Wisienka - mój kawałek ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zajrzałam, ale gospodyni nie ma. Pewno zapracowana.
Pozdrówki dla Ciebie Jadziu. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Jestem, jestem Grażynko... Musiałam parę rzeczy zrobić - m.in. pozmniejszać zdjęcia. :wink:
Czas jak zwykle za szybko pędzi ... a jeszcze tyyyle muszę dzisiaj zrobić. Ech...

Witam wszystkich moich miłych Gości! :D :D

Priam - czyli te małe brateczki też są dwuletnie? Tak jak te zwykłe? Naprawdę bardzo
wdzięczne maleństwa. ;:333 Niech więc rozsiewają się do woli!

Bożenko - a może podasz przepis na sok z bzu - dla tych spóźnialskich, które nie zdążyły
zrobić syropku z kwiatów? :wink:

Izuniu! No nareszcie jesteś!
Zdjęcie przetacznika na kamieniu było wcześniej (tylko kamienia nie było widać, hihi). Zresztą
to Ty właśnie mi napisałaś, że to przetacznik. Wklejam jeszcze raz jego zdjęcie - sprzed dwóch
tygodni i obecne - już przekwita.

Obrazek Obrazek

No to świetnie! Już będę miała trochę (Izuniu - trochę! :wink: ) czerwonego kwiecia.
A ja sobie teraz przypomniałam, jak Ty martwiłaś się, że masz mało tego koloru. :;230

Od Ciebie ta trawa, od Ciebie. :wink: Wspólnie jakoś sobie przypomnimy.

Pozdrawiam wszystkich słonecznie! ;:3
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wisienka pisze:Jestem, jestem Grażynko... Musiałam parę rzeczy zrobić - m.in. pozmniejszać zdjęcia. :wink:
Czas jak zwykle za szybko pędzi ... a jeszcze tyyyle muszę dzisiaj zrobić. Ech...

Witam wszystkich moich miłych Gości! :D :D

Priam - czyli te małe brateczki też są dwuletnie? Tak jak te zwykłe? Naprawdę bardzo
wdzięczne maleństwa. ;:333 Niech więc rozsiewają się do woli!

Pozdrawiam wszystkich słonecznie! ;:3

U mnie bratki się chyba rozsiewają, bo rok temu były koło skalniaka a w tym roku zawędrowały koło domu :)
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Martwiłam się o pogodę w ten weekend, a pogoda zrobiła mi miłą niespodziankę. :D
Dzięki temu mogłam duużo zrobić (ale drugie tyle jeszcze i ciągle zostało do zrobienia). :wink:

Jak myślicie? Co robiliśmy w ten weekend? No.... Dla odmiany ...
Oczywiście! Mąż kosił a ja plewiłam :;230
Na zdjęciach widać jeszcze dużo chwastów, więc proszę o łaskawe przymknięcie na to oczu.
:wink:
Ale wiecie co? Zaczęło mi być za ciasno w mieszkaniu! Życie w domku z ogrodem to zupełnie
coś innego! Bardziej naturalnego.
I kawka wypita na "tarasie" jest o wiele, wiele smaczniejsza. Dla tej chwili warto "tłuc"
się ileś tam kilometrów :wink:

Zauważyłam, że w tym roku jest o wiele więcej ptaków. :D Nie wiem, z czym to może
być związane. :?:

Obrazek
Moje pęcherznice pięknie rosną (choć troszkę je zaniedbałam :oops:) . Baardzo podoba mi się też ta diabolo. Ponieważ jedna jej sadzonka mi padła, więc chcę kupić sobie - mam nadzieję, że dostanę gdzieś większy egzemplarz.

Obrazek Obrazek

Trochę jeszcze gubią się pod tym płotem ...

