Jestem tu nowa, od kilku dni podczytuje forum, ale na razie troche mnie przytlacza ilosc informacji i gubie sie. Potrzebuje pomocy i mam ogromna nadzieje ja u Was znalezc. A wiedziec musze wszystko w dodatku calkowicie od podstaw.
Zaczelo sie dosc niespodziewanie, otrzymaniem kawalatka dzialeczki dwa tygodnie temu, chcielismy dzialke, ale mielismy zostac wlascicielami dopiero za dwa lata a nie juz. Dzialka ma jakies 100m2, jest dosc zaniedbana, wiec zaczynamy od podstaw w dodatku w styczniu. W jednym rogu jest odrobine zarosnietego krzaka ktory wyglada na jezyne, poza tym chyba byl na tym terenie kiedys warzywniak, bo nie ma tam trawy, raczej duzo ziemi, i chwasty, zielsko wyrastajace gdzieniegdzie kepami.
Pytanie od czego zaczac.
Na razie staramy sie przekopac caly teren, ale niestety nie idzie nam to za dobrze, grunt jest bardzo mokry, nogi zapadaja sie w ziemii, a po podniesieniu w miejscu gdzie sie stalo momentalnie slady zapelniaja sie woda, wiec przekopywanie blota, ktore oblepia od razu lopate jest ciezka praca... Udalo nam sie poki co przekopac jakies 10m2

Nie mamy obornika, ani kompostownika, ani pojecia jak zaczac.
Na razie, wstepnie na tym terenie chcialabym miec, na polowie krzaki owocowe, maliny, porzeczke czerwona, agrest i borowke, choc po dwa krzaczki dla dzieci, bo w sumie nie wiem ile sie zmiesci, ale to pewnie na osobny post w dziale z krzakami. W kazdym razie na drugiej polowie chce zrobic maly warzywniak. Nie wiem ile mi sie zmiesci warzyw, ale marzy mi sie fasolka, bob, groch, ogorki gruntowe, pietrucha, seler, kilka porow, moze marchewek kilka jak sie zmieszcza.
Z czasem jeśli ogarniemy ten kawalek ziemii ktory mamy, moze pomyslimy o zwiekszeniu przestrzeni i zwiekszeniu ilosci krzakow, warzywniaka, moze jakiejs szklarni i kurniku, ale na razie ten niewielki splatek ziemii wyglada jakby nas przerastal.
Co jeszcze oprocz przekopania powinnismy zrobic? Jakos nawiezc ziemie? Kupic jakies odzywki? A co potem?
Dodam, ze mieszkamy w Anglii, wiec klimat dosc lagodny.
Pozdrawiamy wszystkich
Asia i Andrzej