Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.1
Identyfikacja
Marzenko,Tomasz II napisał przecież wyżej,że ta druga to stiletto:)
Brzeg ma biały, Stiletto rozłazi się rozłogami, kwitnie w lipcu, ma wysokie pędy kwiatowe, Ginko Craig kwitnie później, w sierpniu i nie rozłazi się, to powolniak. Może pora rozkwitu pomoże w ustaleniu która jest któradarob66 pisze:Witam;
dziękuję za okazaną cierpliwość.Dzisiaj już jest za ciemno ,jutro jej się przyjżę z bliska czy ma to karbowanie,o którym pisał Tomasz.Napiszcie mi proszę czy ,,Stiletto,, ma biały brzeg czy kremowy.Możliew ,że to ta druga to ,,Stiletto,,.
Dziękuję i pozdrawiam Marzena

Beata
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- zielono mi
- 500p
Kupowałam ją jako Stilleto u sprzedawcy, który do tej pory nigdy nie pomylił odmiany, wygląda bardzo podobnie do Ginko C. i miałam spore wątpliwości z powodu szerokości liścia czy to właściwa odmiana .... ale rozłazi się rozłogami jak diabli i szybko przyrasta, kwitła zawsze kilka tygodni prędzej niż ta, która była kupowana jako Ginko C. Zresztą Ginko C już od wiosny nie mam, poszła w ludzi a i Stilleto czeka ten sam los, bo jedne z nielicznych hostasów, za którymi specjalnie nie przepadam. Hosty czasami zachowują sie nieobliczanie, w zależności od miejsca w którym rosną, popatrzcie na foty które zamieszczamy na forum .... Twoje Great Exp. są modelowe i przepiękne, moja to jak karlica przy nich a ma sporo lat i "dbana" jest jak mało któradarob66 pisze:Dziekuje Beatko za odpowiedż
Oglądałm Toje zdjęcie ,,Stiletto,,i mam wrażenie ,że moja jest bardzo podobna i dlatego śmiem się upierac ,że ta pierwsza to Stiletto.Chciałabym dowiedzieć się co to za jedna ta z drugiego zdjecia.Jak pisałam wyżej brzegi ma kremowe ,a nie białe.
Pozdrawiam Marzena

Beata
zielono mi pisze:Teraz jeszcze prośba do wszystkich którzy maja Wolverine .Obejrzałam jej zdjęcia w opisie roślin na "W" i przypuszczam że jest to Wolvwerine, proszę o potwierdzenie.
Jolu, to może być Wolverine, ale roślinka jeszcze jest młoda, trzeba poczekać aż się bardziej rozrośnie. Wolverine wypuszcza sporo liści i szybko przyrasta, nie będzie to więc długie oczekiwanie

Poniżej trzyletnia.

Beata
- zanna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 22:37
Ja też prosze o identyfikację.
Po przeczytaniu wszystkich postów w tym temacie wydaje mi się, że to Great Expectations. A może jeszcze coś innego?

To było zdjęcie z zeszłego roku
A to z maja tego roku:

Teraz w czerwcu pokazały się łodygi kwiatowe. Rośnie raczej wolno, jeden odrost rocznie na razie.
Pozdrawiam. Ania
Po przeczytaniu wszystkich postów w tym temacie wydaje mi się, że to Great Expectations. A może jeszcze coś innego?

To było zdjęcie z zeszłego roku
A to z maja tego roku:

Teraz w czerwcu pokazały się łodygi kwiatowe. Rośnie raczej wolno, jeden odrost rocznie na razie.
Pozdrawiam. Ania
- zielono mi
- 500p
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wiem, że Tomasz jest teraz bardzo zajęty (poza forum), ale wklejam moja funkię do identyfikacji.
Czekałem z tym, aż pojawią się kwiaty - które często są bardzo przydatne przy identyfikacji.
Jest to mała funkia wysokości zaledwie 8-10 cm, liście sztywne - największy liść 9/5 cm, łodyga kwiatowa 25 cm.
Rozrasta się dość wolno.

Miałem jeszcze wkleić dwie żółte hosty do identyfikacji, ale coś ImageShack się buntuje.
Czekałem z tym, aż pojawią się kwiaty - które często są bardzo przydatne przy identyfikacji.
Jest to mała funkia wysokości zaledwie 8-10 cm, liście sztywne - największy liść 9/5 cm, łodyga kwiatowa 25 cm.
Rozrasta się dość wolno.

Miałem jeszcze wkleić dwie żółte hosty do identyfikacji, ale coś ImageShack się buntuje.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Niestety Hosta ‘Fortunei Aurea’ - wysokość do 70 cm (moja zaledwie 10 cm), a Oriana ma inny kształt liści.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,