Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Wczoraj nie byłam u Ciebie i nie widziałam tych czerwoności-piękności,,, :oops: ale dzsiaj też mi sie podobają, takie wyraziste kolorki ;:215
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu ale ta róża którą masz w awatarze ta Alinka wiesz o tym..ta czerwona z żółtym środkiem płatka...
Pozdrawiam... Alina .
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu moje pierwsze tawułki to była biała i różowa, potem dostałam jeszcze różową płożącą(chinensis) i czerwoną i tych są zdjęcia u mnie w wątku, a na jesieni dostałam sadzonki różowej "płaczącej" i takiej jaśniuteńkiej różowej. Moim tawułkom nie zasychają liście, praktycznie są ozdobą przez cały sezon, czasem nawet nie obcinam przekwitniętych kwiatostanów bo też fajnie wyglądają.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Aniu, ale czy ja dobrze zrozumiałam, że w ogóle nie przechowujesz żadnych karp dalii, tylko co roku siejesz je z nasionek??? Rozumiem te miniaturowe, ale czy np te wielkie też tak można? chociaż w sumie to i z przechowywaniem tych "wiechów' byłby problem, bo wszędzie wilgoć...
Tawulki piękne, u mnie rosnąć nie chcą:
1) za duzo słońca
2) zbyt sucho...
chociaż zaraz mi pewnie napiszesz, ze u Ciebie też patelnia ;:3
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Do tawułek nie mam zupełnie szczęścia,chociaż tak bardzo mi się podobają :cry: Też mi się wydaję,że towarzystwo host nie najlepsze,chyba,że jak piszesz rosną rzadko i nie rozrastają się tak szybko.O wierzbę się upomnę,gdyby powiodło się ukorzenianie i jeszcze raz proponuję,ukop sobie coś u mnie :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Aniu czerwony kolor rzuca się w oczy więc powinien być...na pierwszym miejscu stawiam na róże. W ogrodzie nie mieć czerwonej ślicznotki to aż nie wypada. Staram się na czerwony kolor znaleźć odpowiednie miejsce żeby się bardzo nie gryzł z innymi kolorami...przesadzam nieraz kilka razy zanim trafi na odpowiednie stanowisko. Jeszcze wszystko nie gra tak jak trzeba, czekam jak podrosną wszystkie iglaki, szczególnie rosnące pionowo...wtedy będzie dobrze widać czy dobrze byliny są posadzone. Najśmieszniejsze że patrzę na iglaki które posadziłam w kilku metrowych odstępach, krzewy i byliny sadzę według nich...w odpowiedniej odległości od krzaków...pozostałe wolne miejsce zapełniam roślinami jednorocznymi. Jednoroczne nie bardzo nieraz pasują, ale wolę takie rozwiązanie niż ciągle latać z gracką i plewić badyle.

Alinko ta róża z awataru nazywa się Rumba...jak się rozwija to pączki mają żółty kolor, później jak są dobrze rozwinięte płatki wybarwiają się na czerwono. Sprawdzałam w internecie.
Myślałam że już po niej, w ubiegłą zimę tak ją przemroziło że odbiła dosłownie z jednego odrostu.
Teraz marnie wygląda, powoli się regeneruje...to zdjęcie jest wcześniejsze z przed kilku sezonów.
Obrazek

Iwonko widziałam w sklepie internetowym różne odmiany tawułek, wiechy z kwiatami mają niesamowite w różnych odcieniach i kolorach...ale takie sadzonki sprzedawane są bardzo malutkie.
W naszym pod lubelskim FLOR na sto procent będzie duży wybór...przy okazji przejeżdżając będę zaglądać ;:224

Kropelko nie mam dużych karp dalii już od kilku lat...sieję co roku właśnie takie malutkie od razu w ogrodzie...zdjęcia wstawiłam wcześniej, tak kwitły w tamtym roku.
Duże odmiany mają za ciężkie karpy do dźwigania...pakowałam zawsze na taczkę dwie trzy karpy, przejazd do piwnicy...wcześniej nie miałam schodów do piwnicy tylko drabinę, wnosiłam więc koszykiem do dołu. Było to strasznie uciążliwe więc zrezygnowałam...jeszcze do tego pod piwnicą są żyły wodne...jak jest mokro, woda podchodzi od spodu. Wszystko jest zalewane na kilkanaście cm. Basen mam na miejscu :roll:

