemu korzeniowego, podczas gdy młodsza ruszy od razu jak burza ;:215
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

jode22 pisze:Pomidor tylko do wykiełkowania potrzebuje temperatury 22-25 st.C. Potem jak jest niższa i światło, to jeszcze lepiej - nie wybiegną. W nocy to nawet mówią, że optymalne jest 12 st. Jak masz w tych pomieszczeniach pomiędzy 12 w nocy a 16-18 w dzień, to masz super warunki :!: .

No wlasnie. Ja będę wysiewala teraz w sobote lub niedziele (w ubieglym roku sialam 15 lutego). I to tylko dlatego, ze po wykielkowaniu wedruja do piwnicy (ok 12 C) pod lampy. Ze wzgledu na chlodek potrzebuja wiecej czasu :) Ale za to sa niewyciagniete, zdrowe sadzonki gotowe do wyprowadzenia do miniszklarni w czerwcu.
Moze im troche pomoge dogrzewajac kilka godzin popoludniami? ;:131 Nie bedzie to caly "sloneczny" dzien ale zawsze cos? Co o tym sadzicie? :wit
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Ja będę sadzić w gruncie, czyli po 15 maja. Planuję wysiać na początku kwietnia.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

noriska, a w zeszłym roku hodowałaś tak w piwnicy pod lampami :?: I jakie były :?:
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

To będzie mój pierwszy raz z pomidorami ;-) trochę juz poczytalam ale wiedzy i doświadczenia wciąż brak. Planuje uprawiać pomidory, paprykę w szklarni (foliowej, czy to nadal szklarnia?) Rodzice mają taką nie uzywaną o rozmiarach ok 300*500 cm. Rozumiem że do takiej foli mogę wcześniej "przeprowadzic" krzaczki niz bezposrenio pod gołe niebo? Czyli mogę posiac jeszcze w lutym?
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

edysqa - taka szklarnia to własciwie foliak ;:173 Oczywiście możesz wczesniej posadzić tam nie tylko pomidory czy paprykę, ale równiez sałatę, rzodkiewkę, koperek.... Zanim urosną Ci te pierwsze, Ty będziesz mogła nacieszyć się własnymi nowalijkami....

Jeśli chdzi o termin siewu... sa tu tacy, którzy pomidory juz posiali i wysadzą je w szklarni lub folii, ale jest pare ale....np. folie mają rzut beretem od domu, jest ona dogrzewana i w razie przymrozków moga szybko zareagować. Produkcja rozsady pomidora, papryki to ok. 7 tygodni, więc policz teraz, kiedy mogłabyś je wsadzić do folii.....

Z doświadczenia wiem, że nie ma się co az tak spieszyć.....

A druga sprawa.... to forum to prawdziwa skarbnica wiedzy i wspaniałych ludzi, którzy sie ta wiedza chcą z nami, żóltodziobami dzielić ;:108 Warto czytać, czytac i czytać.... i pytać, jak coś nie jest jasne :uszy
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
celicacra
100p
100p
Od: 5 lut 2013, o 18:27

Post »

Ja sieję ok 1 marca. Miejsce docelowe - nieogrzewana szklarnia, wysadzanie - 20 kwietnia.
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

jode22 pisze:noriska, a w zeszłym roku hodowałaś tak w piwnicy pod lampami :?: I jakie były :?:
Piekne kompaktowe sadzonki ;:138 Mialam 8 Slava Porynii (Nadrenii) i 6 karlowych Timy Tinn. Widzialam potem sadzonki w ogrodniczym - takie same :heja Sobie zostawilam po dwie a reszta poszla w dobre rece. Pod tymi lampami dochowalam sie tez pieknych pelargonii (z nasion) i petunii.
Lampa to zwykla swietlowka, stol z trzech stron ma scianki, ktore wylozylam folia aluminiowa. Rozprasza ona swiatlo.
Tak sobie mysle po tym co napisales, ze skoro moglabym dogrzewac za dnia to nie musze startowac tak wczesnie z sianiem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”