Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Świdośliwa

Post »

Teraz dzieci po jedzenie i na spacery chodzą do marketów,a takie z ogródka to brudne i brzydkie. :(
Piękne te drzewa.Gdyby było bliżej można by wybrać się na wykopki tych maleństw.Zwłaszcza,że mówisz,że to chwasty.Właściwie to dobry uczynek -wyplewić las z chwastów? :)
Pozdrawiam!!!
skierwies
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 13:18

Post »

zielonajagoda pisze:A pamiętacie, te przydrożne aleje czereśniowe, kto nie chodził na .... hmmm, gdzie te czasy ;:128
wosiek67 pisze:I ten barakowóz z panem, który miał pilnować a za wino marki wino można było rwać ile dusza zapragnie
Offtopicie Przyjaciele, no ale jak Wy to i ja "dołożę"

droga Skierniewice-Dąbrowice wysadzona dziesiątkami czereśni, była, nikt nie pilnował
droga Piątek-Sobota setki jabłoni ...jak wyżej

"To sobie ne wrati"

Niczym nie wytłumaczona #moda# zastępuje drzewa owocowe iglakami (przy domach) lub topolą (drogi)

Za to teraz po wsiach można znaleźć... figi!!!!
Koniec OT

Kolejnym moim "znaleziskiem" świdośliwy jest rejon wsi Joachimów-Mogiły, koło Bolimowa, w okolicach niemieckiego pomnika-cmentarza z czasów I w.ś.
Skąd się tam wzięła? nie wiem. Tambylcy również

informacja z Wiki

W rejonie cmentarza odnaleźć można również ciągnące się stare okopy. Niedaleko nich występuje stanowisko rośliny pochodzącej z Zakaukazia - Świdośliwy. Prawdopodobnie rosyjscy żołnierze musieli zgubić woreczek z suszonymi owocami (w naturze podobne do dużych jagód) i w tak niecodzienny sposób roślina przedostała się do Polski.

Suszona ..same pestki i szypułka, chyba nierealne.. no..ale..może... głodnemu...

Krzaki pokrojowo zbliżone do canadensis. Kwiaty białe, Smaku owoców nie znam. Nigdy nie wpadłem tam w okresie owocowania.
Zainteresowanie miejscowych zerowe. Panie kto to kupi. Miejscowych zresztą malutko. Wieś systematycznie przekształca się z tradycyjnej w czysto letniskową.
Fotek nie będzie, wygląda tak samo jak na poprzednich.
Pozdrawiam
W.
skierwies
100p
100p

Post »

myszka pisze:Teraz dzieci po jedzenie i na spacery chodzą do marketów,a takie z ogródka to brudne i brzydkie. :(
Piękne te drzewa.Gdyby było bliżej można by wybrać się na wykopki tych maleństw.Zwłaszcza,że mówisz,że to chwasty.Właściwie to dobry uczynek -wyplewić las z chwastów? :)
Masz rację, łatwiej, przyjemniej, nie trzeba się wysilać. Ale kto z rodziców wie (wyjątki potwierdzają regułę), że:

cytat z prof. dr hab St. Pluty.

Skład chemiczny owoców i wartość użytkowa

Owoce świdośliwy znane są z wysokich właściwości odżywczych i zdrowotnych. Jagody te zawierają więcej niż inne owoce białka, tłuszczów i błonnika. Są także źród­łem witamin A, B i C. Najnowsze badania potwierdziły również wysokie właściwości przeciwutleniające tych owoców. Całkowita zawartość ekstraktu (substancji rozpuszczalnych) wynosi 20?29,4% świeżej masy owoców, w tym 15,9?23,4% sacharozy oraz 8?12% cukrów pros­tych. Zawartość cukrów wzrasta powoli, w miarę rozwoju i wzrostu owoców, a znaczny jej wzrost następuje tuż przed dojrzeniem i zbiorem jagód. Dojrzałe owoce świdośliwy bogate są także w antocyjany.

dla smakoszy: konfitura ze świdośliwy z cynamonem (wujek Gugiel)

dla starszych: ;:138
Grzesiek - 19-11-2006, 20:26
W tym roku zrobiłem nalewkę z owoców świdośliwy ? wyśmienita : ;:304

ale jest nadzieja:Świdośliwa zastąpi aronie ? (tyż wujek G.)

W szczególności polecam obejrzeć to ostatnie.
Pozdrawiam
W
luk3Z
50p
50p
Od: 26 kwie 2012, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

skierwies pisze:(...)

Kolejnym moim "znaleziskiem" świdośliwy jest rejon wsi Joachimów-Mogiły, koło Bolimowa, w okolicach niemieckiego pomnika-cmentarza z czasów I w.ś.
Skąd się tam wzięła? nie wiem. Tambylcy również

informacja z Wiki

W rejonie cmentarza odnaleźć można również ciągnące się stare okopy. Niedaleko nich występuje stanowisko rośliny pochodzącej z Zakaukazia - Świdośliwy. Prawdopodobnie rosyjscy żołnierze musieli zgubić woreczek z suszonymi owocami (w naturze podobne do dużych jagód) i w tak niecodzienny sposób roślina przedostała się do Polski.

