Co się opłaca uprawiać ...?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
richu
50p
50p
Od: 15 paź 2010, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy się opłaca ?

Post »

romaszka pisze:Proszę bardzo, najlepsza lektura :D file:///C:/Users/Dom/Desktop/Ogrodniczo%20Dzia%C5%82kowe%20Forum.htm
Niestety musisz zmienić lokalizację pliku ;) albo napisać tytuł po prostu :wit
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

romaszka pisze:Proszę bardzo, najlepsza lektura :D file:///C:/Users/Dom/Desktop/Ogrodniczo%20Dzia%C5%82kowe%20Forum.htm
:lol: Romaszka przechowuje lokalną kopię bazy FO. Coś jakby backup.
Bzyk919 pisze:Czy może ktoś polecić dobrą lekturę o pomidorach pod folią dla początkujących. Kiedy siać, gdzie itd :)
Daj info na PW z adresem mailowym, mam materiały p.t. ,,pomidor uprawa zalecenia.pdf" - zalecenia dla rolników, Radom 2004.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Och, sorki, myślałam, że normalnie się otworzy :D , rzeczywiście chodziło mi o Forum Ogrodnicze :wit
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

Jeśli warzywa z folii to ładnie sprzedadzą się sałata rzodkiewka szczypiorek buraczki na botwinkę Łatwe w uprawie nawet dla początkującego . póżniejsze można sadzić już w gruncie kapusty wczesna i póżna ogórki cukinie itp. Jeśli ludzie będa wiedzieli że nie przenawożone to będziesz miał stałych odbiorców
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
mexx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2013, o 17:05

Co posadzić?

Post »

Ponieważ to mój pierwszy post to witam wszystkich i liczę na wyrozumiałość ;)

Nigdy nie sądziłem,że zaloguję się na forum tego typu bo z rolnictwem czy uprawami nie mam nic wspólnego, ale tak mi się w życiu złożyło że niespodziewanie mam dostępność do 10ha I klasy gleby.I tak się zastanawiam co z tym można zrobić (sprzedaż niestety odpada). Liczę na Waszą pomoc,że coś podpowiecie.Areał podałem,klasę gleby też- czy można coś jeszcze teraz w czerwcu zasiać/posadzić i zebrać jesienią?
Budżet jaki mam taką inwestycję to +/- 20 tysięcy złotych, ewentualnie może coś dorzucę,maszyn żadnych nie mam więc musiałbym wynająć gdyby była taka potrzeba,tak samo z ludźmi bo za darmo dysponuję 4 lub sześcioma darmowymi "ręcami".
Co można z tym zrobić?Ile można mniej więcej na tym zarobić?Warzywa?Zioła?
Będę wdzięczny za sugestie.
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Re: Co posadzić?

Post »

I klasa? Najlepsza ziemia jaka może być ;) Tylko pogratulować takiego areału. Lasu to ja bym na tym nie sadziła, bo na takiej ziemi to możesz posadzić wszystko, Kiedyś się na tą klasę mówiło ziemia pszenno buraczana. Sadziło się na niej buraki cukrowe i najlepsze odmiany pszenicy.
Teoretycznie to możesz zarobić sadząc jakieś warzywa o tej porze roku. Na ziemniaki ciut późno, na jare zboża za późno, na oziminy za wcześnie. Za krzewów i sadu w tym roku nie zarobisz.
Pozostają warzywa właściwie i to też już raczej z rozsad, bo z nasion to tez trochę późno.
Areał spory, ziemia dobra, rozwaz pszenicę konsumpcyjną na przyszły sezon. Tylko ziemia musi być dobrze uprawiona i jeść też musi dostać.
A jeśli nie chcesz uprawiać sam to możesz ją wydzierżawić komuś. Podatek od niej płacisz rolny pewnie duży...
A ile zarobić? To jest pojęcie bardzo teoretyczne. Trudno oszacować, gdy na tej ziemi jak rozumiem nie ma obecnie nic. No chyba, że masz łąkę? To siano możesz sprzedać ze dwa razy. Są regiony, gdzie siana brakuje.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Boże, tylko nie las ;:oj

Przecież na tej ziemi wszystko urośnie. Nie musisz zaczynać od razu na wszystkim.
Zacznij od niewielkiego kawałka, takiego, który będziecie w stanie obrobić.

