Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II

Post »

variegata pisze: turysta, niby też człowiek ale niech już lepiej ten Bornholm zwiedza niż ma się tutaj ze swoimi śmieciami i barakiem poszanowania dla natury gościć 8-) Tutaj w ostatnim okolicznym bastionie natury w pierwotnym wydaniu mogą przyjeżdżać pasjonaci, reszta niech zwiedza Bornholm ;:224
Święte słowa Madzia! ;:63 ;:63 ;:63 nic mnie tak nie wkurza jak sterty śmieci po "turystach"! O sterylności toalet nawet nie wspominam! ;:202
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Madziu ja szepnę słówko za brzozami. Mamy je u siebie w ogrodzie i te odmianowe i takie najzwyklejsze. Liści jest sporo ale one bardzo szybko się rozkładają i robią się jak pajęczynka , jak się ich nie zgrabi to nie stanowią wielkiego problemy, nasze brzozy to już olbrzymie okazy.
W ogrodzie mamy kącik ze szlachetnymi odmianami mamy tam też Laciniatę jest piękna o każdej porze roku ale latem atakują ją namiętnie mszyce. Jeżeli chcesz podziwiać pień u brzozy to może taka
Obrazek

Obrazek

Niestety nie znam nazwy ale może ktoś z forumowiczów będzie wiedział.
Jeżeli chcesz to usuń zdjęcia żeby Ci nie zaśmiecały wątku.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te świerki i nie tylko z żółtymi przyrostami chodzą mi po głowie...tego z białymi widziałam ale na szczęście w zaporowej cenie, bo już by leżał w koszyku z zamówieniem....coraz bardziej zazdroszczę Ci pustej i przestronnej działki, gdzie możesz posadzić wszystkie drzewa świata i jeszcze Ci miejsca na strumyk zostanie :)
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochana, ale jakoś nie widziałam ton śmieci na Bornholmie. Ani krzyków turystów nie słyszałam. Wsi spokojna ...
Tyle, że nie bałam się, że mnie ktoś na drodze rozjedzie. I w lesie nie było "papierzaków". No, może rano z obór troch zalatywało, ale w końcu to rolnicza wyspa.
Pień brzozy pokazany przez Jolę, rzeczywiście atrakcyjne. Niestety moją brzozę (zwykłą) też atakują mszyce. Wszystko pod nią jest lepkie. Macie na to jakiś sposób ?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Madzia, brzozy to świetny pomysł - szybko rosną i stworzą piękne ramy. Na zdjęciach z czterech pór roku doskonale pokazałaś ich całoroczny urok. Jeżeli planujesz w ich pobliżu sadzić inne krzewy to mocno się zastanów - są żarłoczne i ekspansywne. Jesienią otoczyłam moją brzozę specjalnym borderem (root seal) który ma zatrzymać migrację korzeni brzozy i pozwolić żyć pozostałym roślinom, ale nie wiem czy pomysł zadziała.
ps. Walentynkowe akcenty w domu, cudne ;:196
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Magda teraz już chyba wiem dlaczego avatarek "variegata" :wink:
to w takim razie szybkorosnący wiąz variegata

Obrazek

Jola twoja brzoza to prawdopodobnie któraś z odmian brzozy pożytecznej
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, turysta, niby też człowiek ale niech już lepiej ten Bornholm zwiedza niż ma się tutaj ze swoimi śmieciami i barakiem poszanowania dla natury gościć Tutaj w ostatnim okolicznym bastionie natury w pierwotnym wydaniu mogą przyjeżdżać pasjonaci, reszta niech zwiedza Bornholm

Czemu Wam się tak źle kojarza turyści ? Dlaczego nie mogą byś jednocześnie pasjonatami, którzy szanują przyrodę ? Ja się za taką uważam. Śmieci przy drodze nie zostawiałam, samoobsługowych budek z produktami rolnymi nie okradałam. A że jednocześnie są potrzebne poczucie bezpieczeństwa na drodze i toalety... To chyba normalne.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Nelu turysta pasjonat to rozumiem, ale statystyczny "zwiedzacz" nie potrafi szanować tego co ogląda i niestety z moich obserwacji wynika, że nie szanują otoczenia.

