Storczyki platynkowe
gutacja może i pewnie w niektórych wypadkach jest naturalnym zjawiskiem,może także oznaczać ,że nasze storczyki mają się dobrze i nic im nie dolega 

pozdr Dorota
Moje storczyki
Moje storczyki
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
witaj, orange, bardzo mi miło
) i storczykom też. niestety, nie mam zdjęć całej mej kolekcji, ale nadrobię to, niech się tylko skończy rok akademicki... pozdrawiam, a gdzie mogę obejrzeć Twoje?
Mam jeszcze pytanie: jeśli macie w swych kolekcjach więcej niż np. 10 storczyków, gdzie je trzymacie? gdzie stoją? jeśli nie mieszczą się na parapetach, to jak je ustawiać, by im było dobrze i nam pasowało do wystroju?

Mam jeszcze pytanie: jeśli macie w swych kolekcjach więcej niż np. 10 storczyków, gdzie je trzymacie? gdzie stoją? jeśli nie mieszczą się na parapetach, to jak je ustawiać, by im było dobrze i nam pasowało do wystroju?
platynka 

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja mam więcej niż 10. większość stoi na oknach w moim pokoju, pare jest w szklarni. ale nie wynosiłam wszystkich, bo nie chcę im zaszkodzić, a poza tym ostatnio mam wstręt do szklarni. a w domu mogę cały czas je doglądać i podziwiać. a jak na parapetach się nie mieszczą, to mogą być na jakiś stołach blisko okna. storczyki (zwłaszcza Vandy, Phalaenopsisy i Cattleye) lubią mieć widne stanowisko. ja dla dobra storczyków zrezygnowałam z firanek w oknach (przez nie nie widać storczyków, a poza tym często się zaczepiały o firankę i spadały, gdy odsuwałam ją na bok). dla mnie dobro storczyków jest ważniejsze niż ładny wystrój. ważne, żeby im było dobrze. firanek nie musze mieć, ale storczyki muszę.platynka80 pisze:witaj, orange, bardzo mi miło) i storczykom też. niestety, nie mam zdjęć całej mej kolekcji, ale nadrobię to, niech się tylko skończy rok akademicki... pozdrawiam, a gdzie mogę obejrzeć Twoje?
- platynka80
- 500p
Storczykowo,rozumiem Cię doskonale
ja mam wąski parapet, firankę do połowy okna, a obok okna stolik dla moich ulubieńców ;)
mój nowy pęd filetowego jest coraz większy, biały rozwinął pączki, a nowy, bordowy, ożywił te jasne
w domu od razu radośniej.
3 "śpiochy" wystawiłam na balkon i czekam na efekty, na razie przestał wydobywać się z nich odór, który był wcześniej..., wyszły nowe korzonki i jeden listek

mój nowy pęd filetowego jest coraz większy, biały rozwinął pączki, a nowy, bordowy, ożywił te jasne

3 "śpiochy" wystawiłam na balkon i czekam na efekty, na razie przestał wydobywać się z nich odór, który był wcześniej..., wyszły nowe korzonki i jeden listek

platynka 

- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam szerokie parapety, ale strona południowo-zachodnia. Też zrezygnowałam z tradycyjnych firanek i w dziennym zamontowałam na wys. 1/3 okna, na drążkach rozporowych firaneczki 60cm, które osłaniają mi storczyki przed bezpośrednim nasłonecznieniem. Część mieszkalną budynku mam na wysokim 1 piętrze, wokół budynki przeważnie w parterze, więc w okna i tak mi nikt nie zagląda. Mnie jest tak dobrze i storczykom też.
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Platynko ja mam już ponad 20 sztuk storczyków, ale jakoś na razie się mieszczą, trochę w kuchni na parapecie (te przekwitnięte najczęściej i nie tylko, oraz na jednym parapecie w dużym pokoju) kwitnące stoją w różnych miejscach np. na meblach, na ławie i równeż na drugim parapecie w dużym pokoju. Kilka moich ulubieńców mieszka u córki w pokoju, ale nie na parapecie, bo tam strasznie słonko grzeje. aha, jeszcze odnośnie moich storczyków Platynko - możesz je obejrzeć w moim wątku " Moje zaczarowane kwiaty - kolekcja Haliny". Zapraszam 

- platynka80
- 500p
- platynka80
- 500p
- platynka80
- 500p