Storczykowo....i problemowo .....

ODPOWIEDZ
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne masz roślinki :) A jak cudnie kwitną :) Nie jest chyba tak źle z tą twoją wiedzą, skoro jakoś dajesz sobie z nimi radę ;)
Ja za to jestem kompletną amatorką i dlatego muszę baaaardzo dużo czytać ;)
pozdrawiam i życzę efektów w opiece nad roślinkami :)
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p
Od: 12 cze 2008, o 18:45

Post »

Ja też postanowiłam połączyć dwie moje pasje .... storczyki i fotografię,co prawda w obydwu przypadkach jestem jeszcze amatorką ale co tam ....
Storczykowe szaleństwo....

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

A to co prawda nie storczyk ;-) ale urzekła mnie ta mała biedroneczka ...
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Ja się chyba kiedy pochlastam! Jak robicie te zbliżenia? Jak chcę tak zrobić, to mi jakieś rozmazane wychodzi i albo utnę coś z dołu, albo z góry. A im więcej się staram, tym wychodzi gorzej. :-(
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Izula cudne zdjątka. A to z biedronką takie słodkie. :D

Wandeczko ja staram się zrobic zdjęcie jak najlepszej jakości, ale nie robię od razu zbliżenia takiego o jakie mi chodzi w danym momencie. Zbliżenie otrzymuję dopiero kadrując fotkę w programie do obróbki zdjęc.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Witam Izulo .... również i na tej stronie :P
bo w temacie stożka też... już pisałam :P

piszesz
=Witaj Lana jak widzisz zawitałam i tu .... czego się nie robi dla tych pieknych kwiatów , szukam ratunku gdzie się da! .... a i jakoś tu więcej się dzieje...można do woli nacieszyć oczy ... i chyba nie czuję się takim odosobnionym amatorem z mnóstwem banalnych pytań....takie są moje odczucia.
]
Oczywiście ,dobrze ;:58 jak mamy prawo wyboru, bywamy tam gdzie czujemy się dobrze.Gdzie trafiamy na rozmowy, mozemy uczestniczyć w wymianie doswiadczeń, zaprezentować dorobek.
Wszystkie sprawy i pytania bywają ważne,Wiele osób z naszego działu jest również na początku :P swojej kariery storczykowej.To określa mniej więcej jednakowy poziom, zainteresowania.
Inne strony mają tez inną specyfikę.Tam rzeczywiście spotkanie z osobami o pokażnym dorobku bywają po prostu trudniejsze .Nie ma niechęci ,są inne zainteresiowania ,bardziej zaawansowany poziom kolekcji.
Poza tym.....jak sama nazwa wskazuje rozmowa to minimum dialog ,czyli musi być ilość osób i chęć, aby rozmowy prowadzić.

Myślę,że znajdziesz tutaj ,wśród nas ,wiele podpowiedzi .
Dla upowszechnienia tej podstawowej wiedzy i piękna storczyków ,został stworzony dział .

A po Twojej stronie?
:idea: - dla powodzenia pasji jest koniecznie poszukiwanie wiedzy.Myszkowanie po tematach i w ;:37 pozwoli na konfrontację ze zjawiskami w storczykach.
:idea: -staraj się nazywać storczyki w sposób prawidłowy.Po pierwsze jest to jedyne właściwe podejście, po drugie tylko TO gwarantuje poszukiwania /przez wyszukiwarkę/

Przypominam:
PHALAENOPSIS wg nazewictwa oficjalnego , polskie określenie w mowie i piśmie FALENOPSIS /dla innych publikacji niż naukowe i oficjalne bot./
Wszelkie nazwy upiększone pozostawiamy do obiegu domowego, jak już trzeba.

Życzę wiele zadowolenia.Miłe rozmowy to wiele satysfakcji dla siebie,innym nie mniej przyjemnie ;:215 .

pozdrawiam ;:100
J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Witaj Izula, fajnie ,że do nas dołączyłaś,zdięcia fantasyczne,a storczyki piękne.