(...)
http://www.dobroni.pl/rekonstrukcje,joa ... oleum,5479

Pod artykułem na dole jest mapka 8-)
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

Wieśku świdośliwa jest dużo smaczniejsza od aronii.Świdośliwę kupiłam jako ciekawostkę po namowie sprzedawczyni w Instytucie i chwała jej za to.Teraz wszystkim znajomym reklamuję.Dopiero na forum odkryłam mnogość odmian.Głupia nawet nie spytałam się jak moja się zwie.Tej wiosny zamierzam zakupić dalsze sadzonki.Doły już przygotowane.Pierwotnie myślałam,że świdośliwa rośnie jak aronia i będę mogła zrobić z niej żywopłot.Dzięki Tobie moja krzewinka zmieniła się w drzewo.
Pozdrawiam!!!
skierwies
100p
100p

Post »

Myszko.
Wklep w wyszukiwarkę gugla Świdośliwa zastąpi aronie ?.
Zobaczysz o co mi chodziło.
Opis i filmik z profesjonalnego zbioru z profesjonalnej plantacji. Aż ślinka leci.
To tak trochę w kontekście Panieaktotokupi
Raczej "nie tresuj" krzaczastej formy do robienia słupka(drzewka).
Zastosuj japoński systemKupse ....odmianę pienną, będziesz miała ciekawiej.
Pozdro
W.

http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Swido ... DYJSKA.jpg

PS. A jakie znaczenie ma nazwa. Ogrodowy regulamin zawiera 3 punkty
1. Ma być ładnie
2. Ma być smacznie
3. Koniec regulaminu
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gdyby tak w Polsce drogi obsadzano świdośliwą a nie drzewami, to by może było mniej zabitych na drogach. Ileż aut rozbija się o przydrożne drzewa i ile krzyży tam stoi?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
skierwies
100p
100p

Post »

seedkris pisze:Gdyby tak w Polsce drogi obsadzano świdośliwą a nie drzewami, to by może było mniej zabitych na drogach. Ileż aut rozbija się o przydrożne drzewa i ile krzyży tam stoi?
raczej nie jest to wina drzew. Są tysiące kierowców z wieloletnim stażem i milionami kilometrów. Jak im drzewo "nie wyszło" na drogę, to i oni(kierowcy) specjalnie ich nie szukali.
Pozdrawiam
W. bezspotkaniowodrzewny
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

A może ktoś z Was zna taką dziką świdośliwiarnię w okolicach Poznania?
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
skierwies
100p
100p

Post »

Aż tak wielkim fanem - żeby biegać po wszystkich lasach- to ja nie jestem. Okazjonalnie widziałem świdośliwę olcholistną (chyba) w parku w Koźminie, Coś było w ogrodzie dendrologicznym AR Poznań. Ponieważ amelanchier występuje w ciągu taksonomi magnoliophyta to na 9cośtam % będzie w Kórniku. Kilka razy odwiedzałem Kórnik lat temu sporo, wobec szału kwiatów nieco ogłupiałem. Na 100% była gdzieś w okolicach Czerwonaka, na obrzeżu lasu. Obok ktoś budował/kopał staw.
No tak, to nie jest dzika świdośliwiarnia.
Może się wypowiedzą lokalesi. Dajcie głos.
W.
skierwies
100p
100p

Post »

Cicho, ciepło, wiosna już niedaleko.
Świdośliwy w lesie k. Żyrardowa, przy drodze 719, ca 200 od tablicy z nazwą miasta.
Obrazek
Obrazek

Opisu stanowiska nie podaję. Uczynił to już wcześniej zaorla.
Pozdrowienia
W
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Jakby koło mnie był taki las, w którym rosną świdośliwy, to już bym poleciał do niego ze szpadlem ;:306
mwojt
100p
100p
Od: 18 wrz 2011, o 15:35

Post »

W mojej okolicy w lesie rosną świdośliwy ale słabo owocują, jest jedna która dobrze owocuje chyba dlatego że rośnie w pełnym słońcu, w smaku są dość dobre ale duże pestki trochę zniechęcają do jedzenia. Spotykałem też ogródkowe odmiany ale mimo dobrych plonów mają jakiś dziwny nieciekawy posmak.
skierwies
100p
100p

Post »

przemo1669 pisze:Jakby koło mnie był taki las, w którym rosną świdośliwy, to już bym poleciał do niego ze szpadlem ;:306
masz pecha.
A wszystko to przez naszych naukowców z Kórnika.
W ramach nudów podzielili sobie kraj na 5 tzw. kórnickich stref klimatycznych i wszystkim roślinkom przypisali "prawo do życia" w określonej strefie. Ty żyjesz w I strefie gdzie świdośliwa nie ma (teoretycznie) prawa bytu w stanie "wolnym", co nie oznacza że jej nie ma. na pewno coś będą wiedzieli lokalna służba leśna -leśniczy. A jak nie, to pozostaje Ci wyłącznie zakup roślinek ze szkółki lub... zazdraszczać :heja.
wujek gugiel pokazał, że najbliższe siedziby (sadzonej???) świdośliwy masz we Wrocławiu - ogród botaniczny i park Andersa.
W.
skierwies
100p
100p

Post »

Szanowna Śpiąca Braci Ogrodowo-Działkowo-Badylarsko-Kwiatowo-itd......

OBUDŻTA SIĘ,
Wiosna za pasem,
bociany przyleciały!!!!!!
Obrazek

Niestety, to jeszcze żart :oops:

Odkopałem stare zdjęcia ( 18.05.2012)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jest część z mojej "szlachty" Prince Wiliams. Drzewka 4-letnie, kupione w Kurowie koło Wielunia jako 2-listkowe in witro

Chwalcie się swoimi.

Wiesław
ps. cdn. :wit
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”