Storczyki platynkowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

gutacja może i pewnie w niektórych wypadkach jest naturalnym zjawiskiem,może także oznaczać ,że nasze storczyki mają się dobrze i nic im nie dolega :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystkich to raczej nie ma nigdzie, podstawowa tutaj - botaniczne i hybrydy pierwszorzędowe, poza tym na przykład tutaj i tutaj. Generalnie jest takich stron całe mnóstwo.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Platynko - proszę bardzo :) Stron jest naprawdę bardzo dużo, te miałam akurat pod ręką - poza phals'em, to dla mnie pozycja obowiązkowa.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

witaj, orange, bardzo mi miło :)) i storczykom też. niestety, nie mam zdjęć całej mej kolekcji, ale nadrobię to, niech się tylko skończy rok akademicki... pozdrawiam, a gdzie mogę obejrzeć Twoje?

Mam jeszcze pytanie: jeśli macie w swych kolekcjach więcej niż np. 10 storczyków, gdzie je trzymacie? gdzie stoją? jeśli nie mieszczą się na parapetach, to jak je ustawiać, by im było dobrze i nam pasowało do wystroju?
platynka :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

platynka80 pisze:witaj, orange, bardzo mi miło :)) i storczykom też. niestety, nie mam zdjęć całej mej kolekcji, ale nadrobię to, niech się tylko skończy rok akademicki... pozdrawiam, a gdzie mogę obejrzeć Twoje?

Mam jeszcze pytanie: jeśli macie w swych kolekcjach więcej niż np. 10 storczyków, gdzie je trzymacie? gdzie stoją? jeśli nie mieszczą się na parapetach, to jak je ustawiać, by im było dobrze i nam pasowało do wystroju?
ja mam więcej niż 10. większość stoi na oknach w moim pokoju, pare jest w szklarni. ale nie wynosiłam wszystkich, bo nie chcę im zaszkodzić, a poza tym ostatnio mam wstręt do szklarni. a w domu mogę cały czas je doglądać i podziwiać. a jak na parapetach się nie mieszczą, to mogą być na jakiś stołach blisko okna. storczyki (zwłaszcza Vandy, Phalaenopsisy i Cattleye) lubią mieć widne stanowisko. ja dla dobra storczyków zrezygnowałam z firanek w oknach (przez nie nie widać storczyków, a poza tym często się zaczepiały o firankę i spadały, gdy odsuwałam ją na bok). dla mnie dobro storczyków jest ważniejsze niż ładny wystrój. ważne, żeby im było dobrze. firanek nie musze mieć, ale storczyki muszę.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Storczykowo,rozumiem Cię doskonale :) ja mam wąski parapet, firankę do połowy okna, a obok okna stolik dla moich ulubieńców ;)

mój nowy pęd filetowego jest coraz większy, biały rozwinął pączki, a nowy, bordowy, ożywił te jasne :) w domu od razu radośniej.

3 "śpiochy" wystawiłam na balkon i czekam na efekty, na razie przestał wydobywać się z nich odór, który był wcześniej..., wyszły nowe korzonki i jeden listek :)
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Ja mam szerokie parapety, ale strona południowo-zachodnia. Też zrezygnowałam z tradycyjnych firanek i w dziennym zamontowałam na wys. 1/3 okna, na drążkach rozporowych firaneczki 60cm, które osłaniają mi storczyki przed bezpośrednim nasłonecznieniem. Część mieszkalną budynku mam na wysokim 1 piętrze, wokół budynki przeważnie w parterze, więc w okna i tak mi nikt nie zagląda. Mnie jest tak dobrze i storczykom też.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Platynko na noc zostawiasz je na balkonie, czy zabierasz?
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

w okresie jesienno zimowym u mnie stoją piętrowo :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Platynko ja mam już ponad 20 sztuk storczyków, ale jakoś na razie się mieszczą, trochę w kuchni na parapecie (te przekwitnięte najczęściej i nie tylko, oraz na jednym parapecie w dużym pokoju) kwitnące stoją w różnych miejscach np. na meblach, na ławie i równeż na drugim parapecie w dużym pokoju. Kilka moich ulubieńców mieszka u córki w pokoju, ale nie na parapecie, bo tam strasznie słonko grzeje. aha, jeszcze odnośnie moich storczyków Platynko - możesz je obejrzeć w moim wątku " Moje zaczarowane kwiaty - kolekcja Haliny". Zapraszam :)
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Dziękuję, Halinko :) Orionko droga, nie zabieram ich na noc... może nic się złego nie stanie? :/
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam znacznie więcej niż 20 :) I na razie parapety dają radę :) I okolice parapetów :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

Twoje są cudne!!! i te zdjęcia... ZAZDROSZCZĘ. Czekam na mojego Paphio, będzie oliwkowo-różowy. Madziu, na balkon storczyki wynosisz?
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, wczasują się na balkonie cambrie, dendrobia i cattleje - gdzieś tak od połowy maja. Nie narzekają :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

moje na urlopie i balkonowych wakacjach jakieś takie ładnie zielone. A śpioch, już obudzony ;), który wypuszcza pęd, wydłuża go każdego dnia...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”