30 - metrowe maleństwo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: 30 - metrowe maleństwo

Post »

Agatko miło mi gościć Ciebie w moich skromnych progach ;:196 Większości z nas kojarzy się hippeastrum z babcinym parapetem :wink: Bo to takie babcine kwiatki :wink: Namawiam serdecznie do hodowli chociaż jednego egzemplarza... Przydaje się na tą szarą porę roku :wink:

Przemku dziękuję za odwiedziny ;:196 Mam takie same odczucia :wink: Przyglądam się im jak wariatka, ale taka pozytywna :;230

Ewa miałam w tamtym roku tez kwitnącą Dancing Queen, co prawda miała tylko dwa kwitki, ale była również intensywnie ubarwiona... W tym roku mam nową cebulę i jest taki sam kolor - czerwono-pomarańczowy. Obejrzałam różne fotki tej odmiany i rzeczywiście różnie z nią bywa... Poza tym moja ma takie szerokie prawie jednolite pasy czerwieni... Wygląda na to, że jestem szczęściarą :tan

Pacynko trzymam kciuki, żeby zakwitł ;:333 Zobacz tylko, czy te wystające języczki to pąki czy liście, czasem możne się pomylić na początku "wystawiania noska". Kiedyś wstawiłam w wątku Hippeastrowym takie zdjęcie, ale żebyś nie szukała to wkleję tutaj, może się przyda :wink: Obrazek
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dzięki bozuniu za radę! Ale przeczytałam ją radośnie chichocząc, bo mój Hipek ma jakieś 30 cm (łodyga i liście). Chodziło mi o zielone pochewki, które otaczają sam kwiat. Informacja jednak z pewnością się przyda w następnym sezonie oczekiwania ;)
bozunia
1000p
1000p

Post »

No to super Pacynko ;:215 Czekamy więc, aż zakwitnie ;:333
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Bozka mam ochote na kilka wyjatkowych....boje sie tylko zeby w nich nie przepaść, potrafia mamic , a ja wiele miejsca na parapetach nie mam ;:185
bozunia
1000p
1000p

Post »

Dorotko nie chcę Cię straszyć, ale po kilku zaczyna się prawdziwa choroba - tzw. hippeastrówka :;230 :;230 Jak już ją złapiesz, to i miejsce na parapetach się znajdzie :;230

A ja się dzisiaj szczypać nie będę! Wrzucam LATO na rozgrzanie!

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Wow. ;:111 Cóż to za zmutowana ostróżka ? :wink:
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Uwielbiam własnie o tej porze twój ogródek...pamietam z tamtego sezonu...cudo , a ostrózka rewelacyjna, to chyba odmiana Astolat tak :?: hej nie strasaz mnie ta hippeastówka no....na razie zobacze jak mi pójdzie z pierwsza cebulą...jutro si eprzejade do Obi , zobacze co mają ;:109
ps.gdzie kupowałas ta ostrózkę :?:
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ostróżka i clematis bajeczne ;:138
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Bożenko ...śliczne kolory , takie energetyczne , uzupełniają się , przenikając jedne , w drugie ...Dobrane kompozycje - to jest właśnie to , co zwraca uwagę ;:180 .
Czy ta fotka , to przed ogródek ...u wejścia do domu ...tzw . " 30 metrowe maleństwo " ?
Ostróżka jest powalająca ...hipeastra mam w trakcie pączkowania ...dwa tylko ..reszta sobie smacznie śpi ...
Pozdrawiam niedzielnie ... ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ładnie dobrana kolorystyka,,,tal niebiesko-wrzosowo--rózowo :wink: Ślicznie :) a ta ostatnia to może szałwia omszona :?: :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
bozunia
1000p
1000p

Post »

Krystian to prawdopodobnie odmiana Astolat jak sugeruje Keetee ;:131 Fiszka gdzieś się zapodziała... Kupując ją nawet nie wiedziałam, że będzie taka "inna" :wink:

Dorotko to właściwie nie ogródek, tylko rabatka przed wejściem do domu... Taka słoneczna, nie wymaga podlewania oprócz opadów deszczu, jest samowystarczalna :wink: Miała zastąpić niezbyt rozsądny w tym miejscu trawnik... No i przy okazji stała się inspiracją dla mojej sąsiadki obok :;230 Robi sobie jej kopię :;230 Ostróżka to mój numer1 zeszłego lata, zakochałam się w jej kwiatach ;:167 Wydaje mi się, że to jest Astolat, tak jak sugerujesz ;:131 Nie pamiętam gdzie dokładnie ją kupiłam, była 2 razy przesadzana i najwidoczniej tu jej jest najlepiej. Prawdopodobnie w jakimś ogrodniczym(nie markecie). Kupiłam ją w doniczce jako małą bylinkę. Rozsiała się obok, ale niestety nowe roślinki nie mają już takich samych kwiatów... Co do zwartnic... byłam dzisiaj w Obi i widziałam kilka cebul luzem, nawet sporych. Niestety odmiany nie opisane,tylko Red lub Pink, więc nie wiadomo na co trafisz...

Przemku nieskromnie napiszę, że też mnie zachwycają :wink: W sumie to ich uroda nie jest moją zasługą, ja tylko pomagam im rosnąć :wink:

Jagódko dziękuję za miłe słowa ;:196 To jest właściwie rabatka przed wejściem do mieszkania. "Maleństwo" jest z drugiej strony, trzeba wejść do mieszkania i wyjść tyłem :wink: Kompozycja tej rabatki jest trochę przypadkowa i do delikatnej kosmetyki :wink: To jest słoneczne i suche miejsce, trzeba było tak dobrać roślinki, żeby sobie same radziły :wink: Czekam na Twoje zwartnice, koniecznie się pochwal jak zakwitną ;:196

Aniu cieszę się, że podoba Ci się ten dobór kolorów :) Kontrastem jest jeszcze żółty, ale chyba nie ujęłam go na tych zdjęciach... Ostatnie zdjęcia to oczywiście szałwia omszona, świetna do różnych kompozycji na rabatkach ;:333
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Bozuniu, Twój ogródek na wejściu jest wspaniały, kipi kolorami i entuzjazmem właścicielki ;:138
Posadziłam jesienią sadzonki Astolat, jeśli będzie choć w połowie tak piękna jak Twoja, będę w siódmym niebie ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Też pamiętam tę twoją ostróżkę. I już za pierwszym razem podziwiałam, jaka ona jest w całości zdrowa. Nie dość, że te kwiaty są takie mięsiste, to jeszcze od samego dołu każdy liść jest zdrowiutki, zieloniutki, nieuszkodzony. Zupełnie jak nierzeczywista ta roślina :D
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Cudna rabata na wejściu ;:138
Widać w niej twój entuzjazm i pozytywne spojrzenie na świat ;:196
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Bozuniu,
W tym roku po raz pierwszy uległam urokom hipków.....zastąpiły brak innych kwitnących...już teraz rozumiem o co z nimi chodzi ;:173
Twoje okazy są niesamowite...
A jeszcze bardziej niesamowita jest strefa wejścia do domu, ta rabata jest majstersztykiem ;:oj
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”