Mój pas startowy, czyli wąska działka - cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka - cz. 4

Post »

Ja Cię chyba silniej zmotywować muszę :wink: Załóż sobie- 1 m2 dziennie, bo inaczej nie przebrniesz przez to dziadostwo, a jedynie niepotrzebnie wydaje Ci się to coraz większym problemem i nabierasz wstrętu ;:173 Nie namawiałam Cię absolutnie by Zosia to kopała, tylko, żebyś ją wykorzystała :;230 do swego zbożnego planu!!. Zosia ma zwerbować chłopaków brygadę a Ty im wyznaczysz po metrze wykopalisk, zrobisz kociołek ;:224 a kto się lepiej uwinie zaprasza Zosię do kina ;:306

Powiedz mi kochaniutka co z tymi Twoimi krzewuszkami?? Przecież ja mam od Ciebie sadzonki i tak pięknie mi kwitną ;:oj Nie mam z nimi żadnego problemu.
Z tym Marszałkiem to już się zmawiaj, bo czas ucieka... zanim się obejrzysz trzeba będzie ukorzeniać. Ile chcesz patyków wsadzić?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

No i po zimie (chciałoby się 8-) ). Śnieg stopniał, wyłoniła się zeszłoroczna zieleń trawy, brakuje tylko rozwijających się pąków na drzewach i krzewach :wink: Choć dziś, w poszukiwaniu śladów cebulowych natrafiłam na gałązkę sadzonego na jesieni Leona (od Agi), a na nim całkiem nieźle rozwinięte pąki. Oby tylko nie zmarzły do wiosny. Muszę obejrzeć inne róże. Teraz martwię się, żeby nie było większych mrozów, bo rośliny pod śniegiem miały cieplutko i mogłoby być kiepsko po takim ociepleniu.

Aga - krzewuszek właśnie nie mam, bo nie zostawiłam sobie żadnych sadzonek. Miałam wtedy 3 inne odmiany i uznałam, że już wystarczy. Po czym okazało się, że przemarzły chyba 2 czy 3 razy z rzędu i kwitły marnie albo wcale.

Przez kopanie przebrniemy, będzie ciężko, ale damy radę.

Jolu - ja wysiewam tylko warzywka :lol: Aaa, może w tym roku spróbuję wysiać rozplenicę Moudry, ciekawa jestem co z tych nasion wyjdzie.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja próbuję metodę Kasi Robaczka i kupiłam krążki torfowe. Już mi wyłaża pomidorki. Tylko czy ja nie za wczesnie je wsadziłam?
No i czekam na lobelię. Tez wieczna porażka w siewach. jeśli tym razem mi nie wyjdzie już nigdy więcej nie wezme się za siewy.
Ja nie wiem jak Wy piszecie tak optymistyczne posty dotyczące tego co za oknem. ja mam jakiegoś doła i widze tylko szarośc burośc i szarugę. nawet nie chce mi się wyjśc z domu
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ja do lobelii podchodzę trzeci i też ostatni raz. Za pierwszym 100% porażka. Za drugim dwie kępki ale za to kwitły super i długo. Teraz krążki mam nadzieję załatwią sprawę pikowania, bo to było najgorsze.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Dominisiu witaj :wit
Jak dawno u Ciebie nie byłam :| , teraz właśnie trafiłam na Twój wątek i bardzo cieszę się ,że Cię odnalazłam :heja
Widzę powstające śliczne nowe rabaty ;:138 , a drzewka jak urosły i wspaniale owocowały ;:138 i iglaczki jakie duże :roll:
I kurki hodujesz ;:215

Serdecznie Cię pozdrawiam i będę zaglądać ;:168
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dominikams pisze: Przez kopanie przebrniemy, będzie ciężko, ale damy radę.
Nie obiecuj :;230
Tego Leona dobrze okryj gdyby się trafił jeszcze silny mróz. Szkoda by było, żeby przemarzł, tyle zachodu... Moje zakopcowane, to raczej nie dają znaku życia. Jak wrócę, to sprawdzę stan róż.