Przede wszystkim jaki jest w Twojej okolicy rynek zbytu, zacznij od tego.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-N-a
---

Post »

Rynek zbytu to zawsze jest na dobre warzywka z małą ilością nawozów albo z nawozami bio :) to jeszcze w tym roku możesz wykonać i to przy małej pomocy sprzętu rolniczego. Upraw kawałek i do dzieła
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Na czosnek polski jest znowu popyt, na takiej ziemi będzie rewelacyjny.
Posprawdzać odczyn tylko i już jesienią można sadzić. A teraz jakiś przedplon wysiać.

Teraz to jeszcze można fasolkę szparagową wysiać spokojnie. Jest zresztą świetnym przedplonem przed czosnkiem.
Ogórki można posiać, tylko jak będzie taka pogoda to już gorzej ( deszcz i deszcz)

Kiedyś oglądałam reportaż, jak człowiek w świętokrzyskim kontraktuje ekologiczną marchew i tylko ją uprawia.
I mu się bardzo opłaca, bo wszystko idzie za granicę. Ale trezba już mieć maszyny.

Trzeba zacząć od tego co można zrobić w dużej mierze ręcznie i da zysk.

Niektórym dynie się opłacają.

Ależ ja bym chciała taką ziemię mieć.
mexx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za odpowiedzi.

Na przyszły rok to sobie dopiero spokojnie jesienią skalkuluję i się dokształcę ;) 1 lub 2ha chyba przeznaczę na porzeczki ale wiem, że to jest inwestycja długoterminowa bo pieniądze będą z tego po 2,3 latach.

Natomiast właśnie jeszcze teraz bym coś chciał spróbować, ta fasolka może być ciekawa-coś więcej możesz napisać? Jaki koszt zainwestowania na hektar,jaki mniej więcej (wiem,że nie da się oszacować w 100%) zysk z hektara-w sensie czy 1000zł czy np. 3000 zł?I kiedy się to zbiera jeśli posadzę teraz?
Na te dynie nie jest już za późno?
Czosnek czy dobrze zrozumiałem,że się sadzi jesienią?A zbiera kiedy?

Jak widzicie jestem w temacie zupełnie zielony ale nadrobię zaległości ;)

P.S. O lesie nigdy nawet nie myślałem,nie wiem skąd takie posądzenie :)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Takim doradcą to nie jestem.

Wiem tyle, że spokojnie fasolkę szparagową do końca czerwca można siać.
Ogórki wysiane, choćby dla siebie do 15 czerwca bardzo dobrze jeszcze plonują i raczej wtedy nie chorują.
Dla dyń to już jest za późno.

Czosnek sadzony jesienią wykopuje się lipiec-sierpień i potem można jeszcze znów coś posiać.
Przy czosnku ważne jest zmianowanie uprawy.

Na tak dobrej ziemi możesz założyć szparagarnię.

Najlepiej gdybyś miał w gminie doradcę rolnego, sensownego, żeby Cię jakoś wprowadził i doradził.
Zapytaj od razu, że chcesz fasolkę posiać na strączki, tylko jak wspominałam, żebyś miał to komu sprzedać.
Też go zapytaj o zbyt, w końcu od tego są ci doradcy.
Jeśli masz tak dobrą ziemię to w okolicy są może jakieś przetwórnie. Trzeba by się dowiedzieć.

Ja ze swojego niewielkiego doświadczenia rolnego, ogrodniczego praktycznego trochę dłuższego, a życiowego zdecydowanie dłuższego,
wiem, że jeśli tylko chcesz coś z tym zrobić, to chyba małe kroczki będą lepsze.
Żeby zobaczyć jaki rodzaj uprawy Ci podpasuje. Bo właśnie może się okazać, że wychodzi Ci dobry czosnek,
albo jakieś porzeczki, albo jeszcze coś innego. Ważne, żeby to sprawiało frajdę to wtedy wszystko lepiej idzie. :D
mexx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

O z tym doradcą rolnym to byłoby ciekawe,nie wiedziałem że jest taka instytucja,dzięki.

Ktoś mi jeszcze zasugerował,że z warzyw to można spróbować też kapustę albo kalafior. Zorientuję się co w okolicy skupują, na co jest zapotrzebowanie,podzwonię lub podjadę.

