Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Taju nasiona Dalii trzeba tylko wysiać do ziemi, nie trzeba ich pilnować...same zejdą i urosną. Jeśli Masz miejsce wrzuć troszkę nasion do ziemi, zejdą i na sto procent zakwitną...oczywiście odmiana niziutka z pojedynczymi płatkami kwiatów.

Romko tak mi się wydaje że po co siać i trzymać sadzonki na parapecie, skoro schodzą dają sobie radę w ogrodzie. Niektóre rośliny jednoroczne same się wysiewają z roku na rok, trzeba tylko rozpoznać je po listkach i nie wyrwać. Zaoszczędzam w ten sposób dużo miejsca, sadzonki które się pokażą tylko przesadzam albo zostawiam na miejscu. Zrobię na wiosnę listę co wysiało się przy roślinach matecznych, łącznie z fotografiami sadzonek. Może ktoś z tego skorzysta. Reksio rozbrajająco kręcił krótkim ogonkiem, przy okazji trącał mnie nosem po nodze mało nie zaliczyłam gleby :;230 Drugi pies poszedł na panny, nie wiem kiedy wróci...jak go wołałam przemknął droga jak przeciąg i tyle go widziałam ;:224

Alinkopomidory miałam też w tamtym roku ok. 20 krzaków łącznie z koralikami. Miałam zielone pomidory do sałatek zimowych, czerwonych było też w sam raz...do pierwszego przymrozku mi starczyło. Teraz kupiłam nasiona pomidorów gruntowych,,Ryton'', ,,Krakus'', ,,Malinowy olbrzym''...ten ostatni rozpoznałam, miałam go w tamtym roku...bardzo smaczna odmiana. Te odmiany troszkę później się dojrzewają, ale jeszcze dokupię ze dwie odmiany które wcześniej można konsumować. Paprykę też mam zamiar posadzić, poszukam odmiany którą można sadzić w polu. W tamtym roku, dostałam w prezencie 10 sadzonek...papryki były wprawdzie wszystkie zielone ale na mrożonki świetnie się nadały.

Aniu z pstrokacizną przestałam walczyć, widocznie takie kolory mnie lubią...od początku powstawania rabatek było bardzo kolorowo. Puste miejsca trzeba zapełnić żeby badyle nie rosło, rośliny jednoroczne niestety mają takie ostre kolory.

Kropelko przestałam dźwigać karpy do piwnicy, zostawiam na rabatach...urywam tylko późną jesienią całą przekwitniętą górę, wieszam do góry nogami w przewiewnym, suchym miejscu. Krzaczki trzeba tylko związać żeby się nie rozpadły jak podeschną...na wiosnę wyciągam tylko nasiona z przyschniętego kwiatu i wysiewam w puste miejsca. Do torebki w domu nie zbieram bo zawsze ktoś mi gdzieś schowa że znajdę dopiero po jakimś czasie ;:224 Termin siewu zazwyczaj już dawno minie.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Anna11 pisze: Wierzba Sekka,,smocze języki'' przyniosłam do domu już z kotkami...wiosna już blisko ;:333
Rozmnożyłam ją z takiej jak na fotce pojedynczej gałązki. Języki są jeszcze mało okazałe ale niedługo powinny być bardziej widoczne...krzak jest jeszcze młody.

