Marpy kwiatki i rabatki cz.IV
- marpa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Marpy kwiatki i rabatki cz.IV
Ewo , to przetacznik Christa , posadzona wiosną 2011 r rozrosła się w olbrzymi krzak i ubiegłego lata został podzielony i przesadzony bo wypadło mi zrobić ścieżkę w miejscu gdzie rósł . Jeżeli przetrwa zimę to chętnie się podzielę bo jest okazały . 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uwielbiam Twój ogród-nie mogłabym w nim nie bywać
Było mi smutno, kiedy przez jakiś czas nie pokazywałaś zdjęć.
Moja ułudka jeszcze nie zmarzła, choć przecież poprzednia zima nieźle przetrzebiła rośliny. Mam nadzieję, że będzie czym się wymienić
Te białe i różowe wiechy to tawułka? W pierwszej chwili pomyślałam, że parzydło
Co jest na przedostatnim zdjęciu? Wiązówka? Mam roślinę nn z podobnymi liśćmi, byłoby mi łatwiej rozpoznać, gdyby zakwitła.

Moja ułudka jeszcze nie zmarzła, choć przecież poprzednia zima nieźle przetrzebiła rośliny. Mam nadzieję, że będzie czym się wymienić

Te białe i różowe wiechy to tawułka? W pierwszej chwili pomyślałam, że parzydło

Co jest na przedostatnim zdjęciu? Wiązówka? Mam roślinę nn z podobnymi liśćmi, byłoby mi łatwiej rozpoznać, gdyby zakwitła.
- marpa
Ewciu
niezmiernie się cieszę i dziękuję za miłe słowa
. Tak to tawułka , jedna ze starych odmian jest wysoka i cudownie pachnąca .A jest tutaj i wiązówka błotna kwitnąca .Mam też wariegatę ale przesadzam ją już x razy i jest niewielka.
przy sobocie większa porcyjka wspomnień sezonu 2011

[/url]

CDN...

przy sobocie większa porcyjka wspomnień sezonu 2011

CDN...

- ewamaj66
Czarnuszka i bez róż pięknie wygląda
Miałam taki niebieski pierwiosnek główkowy, ale zginął mi po zimie. Bardzo żałowałam, bo kwitł nieustannie przez cały sezon.

- marpa
Ewciu - po moim też nie ma śladu było ich wtedy kilka na forum ale słuch po nich zaginał ...to taki jedno sezonowy wybryk a szkoda bo bardzo był ładniutki i ciekawy... :?a czarnuszki w ub.roku nie posiałam mam jeszcze nasiona ale czy będę siać jeszcze nie wiem 

Maryniu rozmarzyłam się podczas oglądania twoich zdjęć, tyle na nich słońca, kolorów, wspaniałych roślin, ogród w wiosenno-letniej krasie a do tego całe piękno pokazane jest perfekcyjnie na twoich zdjęciach. 

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maryniu masz piękną kolekcję lilii, szczególnie podziwiam takie tygrysie, turbanowe.
Także przed laty je sadziłam, ale wymarzły wszystkie, moim zdaniem są bardziej wrażliwe, jak orientalne, a może tylko u mnie.
Zauważyłam ciekawe przetaczniki, czy to jest taka odmiana, czy tylko niektóre mają kwiaty grzebieniaste?
Ciekawie to wygląda. W ogóle masz cudne kwiaty, dużo nowinek jak dla mnie.
Brunera bardzo okazała, ale ona podobnie jak funkie lubi cień?
Ja także uwielbiam konwalie i pomimo, że są ekspansywne, ale z nich nie zrezygnuję.
U mnie rosną razem z barwinkiem na osobnej rabacie przy części sadowniczej i nie zagrażają innym roślinom.
Także przed laty je sadziłam, ale wymarzły wszystkie, moim zdaniem są bardziej wrażliwe, jak orientalne, a może tylko u mnie.
Zauważyłam ciekawe przetaczniki, czy to jest taka odmiana, czy tylko niektóre mają kwiaty grzebieniaste?
Ciekawie to wygląda. W ogóle masz cudne kwiaty, dużo nowinek jak dla mnie.
Brunera bardzo okazała, ale ona podobnie jak funkie lubi cień?
Ja także uwielbiam konwalie i pomimo, że są ekspansywne, ale z nich nie zrezygnuję.
U mnie rosną razem z barwinkiem na osobnej rabacie przy części sadowniczej i nie zagrażają innym roślinom.