Jolu, kochana bardzo fajnie, że wstawiłaś te zdjęcia, są na nich cudne brzozy. Liści się nie boje, ponieważ zakątek brzozowy będzie na końcu działki i tak jak piszesz liście szybko znikną zanim zdążą przemieścić się bliżej domu. Ile lat mają okazy ze zdjęć?

Pat, te z żółtymi przyrostami mnie nie kręcą (na razie), ale 'Białobok' będzie mój chociaż wiem, że drogi :? Zażyczę sobie na urodziny 8-) Wiem, że pomimo piachu i trudnych warunków mam świetną sytuację jeśli chodzi o przestrzeń do aranżacji. Doceniam to bardzo ;:108

Aniu, pasjonaci są super. Zwykli turyści, no cóż... Ja należę do grupy turystów kulinarnych. Kocham poznawać nowe smaki i tradycje kulinarne regionów, które odwiedzam. Zapraszam Cie serdecznie do mnie gdybyś kiedyś jeszcze zawitała w te strony :wit
Zmartwiłaś mnie mszycami na brzozach :( Ale trudno, nie można być ideałem.

Kasiu
, brzoy beda same sobie rosły w tym zakątku na końcu działki. Ich korzenie nie będą nikomu i niczemu przeszkadzały. Z czasem najwyżej im dosadzę jakieś jałowce, bo one tez nie są wymagające :wink: Walentynkowe ozdoby sie podobały? Dziękuje :oops:

Zbyszku, masz racje z tym avatarkiem :wink: Wiąz wart przemyślenia ;:108
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Post »

Brzozy rosnące pojedynczo w miastach i małych ogrodach, bywają pastwiskiem dla mrówek. 'Pasą' sobie mszyce, dla smakowitej spadzi. Liście są lepkie i nieprzyjemne. Jednak brzozy w kilku odmianach rosnące na tle lasu, mszyce nie powinny atakować.
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda, a masz namiary na dobrą czerninę ?
Mimo iż moje koleżanki jadały to w domu, ja w dzieciństwie się nie odważyłam. Teraz raz spróbowałam, ale mi nie smakowała. Ale wiem, że ile kucharek, tyle smaków. Jakbyś miała jakąś knajpkę z polecenia, chetnię spróbuję.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Kaziu, pocieszyłeś mnie z tymi brzozami i mszycami na nich :D

Aniu,
masz rację, że ile kucharek tyle smaków. Jedni jedzą na słodko-kwaśno inni na słono, można z kluseczkami albo makaronem, z ziemniakami. Ile kuchni tyle pomysłów. Zrobię rekonesans gdzie podają najlepszą, bo ja jej nie jadam i dlatego tak od razu nie odpowiem. Podam namiary na pw :wink:

Dzisiaj Światowy Dzień Kota :D

Kompozycja roślinno-zwierzęca z Dubrownika :wink:
Obrazek

Obrazek

Siedzę i szukam drzew do ogrodu w necie. Wiąz polny Variegata, dzięki Zbyszkowi już na liście :wink: Będzie rósł po prawej stronie domu na rabacie przy płocie.
Miłej niedzieli :wit
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Piekny Dubrownik...oj wróciłabym tam jeszcze kiedyś...jak znajdziesz sprzedawcę, u którego można dostać więcej niż 2 rodzaje brzóz, to się podziel, bo ja jakoś nie mogę, a muszę kupić u jednego, bo jak wchodzę na swoje konto to wyje syrena i miga czerwona lampka informująca, że przekroczyłam z wydatkami wszelkie poziomy przyzwoitości :?

Przekaż kotom uszanowania z okazji ich święta :)
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Post »

Brzozy w wielu odmianach możesz kupić w każdej większej szkółce. Mam przed sobą aktualny katalog szkółki z naszego terenu i naliczyłem 18 gatunków i odmian brzóz wysokości od 0,4 do 4,5 m w cenach od 11.40 za Betula nana do Betula utilis 'Doorenbos' za 260 zł + Vat. Nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej.
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Głaski dla Twoich podopiecznych, Magda! ;:196
Piękny obrazek z Dubrownika, ale bardziej zainteresował mnie temat brzozowy... od jakiegoś czasu myślę, jakie odmiany dosadzić i chyba rozjaśniłyście mi w głowie co nieco - dziękuję!
Udanej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Cześć Magda, uwielbiam takie śródziemnomorskie klimaty, wystarczą trzy donice, kot i jest efekt ;:173
Jaka pogoda w zakolu?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”