Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1

Hosty
Zablokowany
małek
50p
50p
Od: 13 maja 2008, o 09:58

Identyfikacja

Post »

Marzenko,Tomasz II napisał przecież wyżej,że ta druga to stiletto:)
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

darob66 pisze:Witam;
dziękuję za okazaną cierpliwość.Dzisiaj już jest za ciemno ,jutro jej się przyjżę z bliska czy ma to karbowanie,o którym pisał Tomasz.Napiszcie mi proszę czy ,,Stiletto,, ma biały brzeg czy kremowy.Możliew ,że to ta druga to ,,Stiletto,,.
Dziękuję i pozdrawiam Marzena
Brzeg ma biały, Stiletto rozłazi się rozłogami, kwitnie w lipcu, ma wysokie pędy kwiatowe, Ginko Craig kwitnie później, w sierpniu i nie rozłazi się, to powolniak. Może pora rozkwitu pomoże w ustaleniu która jest która :)
Beata
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziekuje Beatko za odpowiedż
Oglądałm Toje zdjęcie ,,Stiletto,,i mam wrażenie ,że moja jest bardzo podobna i dlatego śmiem się upierac ,że ta pierwsza to Stiletto.Chciałabym dowiedzieć sie co to za jedna ta z drugiego zdjecia.Jak pisałam wyżej brzegi ma kremowe ,a nie białe.
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p
Od: 26 maja 2008, o 19:38

Post »

Według mnie pierwsza to Ginko Crige ,druga Stiletto .
Dla porównania zdęcia: pierwsze to moje Ginko Crige
Obrazek
drugie Stiletto
Obrazek
Mam nadzieję że ilość takich samych opinii rozwieje Twoje wątpliwości
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p

Post »

Teraz jeszcze prośba do wszystkich którzy maja Wolverine .Obejrzałam jej zdjęcia w opisie roślin na "W" i przypuszczam że jest to Wolvwerine, proszę o potwierdzenie.
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Jola
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

darob66 pisze:Dziekuje Beatko za odpowiedż
Oglądałm Toje zdjęcie ,,Stiletto,,i mam wrażenie ,że moja jest bardzo podobna i dlatego śmiem się upierac ,że ta pierwsza to Stiletto.Chciałabym dowiedzieć się co to za jedna ta z drugiego zdjecia.Jak pisałam wyżej brzegi ma kremowe ,a nie białe.
Pozdrawiam Marzena
Kupowałam ją jako Stilleto u sprzedawcy, który do tej pory nigdy nie pomylił odmiany, wygląda bardzo podobnie do Ginko C. i miałam spore wątpliwości z powodu szerokości liścia czy to właściwa odmiana .... ale rozłazi się rozłogami jak diabli i szybko przyrasta, kwitła zawsze kilka tygodni prędzej niż ta, która była kupowana jako Ginko C. Zresztą Ginko C już od wiosny nie mam, poszła w ludzi a i Stilleto czeka ten sam los, bo jedne z nielicznych hostasów, za którymi specjalnie nie przepadam. Hosty czasami zachowują sie nieobliczanie, w zależności od miejsca w którym rosną, popatrzcie na foty które zamieszczamy na forum .... Twoje Great Exp. są modelowe i przepiękne, moja to jak karlica przy nich a ma sporo lat i "dbana" jest jak mało która :(
Beata
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zielono mi pisze:Teraz jeszcze prośba do wszystkich którzy maja Wolverine .Obejrzałam jej zdjęcia w opisie roślin na "W" i przypuszczam że jest to Wolvwerine, proszę o potwierdzenie.

Jolu, to może być Wolverine, ale roślinka jeszcze jest młoda, trzeba poczekać aż się bardziej rozrośnie. Wolverine wypuszcza sporo liści i szybko przyrasta, nie będzie to więc długie oczekiwanie :)
Poniżej trzyletnia.

Obrazek
Beata
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Ja też prosze o identyfikację.
Po przeczytaniu wszystkich postów w tym temacie wydaje mi się, że to Great Expectations. A może jeszcze coś innego?

Obrazek

To było zdjęcie z zeszłego roku

A to z maja tego roku:
Obrazek

Teraz w czerwcu pokazały się łodygi kwiatowe. Rośnie raczej wolno, jeden odrost rocznie na razie.

Pozdrawiam. Ania
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak Aniu, to ta :)
Beata
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Dziękuję bardzo!!!

Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p

Post »

Beato dziękuję za pomoc . Z jakiego miesiąca jest to zdjęcie , wydaje się bardzo podobna ale moja ma jaśniejsze brzegi nie są białe raczej kremowe, na twoim zdjęciu są bardziej żółte.
Pozdrawiam Jola
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Foty są z czerwca.
Beata
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wiem, że Tomasz jest teraz bardzo zajęty (poza forum), ale wklejam moja funkię do identyfikacji.
Czekałem z tym, aż pojawią się kwiaty - które często są bardzo przydatne przy identyfikacji.
Jest to mała funkia wysokości zaledwie 8-10 cm, liście sztywne - największy liść 9/5 cm, łodyga kwiatowa 25 cm.
Rozrasta się dość wolno.

Obrazek

Obrazek

Miałem jeszcze wkleić dwie żółte hosty do identyfikacji, ale coś ImageShack się buntuje. :?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Też mam taką i mam dwa typy nazw: albo to jest H.fortunei ,Aurea', albo ,Oriana'.
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niestety Hosta ‘Fortunei Aurea’ - wysokość do 70 cm (moja zaledwie 10 cm), a Oriana ma inny kształt liści.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Zablokowany

Wróć do „Hosty”