Obrazek

Moja Pierwsza Rabatka kompletnie zarosła, poza tym wiąz i bez też bardzo się rozrósł i za dużo zrobił cienia,
więc wiosną trzeba będzie zrobić "remament" :lol:

Obrazek

Niewiele mam nowych kwiatków czy roślin do pokazania. Niektóre przekwitają, inne zabierają
się do kwitnięcia, a część dopiero za kilka tygodni czy miesięcy ...
Posiałam (teraz dopiero :oops: ) nemezję, portulakę, dziwaczki, aksamitki i coś jeszcze, ale ups! zapomniałam, a opakowania zostały na działce.
Ech tak skleroza! ;:125

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A jak tam syropek z czarnego bzu ? Już się robi ?
Nie przejmuj się że nie wszystko jest takie jak byś sobie życzyła. Z czasem wszystko zrobisz i będzie OK. A kiedy u nas wszystko przekwitnie to u Ciebie będziemy podziwiać kwiatki.
Ten układ koszenia u was jest podobny jak u mnie. Mąż też chciał kosić trawę w drugim ogrodzie - sad - ale szybko zrezygnował. Resztę musiałam kosić ja i też kosą, bo kosiarką nie dało rady. :;230 I jak myślisz, jak się to skończyło ? W ogóle nie zauważył, że ogród do reszty wykoszony. :P :P :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Aaa, wcześniej to widziałam! Ale on przeciez nie rosnie na kamieniu, tylko miedzy kamieniami?
Z czerwonych będę miała jeszcze dla Ciebie goździki brodate :D
A "trawka" jak jest ode mnie, to na pewno nie trawa :lol: Zrób zdjęcie, to dojdziemy co to.
Szkoda, ze pęcherznica Ci padła, ale za to ta druga wygląda bardzo ładnie.
A co to za bladoróżowa różyczka? Kupiłaś? I nie pochwaliłaś się?
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Jadziu czytam, że u ciebie wielka odmiana - plewienie i koszenie zamiast zwykłego koszenia i plewienia :D A ja postanowiłam nie pić kawy na działce dopóki nie będzie tarasu, bo tak mi się marzy usiąść przed domkiem z kubkiem gorącej kawy i trwać w zachwycie- a na razie musiałabym lecieć z kawą pod gruszę i zanim dolecę będzie zimna....
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Wisienko, piszesz że nie masz co pokazywać, u mnie tez niema za dużo.
Ale przynajmniej wiesz jak smakuje życie w domku z ogrodem.
Otwierasz oczy, a tu zieleń i piękne widoczku, kawa na tarasie, cisz i śpiew ptaków, świeże powietrze i oczywiście zapachy.
W mieście tego nie ma. :cry:
Widzę że jesteś bardzo szczęśliwa kiedy tam jesteś.
A plewienie i koszenie staje się prawdziwa przyjemnością.
Chciałabym tak :cry:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Wisienka pisze:
Zauważyłam, że w tym roku jest o wiele więcej ptaków. :D Nie wiem, z czym to może
być związane. :?:
Wydaje mi sie że może ma to związek z dwoma sytuacjami:

1) Twoje okolice są dosyć wilgotne i może znajduje sie tam staw/oczko wodne - stanowiące źródło picia
2) W Twojej okolicy jest więcej "robaków" niż rok temu ze względu na łagodną zimę
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Ja też zrobię syrop z czarnego bzu. Dziękuję za przepis. :D
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko - no nikt nie jest doskonały - nawet mężczyzna :wink: .
Jeśli chodzi o syropek, to wstyd przyznać. :oops:
Zerwałam 55 baldachów bzu

Obrazek

tylko problem zrobił się z kwaskiem. Przed wyjazdem zapomniałam kupić, a jak przyjechaliśmy
w niedzielę, to akurat zamknęli sklep. A w poniedziałek kwiaty były już okropnie oklapnięte
(mimo, że trzymane w chłodzie) i stwierdziłam, że chyba nie wyjdzie już z nich dobry syrop.
Tak że zrezygnowałam. :( Może będzie jeszcze co zrywać w ten weekend ...

Izuniu - przetacznik naprawdę rośnie na kamieniu. Spróbuję zrobić mu
takie zdjęcie, na którym będzie to widać :wink: .
Z goździków cieszę się, bo je lubię. Kupiłam w zeszłym roku jeden, ale raczej nie
odpowiadało mu miejsce i chyba padł. Muszę sprawdzić, czy jeszcze żyje i jeżeli tak
to gdzieś go przesadzić. (tylko gdzie? :? dopiero robię nową rabatę a to trochę jeszcze
potrwa).
Twój goździczek (nie brodaty :wink: ) pięknie pachnie!
A teraz nie mogę napatrzeć się na bordową pęcherznicę. Jest śliczna. Przeczytałam,
że pęcherznice lubią ziemię gliniastą - pewnie dlatego tak ładnie rosną.
Różyczki są "spadkowe". Pięknie pachną, po prostu nieziemsko!
Ale niestety na razie są zaniedbane :oops: . Muszę je zasilić, opryskać, a potem przesadzić.

