Kosaciec (Irys) - uprawa

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
_fox_

Re: Irys - kosaciec

Post »

Przed tymi wielkimi mrozami wykopałem kępkę z gruntu i kłącza poprzesadzałem w doniczki , kilka dni w ciepełku domowym pobudziło ich do wzrostu :;230 gdy ruszyły z wegetacją poszły na parapet, cały cykl to ok 30 dni. Wiosną powędrują z doniczek do ogródka, celem dalszej wegetacji. W przyszłym roku spróbuje z innym kolorkiem, nieco wyższe /ok 20 cm/
Awatar użytkownika
amster
500p
500p
Od: 21 lip 2011, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nie no... pomysł po prostu the best
muszę się zastanowić gdzie by tu coś wykopać :):)
A na przyszły rok to już koniecznie
dzięki za radę
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Re: Irysy 2010

Post »

PUMKA pisze:Moje też zaszalały...

A tak przy okazji mam pytanko, czy ktoś z Was ma na sprzedaż / wymianę irysy różowo - fioletowe, purpurowe lub w tej tonacji kolorystycznej ?
Info na PW :lol:
Cudowne są Twoje irysy Pumko :) Czy nie znalazłabys dla mnie klika cebulek... Ja nie mam zadnych irysów :(
bonsai
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy irysy da się rozmnożyć z cebul? Pytam, bo zakupiłam sobie wczoraj prześlicznego iryska [różowego] :heja ... Ale tylko jedną cebulkę ;:223 .

A w ogóle to lecę czytać wszystko, co napisaliście o tych przepięknych kwiatuszkach ;:224
pasla3
200p
200p
Od: 11 mar 2009, o 14:46

Post »

bonsai pisze:Czy irysy da się rozmnożyć z cebul? Pytam, bo zakupiłam sobie wczoraj prześlicznego iryska [różowego] :heja ... Ale tylko jedną cebulkę ;:223 .

A w ogóle to lecę czytać wszystko, co napisaliście o tych przepięknych kwiatuszkach ;:224

Około 90% irysów w dziale to irysy kłączowe a nie cebulowe.
bonsai
100p
100p

Post »

Pasla dzięki tobie aż poleciałam sprawdzić CO w takim razie zamówiłam.... Faktycznie, to irys kłączowy ;:124 . Pisze tam, że to "irys germanica". Teraz pozostało mi się tylko dowiedzieć co to ma znaczyć ;:131

Mówiłam już, że nie znam się na irysach :;230 ?
pasla3
200p
200p
Od: 11 mar 2009, o 14:46

Post »

[quote="bonsai"]Pasla dzięki tobie aż poleciałam sprawdzić C

Irys germanica to nazwa łac. irysa bródkowego.Irysy bródkowe możesz rozmnażać po 3-4 latach przez podział kłączy.Zaglądnij na stronę http://www.irysek.com.Znajdziesz tam dużo informacji na temat irysów/sadzenie,nawożenie,rozmnażanie itp./
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też dodam swoje "trzy grosze". :wink: :
bonsai - jeśli to co kupiłaś to kłącze irysa "takie w torebce" to na Twoim miejscu od razu wsadziłabym do doniczki z ziemią (na płasko, tak żeby kłącze trochę wystawało), żeby zaczął się ukorzeniać, a potem wiosną jak tylko się da przeprowadziła go do ogródka. I w doniczce i w ogródku trzeba tylko pilnować żeby nie miał za mokro.
Bo:
Irysy bródkowe (nawet zaprawiane) źle znoszę takie "zamknięcie w torebce" i mogą się wysuszyć, albo zgnić, albo złapać jakieś choróbsko, poza tym takie kłącza często są niestety nie najlepszej jakości i trzeba czekać czasem kilka lat na pierwszy kwiatek bo roślina jest tak zmizerowana "zatorebkowaniem". ;:108
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
bonsai
100p
100p

Post »

Galadriela dziękuję za radę :D . Iryska jeszcze we własnych łapkach nie mam - zamawiałam na alledrogo, dopiero po 1 marca mam dostać moje roślinki.

Ale pewnie jak jakieś ślicznotki wypatrzę w sklepie to kupię, więc rada wykorzystana będzie ;:224
bonsai
100p
100p

Post »

Fox w takim razie zaczynam się cieszyć, że zamówiłam zwykłego, różowego irysa, a nie zdecydowałam się na czarnego [który mnie nieziemsko zachwycił ;:oj ]. Przy czarnych chyba byłoby większe ryzyko, że wyrośnie inny :roll: .

Ale zgodzę się z faktem, że bordowy irysek przepiękny - warto na takie cudo poczekać ;:136 .
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58

Post »

_fox_ pisze: Na ten kwiat czekałem 3 lata i miał być niebieski
To jeszcze kolor w miarę pokrewny. Ja na ten czekałam chyba też ze trzy lata i miał być ciemno żółty:
Obrazek
Ale takie są skutki kupowania "kota w worku" a raczej irysa w torebce....
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
yanka
100p
100p
Od: 31 mar 2012, o 15:49

Post »

A oto kilka moich malutkich irysków. Są niziutkie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Izabela
monicurka
50p
50p
Od: 30 wrz 2012, o 12:26

Post »

monicurka pisze:
monicurka pisze:Witam
zasadziłam cebulki w październiku w donicy a dzisiaj zauważyłam że zaczynają piąć się w górę ... to normalne? :roll:
jakie kroki powinnam poczynić? :)
pozdrawiam

Obrazek
monicurka pisze:To co powinnam z nimi zrobić ?
Otulić na zimę agrowłukniną i styropianem , czy gdzieś przenieść np. korytarz , lub piwnica bez okna?

ponawiam pytanie i proszę o pomoc co powinnam zrobić z irysami bo przybywa zielonych wykwitów...

Witam po zimie :)
Roślinki zimowały pod agrowłukniną....
Nie wiem czy z nimi wszystko okej? Trochę podrosły, ale kwiatów jak nie było tak nie ma...
Obrazek
Monika - monicurka
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

_fox_ irys Gay Paree, którego nam pokazałęs jest wyjątkowo urokliwy! Czy masz ich sporą kępę? ;:224 Będę bowiem przypominała się Tobie w sprawie Flavescens, które proponowałeś kiedyś. I te bym chętnie zakupiła, gdybyś posiadał ich większą ilość :wink:
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Czy irys a gradiola to to samo?
Pozdrawiam Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”