Kamelie i inne

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam;
NINo, gdyby chodziło o rozmnażanie czerwonego epi, to ten "owoc" już dawno byłby usunięty, ale czerwony kwiat epi ackermanni został zapylony pyłkiem z epi o kwiatach różowych i być może - jeśli pojawią się nasiona - to wyrośnie z nich jakiś "mieszaniec" (tylko nie wiem, czy to już można oderwać, czy samo odpadnie jak nasiona będą gotowe do wysiewu) :?

Moja orbea otworzyła się już całkowicie i niestety....powiało niezbyt przyjemnym aromatem, a miałam nadzieję, że mi tego oszczędzi :wink: Na ostatniej fotce mój prawie kwitnący, bliżej niezidentyfikowany kaktusik :P

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękna ta Orbea, aż by sie chciało pomacać ;)

Jak zapylony to można zostawić, eksperymentalnie.

Ten kaktus to Gymnocalycium, ale nie wiem jaka odmiana. Fajny! :) Polecam tą polską stronę http://www.gymnocalycium.org/
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Hi, hi, hi :twisted: Ja pomacałam; w dotyku kwiatek jest bardzo miły, choć odrobinę suchawy, ale pewnie ten typ, tak ma :P :wink:
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Kwiat orbey śliczny :D nigdy go nie wąchałam, ale aż dziwo że taka śliczność może śmierdzieć :?
To teraz czekam aż kwiat kaktusika się otworzy :wink:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Kwiat Orbei możesz zasuszyć, ładnie wygląda zmieszany z potpourri, ale dalej będzie nieładnie pachniał, więc raczej do zamkniętych i ozdobnych słoików ;)
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Effa, masz całkowitą rację - taki ładny kwiatuszek powinien zachwycać zapachem lub przynajmniej być bezwonny. Niestety, przyjemny zapach trwa tylko do momentu, kiedy kwiat całkowicie się otworzy; od tego momentu zaczyna się prawdziwa symfonia smrodku (na szczęście wyczuwalnego tylko w bliskiej odległości rośliny - mam nadzieję, że przynajmniej to się nie zmieni, bo w przeciwnym razie - pomimo deszczu padającego drugi dzień - wyeksmituję "śmierdziela" na balkon) :twisted:

Wczoraj wybrałam się do OBI po odżywki i miałam okazję popodziwiać powojniki, które mają w ofercie; jeden z nich po prostu zwalił mnie z nóg - nazywa się "Królowa zimy". Ma ogromne (ok. 15-18cm średnicy), białe kwiaty, przypominające kwiat kamelii peoniowej - cudne. Już miałam kupić (pomimo ceny 69zł), ale były tylko bardzo duże egzemplarze, których nijak nie dałoby rady upchać do autobusu :? Muszę zrobić drugie podejście, ale własnym transportem, bo po prostu "zachorowałam" na tę ślicznotkę :P :wink: Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

To moje lilie, które szykują się do kwitnienia i sadzonka hoi, która raczej szybko nie zakwitnie :wink:

Obrazek Obrazek

Za kilka dni dotrą do mnie nowe odmiany epi i sadzonka selenicereusa grandiflory (królowa jednej nocy), która "podróżuje" aż zza morza :heja - już nie mogę się doczekać ;:42 , a jak tylko dotrą, dam ich fotki :P
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Wreszcie otworzył się mój kaktusik i dotarła do mnie Królowa Jednej Nocy (selenicereus) - dostałam ją w prezencie od
miłośnika kaktusików aż Anglii; choć przebyła dość długą drogę, jest w świetnej kondycji i mam nadzieję, że wkrótce zacznie rosnąć, a kiedyś może.... zakwitnie :P :wink:
Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Beata703
500p
500p
Od: 27 mar 2008, o 09:46

Post »

Piękny ma kwiat ten kaktusik :lol:
Kaktusy tak pięknie kwitną bardzo mi się podobają ich kwiaty osobiście ich nie hoduję bo bję się ich kolców,ale na forum jest ich tyle,że wystarczy mi ich podziwianie u Was :D
Orbea śliczna szkoda,że nie pachnie tak jak wygląda :D
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ach ślicznie zakwitł, uwielbiam ten widok :D
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Witam :D ; przedstawiam Wam nowe roślinki - to orbea caliata (kwitnie tak: http://static.flickr.com/117/277134840_13bdcd4c2f_m.jpg ) oraz caralluma dummeri( kwitnie tak: http://img.photobucket.com/albums/v306/ ... 06cdce.jpg )

ObrazekObrazek
Obrazek

Ato moje kaktusiki (dwa mają malutkie pączki kwiatowe):P i niektóre sukulenty zażywają słoneczka na balkonie :P:wink:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

To kwitnące epiphyllum ackermanni:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczności pokazujesz. Uwielbiam sukulenty a jak jeszcze kwitną to ach i ech :D
Podoba mi się nowy zakupik. Orbea szczególnie na 3 zdjeciu wyszła cudnie ;)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Witam :P Dziś rozkwitł pączek jednej z moich lilii i dopatrzyłam się małego owocu passiflory (na razie jest wielkości dwu-złotówki, ale może nie opadnie i osiągnie właściwe rozmiary :D :wink: ) Również powojniki pięknie kwitną, a kolorystycznie idealnie zgrały się z liliami :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Beata703
500p
500p
Od: 27 mar 2008, o 09:46

Post »

Agnieszko śliczne epiphyllum,a te różowe piękności cudowne trzymam kciuki za owoc passiflorki :lol: :lol:
Pozdrawiam Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”