Moniko - w tym układzie chyba faktycznie lepiej zaczekać na taras. :wink:
Byłam u Ciebie, widziałam, że praca wre, więc już pewnie niedługo będzie kawka na
tarasie. :heja

Gabi - każdy ma swoje przyjemności. Ty za to możesz być codziennie w swoim
ogrodzie i na bieżąco pielęgnować go a także podziwiać każdego dnia swoje rośliny.
I na pewno też w nim pięknie pachnie. :D
Faktem jest, że jestem szczęśliwa na tym moim kawałku ziemi.
Niesamowicie tam odpoczywam - problemy zostają na Górnym Śląsku, liczy się wtedy tylko "tu i teraz".

Priam - woda była i w zeszłym roku (rzeczka przy północnej granicy i staw u sąsiada)
a ptaków nie było tyle. Też raczej myślę, że to chyba większa ilość robali. :( Ech ...

Andrzeju - nie ma za co. Cała zasługa Grażynki! Dzięki niej będziemy zdrowsi :D

Chciałam wkleić jeszcze kilka zdjęć, ale zrobiło się trochę późno i zdjęcia muszą poczekać
do ... hm... chyba czwartku.

Pozdrawiam ciepło! :D :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Wierzę, wierzę, ze przetacznik rośnie na kamieniu. Taki wielgachny kamień pewnie ma zagłębienie, w którym zebrało sie troche ziemi, a tej roslince wiele nie trzeba :D
Goździki chyba wszystkie pięknie pachną :D Za to róże - nie. Pokaż zdjęcie całego krzaczka, proszę ;:180
A w ogóle dlaczego Cię nie ma, tam gdzie Cię szukam i gdzie powinnaś być? :roll: ...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Syropek pewno będzie jeszcze. A ten oklapnięty bez można było ususzyć i zrobić potem napar i też wypić jako herbatkę bzową.
Myślę, że tym razem to już niczego Ci nie zabraknie. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izuniu - zdjęcie całego krzaczka dopiero muszę zrobić.

Kwitnie też i u mnie pięknie Twój tymianek :wink: a mięta jest rewelacyjna. O wiele intensywniej pachnie i smakuje
w herbacie niż moja :shock:

Obrazek Obrazek

Pomiędzy widać czosnek (pamiętasz, jak się Ciebie pytałam, jak się go sadzi?) :D, a z tyłu rozsiał mi się
jednak zeszłoroczny nagietek! ;:50

Ale z truskawek raczej nic nie będzie, bo dziobią mi je chyba ptaki, albo zżerają ślimaki. :evil:

Grażynko - ech... szkoda, że nie wiedziałam, że kwiaty bzu mogę ususzyć. ;:223
Poprawię się ... :oops: bo mam trochę tego bzu na działce.

Obrazek Obrazek Obrazek

A to moje pyszne rzodkieweczki! :heja Następna partia jest już posiana. :D Sorki, że się chwalę czymś
tak mało pewnie dla wielu ekscytującym, ale ja mam wielką radochę. :D

Obrazek

Moje ogórki i cukinia. Ale wielgachne, co? Ale nadrobią do Waszych wielkości, jak i w zeszłym roku nadrobiły
(tzn. jeśli chodzi o ogórki, bo cukinię pierwszy raz siałam).
Posiałam jeszcze pietruszkę naciową i koper, ale to takie maleństwa, że niewiele by było widać na zdjęciu :lol:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Jagódko, najważniejszym jest by ogród przynosił radość Tobie, a więc chwal się każdą nową roślinką: rzodkiewką, koperkiem i wszystkimi innymi. Przecież to jest cel naszych ogrodowych prac.

Jak będziesz na działce to popatrz czy nie przylatują do ogrodu sójki. One są wielkimi amatorkami truskawek i czereśni. Gdybym ich nie ganaiał, to nie miałbym co zbierać.

Pozdrowienia
Mietek.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”