Swojski bałagan

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Swojski bałagan

Post »

Podoba mi się tylko umiejętnie dziel, żeby nie zniszczyć, krzaka!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

o lubię takie swojskie,,,sielskie widoczki :wink:
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Olgo śliczna Twoja gipsówka, ma taki drobniutki delikatny kwiat, jak mgiełka. ;:138
Miłego wyjazdu Ci życzę. :D
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam ponownie! Wyjazd bardzo udany, choć w sumie mało miałam czasu na zwiedzanie. Jak wychodziłam "na miasto" to wszystkie atrakcje turystyczne były pozamykane. Ale z zewnątrz przynajmniej sobie pooglądałam no i pospacerowałam po Krakowie w śnieżno-romantycznej scenerii :wink: I sporo ciekawych spraw w pracy było, więc się nie nudziłam.
Rodzina ładnie siewki przez ten czas pielęgnowała, kot się też do nich nie dobrał, czyli będzie coś z tego.
Jeżówkowe nasiona od Pati już w domu, czekają na wiosnę, dziękuję!

Dziękuję za odwiedziny, miło się czyta komplementy, nawet te niezasłużone :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To dobrze, że same korzyści wyjazd udany, siewki rosną. Wrócimy do patyczków, bo już chyba zostajesz w domu?
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Tak, teraz już siedzę w domu. A nawet jak się gdzieś ruszę to na króciutko :)
Za patyczki będę wdzięczna dozgonnie ;:180
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Witam po kilkudniowej przerwie. Wiosna zbliża się pełną parą! Bałagan leciutko zielenieje i wystawia pierwsze noski :)
Nie mogę doczekać się prawdziwej wiosny, ostatnie ciepłe dni przesiedziałam praktycznie na dworze. Zawsze znajdzie się coś do zrobienia, a to trawnik wygrabić, a to maliny przyciąć. Porozgarniałam przy okazji zalegający śniego-lód bo zanim te kry stopnieją to maj nastanie...
Dodatkowo zauważyłam, że inteligentnie wybrałam jesienią miejsce na sadzenie wiosennych cebulek. Prawie wszystkie wsadziłam tam, gdzie najdłużej zalega śnieg ;:306 normalnie sam rozumek! Ale przecież w sierpniu śniegu nie było... No to sobie poczekam trochę dłużej na kwiatki.

Z jednej strony domu zachodzą zapowiadane zmiany - wycinamy chore jałowce. Z kilkunastu zostało już 4, ale szanse na przeżycie ma raptem jeden z nich. Teraz zrobiło się strasznie pusto i dom z tej strony taki łysy :cry: Odsłoniła się też skarpa, na której w cieniu jałowców rosły paprocie, bez tego cienia będą się smażyć w południowo-zachodniej wystawie. Zastanawiam się nad przeniesieniem tam ziół, ale muszę pokonać najpierw opór rodziny. Bo podobno ciągle coś przesadzam... Etam, niemożliwe :wink:

Dostałam wielką pakę od Marysi - dziękuję ;:196 patyczki już w piwnicy, ledwo je zmieściłam. Dziękuję też za nasionka! Już się nie mogę doczekać wysiewów.

Dzisiaj dzień pikowania, przesadzania i ogólnie pracy w domu. No ale skoro za oknem znów buro to nie narzekam na domowe ciepełko.

Tulipany
Obrazek

Ciemiernik, coś nie chce kwitnąć, za to pięknie się zieleni
Obrazek

Irys, prawdopodobnie ensata. Sadzony w ubiegłym roku, a już się wyrywa na słoneczko
Obrazek

A tu zagwozdka, czy to uszkodzenie mrozowe na brzoskwini, czy jakieś choróbsko?
Pomęczyłam ją trochę, wycięłam i zasmarowałam to maścią sadowniczą... Chyba tyle mogę zrobić? Dodam jeszcze, że miała tego typu rany w kilku miejscach, głównie w rozwidleniach pędów.
Obrazek