- marpa
Irenko
- jak miło,że zaglądasz do mnie ! Ostatnio rzadko się pojawiasz na FO mam nadzieję, że wiosną wystartujesz z nowym wątkiem ! Zaskoczysz znowu pięknymi fotkami z Twojej ukwieconej i pedantycznej działeczki ...
Aby do wiosny! Bardzo dziękuje za odwiedziny !
Tajko - lilie mam takie przypadkowe jakie spotkam na mojej drodze ..często kupuję kilka szt, na rynku u siebie jest kilka takich stoisk, gdzie handlują tylko cebulami lilii za grosze ale bez nazw co mnie nie przeszkadza a cebule dorodne i zdrowe i tak przechodząc od wiosny coś tam kupię na podstawie obrazka i powiem,że w zasadzie nie zdarzyły mi się jakieś rażące pomyłki...
pewno wiosną znowu coś kupię bo lilie mogę posadzić w doniczkę i później wędruję z nią tam gdzie mi pasuje lub tam gdzie mam miejsce i tak je upycham gdzie mogę..
no ale tak lubię...
Z tych przetaczników które posiadam tylko ta odmiana jest grzebieniasta . Brunera rośnie w słońcu,kilka godz,tylko ma lekki cień od jałowca i ma się wyśmienicie .Ale generalnie to one lubią miejsca cieniste tak jak hosty.A Ty nie masz żadnej brunnery ? U Ciebie też bogactwo roślin wszelakich Tajko! A konwalie to tylko w takich miejscach gdzie mogą sobie pohasać i u mnie w takim miejscu udało mi się je ulokować.
Miłej niedzieli zaglądającym do mnie życzę !

Tajko - lilie mam takie przypadkowe jakie spotkam na mojej drodze ..często kupuję kilka szt, na rynku u siebie jest kilka takich stoisk, gdzie handlują tylko cebulami lilii za grosze ale bez nazw co mnie nie przeszkadza a cebule dorodne i zdrowe i tak przechodząc od wiosny coś tam kupię na podstawie obrazka i powiem,że w zasadzie nie zdarzyły mi się jakieś rażące pomyłki...

Z tych przetaczników które posiadam tylko ta odmiana jest grzebieniasta . Brunera rośnie w słońcu,kilka godz,tylko ma lekki cień od jałowca i ma się wyśmienicie .Ale generalnie to one lubią miejsca cieniste tak jak hosty.A Ty nie masz żadnej brunnery ? U Ciebie też bogactwo roślin wszelakich Tajko! A konwalie to tylko w takich miejscach gdzie mogą sobie pohasać i u mnie w takim miejscu udało mi się je ulokować.
Miłej niedzieli zaglądającym do mnie życzę !

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Maryniu,widze,ze też lubisz ogromną róznorodność roslin.U kogos podoba mi się taki ułozony,poobcinany przy linijce ogród,ale osobiscie lepiej czuje się w takich swojskich klimatach,tamte sa dobre do sztywnego zwiedzania w garniturach.
- ewamaj66
Ogromnie podoba mi się zestawienie czerwonej lilii z bladawcem
Jestem pewna, że w tym roku krwawnik kichawiec posadzę między różami. W donicy 

- trillum30a
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 15:24
Piękne zdjęcia robisz Maryniu
aż się cieplej robi jak się na nie patrzy.Mam nadzieje,ze ten lód na roślinach nie wyrządzi większych szkód,trzyma się do dzisiaj 

Pozdrawiam-Iwona
- ewamaj66
Teraz się przyjrzałam uważniej-azjatki z różami mogą rosnąć, te bogatsze raczej nie. Planuję sobie nasadzenia oglądając Twoje zdjęcia 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Maryniu, uwielbiam Twój busz. Stworzyłaś niesamowity klimat.
Zamówiłam w tym roku parę lilii. Ciekawe, czy te które miałam do tej pory przetrwają zimę. Zeszłorocznej nie przetrwały orientalne
Zamówiłam w tym roku parę lilii. Ciekawe, czy te które miałam do tej pory przetrwają zimę. Zeszłorocznej nie przetrwały orientalne