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
isia_aa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 maja 2008, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!!
Widzę, że trafiłam na prawdziwe znawczynie tematu.
Ja posiadam 4 storczyki a jednego to juz 4 lata i nae dochowałam się "przychówku". Dbam o moje roslinki jak mogę, kwitną wspaniale ale nie rozmnażają się. Coś źle robię czy trzeba cierpliwości?
A zdjątka przesliczne!!Zaraz zrobię portrety swoich.
pozdrowionka
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

storczyki Phalaenopsis można rozmnożyć tylko poprzez "keiki"małe roślinki które powstają u podstawy rośliny matecznej lub na przekwitłym pędzie kwiatowym inne storczyki te ogólnie dostępne -sabotki Dendrobia (tu też mogą być keiki) i Cambrie poprzez podział ,roślina do podziału musi być dobrze rozrośnięta,na doniczkę powinno przypadać od trzech do czterech psb
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Dziewczyny drogie, a jakim programem obrabiacie zdjęcia? Mam Picasa2 i IrfanWiew, ale one nie dają zbyt wielu możliwości.
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Witam cieplutko i słonecznie :D Co do zdjęć to robię je najzwyklejszą cyfrówką, ustawiam tylko na macro, odpowiednie zbliżenie ,ostrość i gotowe. Jak widziałam w temacie Orionki można posłużyć się również odpowiednimi programami .... ja używam Corel'a można uzyskać ciekawe efekty, ale mam wersję tylko 30-dniową :cry: ..... szkoda.

Mam jeszcze jednego kwiatka Dendrobium Nobile. Skusiłam się na takiego maluszka ponieważ gdzieś wyczytałam że są bardzo łatwe w uprawie ...hmm....dziś nie jestem tego taka pewna :cry: Kwitł u mnie tylko kilka dni. Czytałam dużo na temat tego dendrobium i już sama nie wiem jak z nim postępować. Podobno kwiaty wydzielają zapach, obwąchałam go z każdej strony i nic :oops: - nie pachniał. Czy powinnam koniecznie wystawić go na zewnątrz w celu sprowokowania zakwitnięcia kwiatów od czerwca do połowy października ? I jeszcze jedno mam pytanie: czy to prawda że jeśli dendrobium nobile nieprawidłowo jest uprawiane to zamiast kwiatów wypuszcza nowe roślinki (keiki)?
Biegam z nim po całym mieszkaniu (łącznie z balkonem) , raz deszcz to do domu, ciepło w domu to na balkon ..... obłęd :? a może wystarczy mu tak jak phalaenopsisom wschodni parapet i uchylone na noc okno?

A to kilka jego zdjęć:

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dendrobium nobile faktycznie źle uprawiane (brak okresu spoczynku) wypuszcza keiki zamiast kwiatów,
moje stoją na dworze całe lato do pierwszych przymrozków,chowam tylko w trakcie długotrwałych opadów
pozdr Dorota
Moje storczyki
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Wando obrabiam w photoshop. A Corela też miałam wersje 30 dniowe i miło wspominam ten program. Był moim pierwszym programem do obróbki i łatwiej mi przychodziła jego nauka niż photoshop.
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

I co teraz? Dendrobium mam od niedawna, w takim stanie go kupiłam z tym że jeszcze kwitł. Czy mam usunąć te keiki ? Czy to znaczy że nie będzie już kwitł ? Nigdy? Muszę szybko uzupełnić wiadomości .... co dalej robić :? Ot i dylemat.... :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Wando - ja używam głównie tych i dla mnie są w pełni wystarczające :)
M. Magdy
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo wszystko to co masz w doniczce to nowe przyrosty i to na nich powinno zakwitnąć twoje Dendrobium,muszą dojrzeć i przejść okres spoczynku,zostaw tak jak jest niech przyrastają ,we wrześniu ,październiku przestań podlewać i wtedy też muszą mieć trochę chłodniej,a co do keiki -pojawiają się na psb, nie wyrastają z podłoża :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”