Na zakończenie - zimowa robótka ręczna, dla mojej koleżanki - fanki włóczykija
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olgo, ale pracowita jesteś ! A Ty wiesz, że ja też w takich miejscach mam posadzone cebulowe i niestety ranniki, więc nie wiem kiedy je zobaczę, bo jak teraz przymrozi to śnieg zostanie :wink: Ja też nie mogę doczekać się siania i sadzenia (a i przesadzania). Marzy mi się zmiana, ale czy dam radę ? Kiedyś w szkole robiliśmy takie zakładki do książek :lol:
Jutro obejrzę swoją brzoskwinię może jest wątek brzoskwiniowy i tam coś poradzą ;:196
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Zupełnie nie wiem czemu nie zaglądałam do Ciebie ostatnio. Fajnie wiosna u Ciebie się pokazuje
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Olga chyba znowu nasypało nam śniegu.Moje cebulowe też w miejscu gdzie najdłużej leżał śnieg.
Ty już coś pikujesz, ja dopiero zasiałam pomidory , lobelię i heliotrop .Czekam na ziemię z hydrożelem żeby przesadzać skrętniki.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

A ja mam hydrożel osobno i sobie dosypuję :)
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p

Post »

Maryś widzę, że u każdego znajdą się jakieś cebulki w miejscu zalegania śniegu... Teraz mnie to w sumie przestało martwić. Może dlatego, że cała działka pod śniegiem ;:131 A jeszcze wczoraj było tak ładnie! To co na fotce poniżej napadało od nocy.
Wygląda na to, że będę jeszcze raz grabić ten sam trawnik...

Marzenko właśnie wiosna się pokazała i już ją zima znów wygnała. Mam nadzieję, że zaraz wróci.
W miarę wolnego czasu zapraszam częściej :wink:

Jolu przynajmniej w domu trochę wiosny, coś tam kwitnie, coś tam rośnie :) Moje pikowanie przeniosłam do pokoju z oknem dachowym. Mają tam więcej światła, a mi wygodniej bo pod oknem stoi stół, więc i miejsca więcej. Nie powinny się też już wykręcać w jedną stronę, bo w końcu świeci im z góry... Tylko śnieg z okna musiałam uprzątnąć.
Pomidory mi się marzą, ale bez tunelu nawet nie próbuję wyhodować z nasion. Namęczę się, a i tak je zaraza trafi w gruncie. Kupujemy gotowe sadzonki na targu i coś tam się uda zebrać. Przynajmniej nie jest ich tak szkoda jak tych własnych wychuchanych.
Nie stosowałam nigdy hydrożelu, chociaż korci mnie dać go do skrzynek balkonowych. Sprawdza się?

Stolik w zielonej obstawie, na razie to wszystkie siewki jakie mam :)
Obrazek

Lobelia Arletka, 30 kępek:
Obrazek

Kostrzewa sina, sztuk 24
Obrazek

Lilie, coś ok 70...
Obrazek

W domu
Obrazek

Za oknem
Obrazek

Wszystkiego dobrego z okazji Dnia Kobiet!
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kochana jak zobaczyłam twój zielony stolik to po prostu oniemiałam ;:oj
Ja siewom mówię, dziękuję...jakieś siewne antytalencie jestem ;:224
A ty pracowita, chylę czoła ;:180
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olgo wspaniale , ale uprawy pokojowe ;:224 . To ja też już trawy powinnam posiać ? ale nie mam gdzie pusty pokój jest dość ciemny 8-) Właśnie odebrałam przesyłkę cebule z Lylipolu i co ja mam teraz z nimi zrobić ? w zasadzie powinnam wszystkie kłącza cebule powsadzać do doniczek, ale mnie przecież z domu wyrzucą :;230 :;230
Ciekawa jestem czy u mnie też śnieg spadnie; na razie się nie zanosi ;:185
Spodobały mi się trawki ja też mam nasiona :lol:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ależ masz profesjonalne okno uprawowe! Trawy teraz siałaś? Dostałam dwa rodzaje od jednej forumki i zapomniałam spytać, kiedy siać...czyli już można?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”