Obrazek

Anuś kochana ;:196 - a Ty z skąd taką Wierzbę przyniosłaś bo mi narobiłaś nią ogromnego apetytu.....
Ściskam Cię mocno. ;:168
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zyto gałęzie przytaskałam z ogrodu ;:173 zdjęć wcześniej nie robiłam, bo wierzba była za mała teraz dopiero gałęzie zaczynają się skręcać, to sfociłam przyniesione gałęzie w domu. Jak śnieg stopnieje to zrobię zdjęcia całego krzaka, odmiana naprawdę fajna. Jak kwitnie też ładnie wygląda, mnie najbardziej się podoba z zielonymi liśćmi. Nacięłam patyków jak się ukorzenią to podzielę chętnych.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu , ja też od zawsze w klubie ''miszmasz'' ;:306 ;:306 Dałem spokój , choć chodzi za mną ,,ognista rabata''. Niekoniecznie czerwień,chodzi o kolory '''parzące'' wzrok. ;:333
Dalie , które ruszyły można po prostu wyłamać , wypuszcza następne pędy. Jak ktoś chce można ukorzenić. Choć jak wyżej , szkoda parapetu. ;:215
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu przy dzisiejszym święcie czerwony kolor króluje w wątkach. Rażąca rabata... może być, czemu nie...będzie przyciągać wzrok.;:108 ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu piękne czerwoności. Ja bardzo lubię ten kolor, ale jak tak dziś próbowałam wybrać czerwone kwiaty do pokazania w wątku.... to stwierdziłam, ze nie mam ich zbyt dużo....
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Piękne czerwonki ;:138 Ja też nie mam czerwonych :wink: Ta ostatnia fotka ...........co to :?:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga ;:167 też nie mam za dużo czerwonego koloru w ogrodzie...do tego koloru pasuje zielone tło, u mnie wiadomo zielone iglaki dopiero rosną...tła jest jak na lekarstwo. Żurawka krwista kwitnie na czerwono, posadzona jest na tle świerka Conica ...chociaż ma malutkie kwiaty widać ją z daleka.
Kupiłam torebkę,, Kosmosu''w mieszance może trafi się też czerwony kolor...bardzo mi się podobają kwiaty, powplatane pomiędzy inne rośliny. Widziałam na forum takie rabaty, przyciągały oko ;:oj Roślina jednoroczna ale bardzo ozdobna ;:333
Romciu na fotce jest Monarda-pysznogłówka- bylina. Uwielbiam zapach liści, pachną pięknie...kwiaty też są ciekawe...z kwitnącej główki, w górę wyrasta jeszcze jeden kwitnący kwiat...z prawej strony fotki widać tak mniej więcej w połowie jak to wygląda. Bylina rozrasta się rozłogami ale nie jest zbyt ekspansywna.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu u mnie w ogrodzie w odcieniach czerwieni jeżówki i liliowce.
Ta tawułka ma piękny kolor, chyba taką wysępiłam od AGNESS.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Czytałam u ciebie,że siejesz dalie wprost do gruntu a mimo to posiałam,głupia,do doniczek :? Wschodzą już ale kwitnienia nie przyspieszę,jak mówisz?Szkoda.Mogę zająć kolejkę po wierzbę?Dawno już zwróciłam na nią uwagę.Chodzę do ogrodu,wypatruję wiosny.Wawrzynek nabrzmiewa,dwa kwiatki oczaru pokazują trochę żółci.Już niedługo!
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolka ;:3 liliowców w czerwonym kolorze nie mam, dzisiaj kupiłam sadzonkę w lekko różowym kolorze Catherin Woodbury,,miałam nie kupować ale jak tu wyjść ze sklepu jak cała paka liliowców leżała nie naruszona'' teraz się zastanawiam gdzie posadzić. Dobrze że się nie skusiłam na pozostałe cztery kolory.
Tawułkę mam jeszcze jedną, zastanawiam się czy odbiją na wiosnę...przeczytałam że nie lubią suchej ziemi...potrafią wyginąć. W tym miejscu co rosną jest sucho, czeka je przeprowadzka na bardziej mokre stanowisko. W sklepach na wiosnę na pewno pokażą się sadzonki tawułek, skusze się na jeszcze dwa inne kolory...posadzę pomiędzy hostami, będą bardziej przyciągać oko.

Obrazek

Mirko ;:167 dalie przetrzymasz w tym roku w domu, na jesieni nazbieraj nasion ;:108 następnym roku będą jak znalazł do wysiania bezpośrednio w ogrodzie.
O wierzbę się upomnij, dam znać czy coś się ukorzeniło...zginie śnieg to natnę jeszcze patyków i posadzę od razu w ogrodzie. Będzie bardziej pewne że patyki się ukorzenią. Dzisiaj się przyjrzałam, gałęzie są dużo dłuższe...krzak jest pokaźnych rozmiarów. Z ciekawości zmierzę średnicę krzaka ;:224
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Aniu moje dwie tawułki, pierwsze które przytachałam do siebie na działkę rosną od strony południowej, na patelni na rabacie przed ogrodzeniem i co roku dla kogoś kawałek ciachnę a one z roku na rok większe. Ale tak jak Ty mam zamiar posadzić je na rabacie z hostami -już nawet 4 nowe tam rosną.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko jakie kolory posadziłaś, wstawiałaś fotki w wątku :?: Podobają mi się te rośliny, szkoda że po przekwitnięciu zasychają i odbijają dopiero od nowa na wiosnę. Tak mi się wydaje że pomiędzy hostami będzie im dobrze. Poza tym liście host troszkę zasłonią miejsca z tawułkami. Myślałam też żeby dosadzić w tym miejscu żurawki z bordowymi liśćmi, tak dla kontrastu. Prawie cały sezon coś by się działo na rabacie z hostami...teraz wygląda wszystko bardzo nudnie.
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu wiesz jak nazywa się ta róża nad pysznogłówką ? mam podobną ale nn....tawułek nie sadź z hostami ...ja tak miałam i na wiosnę muszę przesadzić.... duże hosty przykryły tawułki i marnieją mi ....jak hosty są małe to ładnie wygląda...
Pozdrawiam... Alina .
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko ;:196 róże wszystkie mam NN, tylko jedna wiem że nazywa się RUMBA...tawułkom nie będzie źle na rabacie z hostami...hosty są bardzo rzadko posadzone. Wszystkie rośliny staram się sadzić z odstępach żeby nie właziły na siebie. Na wiosnę wygląda troszkę łyso ale później jest już ok.
Na szczęście mam jeszcze miejsce na taką rozrzutność ;:204
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”