Mirko nie mam takiego dużego szpadla...z chęcią za jednym zamachem przeniosła bym całość do siebie ;:306 Dogadamy się na pewno ;:304
Z tawułek nie zrezygnuję, za bardzo mi się podobają...odpowiednie miejsce na pewno się znajdzie.
Też się nie poddaj ;:215
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Ciekawe, moze już czas spróbować wysiewać corocznie dalie. Choć pewnie te wielkie nie rosną tak okazałe jak z tych dużych karp...
Róża Rumba... hmmm, kupowałam taką, a jakoś w ogóle nie widzę jej w swoim ogrodzie, gdzie ona się podziała :?:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu ja też widziałam na a...o różne odmiany tawułek, a sama mam już 7 odmian, choruję teraz na "Vision in red" jeszcze i jeszcze sąsiadka ma taką której nie mam więc w tym roku jak się uda to dojdzie conajmniej dwie. Swoją białą różową i chinensis mogę się z Tobą podzielić jeśli będziesz chciała. Szkoda że nie podrodze mi do F...
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

o jaka piękna różyczka,,jakie kolorki żywe ;:215
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu :wit duże odmiany też można wysiać, tak na zapomogę. Kupione nasiona mix warto tak wysiać za jednym zamachem można mieć różne kolory...w pierwszym roku kwitną jednym kwiatem lub kilkoma...do drugiego roku trzeba przechować jednak karpy wtedy kwitną całą masą kwiatów.
Co innego te małe jak pisałam, karpy ciężko jest przechować, gniją albo usychają...wysiane nasiona w ogrodzie nie uszczuplają kwitnienia...kwiatów jest bardzo dużo.
Wypróbowałam kiedyś duże odmiany i te malutkie. Małe próbowałam przechowywać przysypane piaskiem, efekt był marny...z kilkudziesięciu sztuk przechowały się dwie. Skoro kwitną tak samo wysiane jak te z karpy to po co dodawać sobie korowodu.
Duże jednak jest lepiej przechowywać w karpach.
Iwonko chętnie przygarnę kawałeczek...jeśli spotkam jakieś fajne w F to kupię. Po drodze jest jeszcze nowy sklep ogrodniczy...wolno rosnące iglaki w tamtym roku były w przystępnych cenach.
Trzeba się tylko mniej więcej orientować co do różnych roślin bo te panie ze sklepu nie bardzo wiedziały o co pytałam...trzeba pokazać palcem, a nie sypać nazwami ;:222

Aniu różę przesadziłam pomiędzy inne róże...nie razi tak kolorami, zresztą kto się nie zna myśli że posadzone są dwa krzaki razem :;230
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu ależ cudna ta Twoja Rumba. ;:138
Może w tym roku po tak łagodnej zimie równie pięknie zakwitnie.
Ja miałam Sambę, kupioną we Florexpolu.
Była zupełnie do Rumby podobna, ale ubiegła zima ją wykończyła.
Może zbyt pochopnie wykopałam? :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Róże w F teraz też są w ofercie ale ceny zaporowe...na Al można kupić takie same odmiany o wiele taniej. Na róże trzeba zwracać uwagę...nieraz dłuższy czas się regenerują, nawet z jednego międzywęźla potrafią odbić. Gałęzie mają charakterystyczne, dokładnie widać czy odbiła z podkładki czy z górnej szlachetnej części. Róża w internecie występuje pod dwoma nazwami, RUMBA I SAMBA nie wiem dlaczego :?: Wydają się bardzo do siebie podobne, prawie identyczne.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu Rumba i Samba są podobne, ale to nie są te same, pomimo, że bardzo podobne.
Ja nie wypisuję róż, kupuję osobiście w sklepie, doniczkowane, kwitnące.
Kupowałam dawniej w PNosie w kartonikach wiosną, ale one mają dziwne nazwy, których nie można znaleźć w internecie, a jak już są, to się nie zgadzają odmianowo.
Ciekawe róże są w sklepie na Choinach . :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju w tamtym sklepie nie byłam ;:145 ...róż dużo nie mam, wszystkie są nie podpisane. Zawsze kupowałam po obrazku, albo taką mam albo nie. Kilka jest z kartoników,,trzeba uważać raz kupiłam z przelanymi korzeniami, korzenie były zgniłe'', pozostałe kupione były z gołym korzeniem.
Złego interesu nie zrobiłam wszystkie ładnie kwitną i się nie powtarzają...nawet pachną ;:3
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja róże mam takie pospolite odmiany, dawniej kupowane przeważnie.
Teraz dziewczyny kupują różne cudowności, ale ja już nie mam miejsca.
Marzy mi się jeszcze Nostalgia. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”