Jaki mieliście największy mróz do tej pory?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, na pomidory niestety za wcześnie. Będą się bardzo wyciągać z braku światła i trudno je utrzymać w dobrym stanie przez tyle czasu. Ja wysiewam kilka z początkiem marca, a większość pewnie w połowie. Jeśli masz zapas nasion, to radziłabym wysiać dopiero za jakiś czas, a te wywalić.

Szarość i burość, to fakt, ale przynajmniej zieleń trawnikowa jest. No i wrzosy nadal piękne. Ciekawe, czy niedługo trawa nie zszarzeje, jak zwykle po zimie. Może jednak nie będzie już takich mrozów...

Jolu, ja z lobelią miałam zawsze szczęście, ale jest trochę irytująca, to prawda. Widzę, że te torfowe krążki zrobiły się bardzo popularne :) Ja bym jednak poszła z torbami, gdybym miała ich używać :lol: Zresztą z tym, co wysiewam radzę sobie nieźle, a później i tak trzeba przesadzać do większych doniczek...

Kasiu... jaka niespodzianka ;:138 Muszę zajrzeć do Ciebie i oczywiście zapraszam tutaj :wink:

Aga - do tej pory było z -15 najwięcej. Czyli luzik. Ale boję się lutego, oby nie było jak rok temu. Tfu tfu... Choć pamiętam taką zimę kilka lat temu, że tylko 2 tygodnie były mroźne (wcale nie tak bardzo), a reszta to takie bździnki, więc może i tym razem... :roll:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mrozów już ma nie być. Przynajmniej tak dużych. Przeszłam się po ogrodzie i wszystkie róże zieloniutkie. Mam nadzieję, że to przetrwa. Na trawie mi nie zależy jak wiesz. Cała do wymiany
Zapas nasion jeszcze mam. Musze jeszcze tylko dokupić krązków. Czy paprykę też trzeba później wysiać?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie właśnie... trudno zgadnąć czy przyjdą duże mrozy, czy nie... na dwoje babka wróżyła. Ja zaczynam się martwić o przymrozki, bo skoro zima na razie łagodna, to czy aby w maju nam aura nie dołoży?? Tak naprawdę ostra zima mniej groźna niż -5 w maju, ech... i tak to człowiek wymyśla sobie zmartwienia na zapas :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie chcę tu krakać, ale w długoterminowej pisali, że kwiecien i maj nie za ciekawy. Poważne ciepło ma przyjśc dopiero w wakacjami.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Widziałam że się snujesz po Forum ;:173
Mi się nawet wątka nie chce zakładać, jakieś osłabienie wiosenne mnie dopadło :;230 ale i ty mało do siebie zaglądasz...
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Dominiko - mam pytanie odnośnie wysiewu sałaty, kiedy, czy robisz własną rozsadę czy wysiewasz bezpośrednio do gruntu? łapki swędzą do kolejnych wysiewów - lobelia i heliotrop nie wystarcza :wink:
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie też swędzą, wysiałam parę pomidorów i sałatę też planuję, zobaczymy co z tego będzie, bo nigdy nie siałam.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja sałatę już wysiałam, ale trzymam ją w chłodnym pokoju, żeby tak się nie wyciągnęła. Pomidory pewnie za 2 tygodnie.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

To chyba też zabieram się za wysiewanie sałaty, z pomidorami jeszcze poczekam, wcześniej jeszcze planuje wysiać eksperymentalnie paprykę. Papryka z akcji, pierwotnie miało jej nie być.... zresztą cały czas się zastanawiam jak pomieszczę wszystkie nasiona, ostatnio widziałam w programie ogrodniczym uprawę dyni i cukini na tyczkach jak fasolę w ramach oszczędności miejsca...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”