Wszelkie kolejne sugestie mile widziane ;)
antek5
50p
50p
Od: 26 gru 2012, o 19:14

Post »

powtórzę swój wpis z podobnego wątku:
Nie ma uniwersalnej receptury na uprawę, musisz sam sobie odpowiedzieć co dla CIEBIE jest najlepsze. Postaram się pomóż ci w wyborze, z góry przepraszam za chaotyczny styl pisania.
1 Cena warzyw jest bardzo zmienna, w jednym roku złotówkę, a za rok 10 groszy. Przy uprawie jednego warzywa zależy jak trafisz ( a do tego jak zrobisz płodozmian ) co roku zmieniając, ale dalej robiąc jedną uprawę jeszcze trudniej trafić w cenne. Przy uprawie kilku warzyw z którymś trafisz.
2 gdzie zamierzasz sprzedawać, bo z tym jest największy problem, a jeśli nie sprzedasz to nie zarobisz.
3 jakim dysponujesz sprzętem, i ile masz czasu na dopilnowanie upraw. Ma to być zajęcie i dochód dodatkowy, czy z tego zamierzasz żyć.
4 kiedy zamierzasz sprzedawać: nowalijki, uprawy wczesne ( letnie ), jesienne, przechowywanie.
5 kwestia rejonu i gleby, nie wszystko wszędzie dobrze będzie rosło.
6 np. kapusta, ziemniaki rośnie tonami, i tony musisz przerzucić ( przy cenie 50 groszy za tonę weźmiesz 500 złoty ), a np. pęczki: koperek natka pietruszki ewentualnie rzodkiewka, sałata. Nawet przy cenie 20 groszy za 1000 szt. weźmiesz 200 złotych, a będzie tego parę kilo, a z jednego ara zrobisz parę tysięcy pęczków.
7 inna możliwość to uprawy wymagające większego nakładu pracy ręcznej (ogórki, truskawki, czosnek ) lub jakieś rzadko spotykane.
8 deszczowni nie używam, więc nic ci nie doradzę
9 jeszcze jedno mamy połowę maja więc na niektóre uprawy jest za późno.

Może nie namieszałem ci jeszcze bardziej. Ja zajmuję się uprawą warzyw na handel, jak masz jakieś pytania to pisz

A w twoim przypadku jeszcze dopiszę:
Do końca października mamy jakieś 140 dni wegetacji, a jeżeli będzie długa jesień, ciepły listopad to nawet 160 dni. Ale tego nikt nie przewidzi.
Dobierając odpowiednio odmiany, właśnie względem długości okresu wegetacji ( ale nie bierz tych o najkrótszym okresie ) masz jeszcze sporo możliwości, ja jeszcze nie wsiałem marchwi, buraków ćwikłowych ( na przechowywanie ), kapusty pekińskiej.
Gorzej z brakiem sprzętu, w moim rejonie są rolnicy świadczący usługi maszynami specjalistycznymi ( groble, siewnik precyzyjny, zbiór warzyw kombajnem, robienie rozsady ) i najmowanie tego sprzętu opłaca się. Ale gdybyś chciał najmować maszyny i ciągnik do wszystkich prac ( uprawienie roli, zabiegi pielęgnacyjne, zbiór, zwożenie z pola. Pochłania to dużo roboczogodzin ) to nie bardzo na tym wyjdziesz.
Sprawa najważniejsza to możliwość sprzedaży
Nenesa pisze:Rynek zbytu to zawsze jest na dobre warzywka z małą ilością nawozów albo z nawozami bio :) to jeszcze w tym roku możesz wykonać i to przy małej pomocy sprzętu rolniczego. Upraw kawałek i do dzieła
ja idę właśnie w tym kierunku upraw ( drugi rok ). Dzięki zastosowaniu środków biologicznych wykluczyłem jakieś 3/4 stosowanej chemii.
x-N-a
---

Post »

Z doradcami rolnymi to bym uważała ;) W mojej gminie jest jeden pan co sobie grube pieniądze liczy za pokazy cięcia sadów a nie ma o tym najmniejszego pojęcia a jak go o co zapytać to najpierw szuka w google. Panie z ODR - Ośrodka Doradztwa Rolniczego tez mają tylko wiedzę ściśle teoretyczną i niekoniecznie aktualną. Ale oczywiście warto próbować.
Z roślin dość pokupnych proponuję bób. Tylko z nim trzeba uważać, bo gdy zaczyna kwitnąć trzeba pilnować aby nie zalęgły się robale no i na mszyce też. Biologicznymi środkami tego się nie zwalczy.
Bób z powodzeniem powinien się udać jeszcze.
Tomekkk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 paź 2013, o 23:53

Co radzicie posadzić?

Post »

Witam. Mam 2h ziemi . Co radzilibyście posadzić,zeby to było opłacalne?

PS: Coś mi się wydaje,ze w złym miejscu piszę ten temat ,ale nie mogę się połapać na forum... Prosze o przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”