Witam niedzielnie! U nas mocne -12st., w nocy było jeszcze zimniej... Jak czytam przeprawy nocne
Ewy-majowej, to cieszę się, że nigdzie nie zabalangowaliśmy
Małgosiu, a to ciekawe z tym wilczomleczem! Może niepotrzebnie go wyrzucam i powinnam spróbować przechować? W skrzyniach drewnianych będę miała trawy (ostnice, turzyce) z rozchodnikami uzupełnione wilczomleczem,
Milllion Bells, może też żurawkami w kolorach burgund i karmel... Do begonii ciężko coś dobrać, bo one są bardzo dominujące jednak... jest taka fajna odmiana komarzycy, bardzo delikatna, zwisająca... może to?
Bogna, byłam wczoraj w LM w poszukiwaniu mini-szklarenek... były tylko takie plastikowe formy, bez spodu i bez przykrycia... oczywiście drogie i zrezygnowałam... w domu przystosowałam podstawki pod świece i mam tym sposobem gotowy pierwszy wysiew (lobelie, kobeę etc.). Mam jeszcze zamiar wysiać heliotrop, więc potrzebuję komplet krążków torfowych i kolejną podstawkę, ale widzę że dam radę bez specjalnie kupowanych. Nie wiedziałam, że wilczomlecz
Diamond Frost w innych rejonach globu jest wieloletni... tak czy inaczej, na tyle lubię tę roślinkę, że na pewno znowu będę ją miała w donicach.
Pat, szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy wilczomlecz mi się wysiewał, ponieważ miałam go zawsze w donicach i pod koniec sezonu wyrywałam go na kompost.
Bożenko, a czemuż to Twoje serce jest skołatane? Mam nadzieję, że to tylko nadmiar kawy?

i może jeszcze tęsknota za wiosną
Elu, trochę słońca życzę podczas pobytu na działeczce
Gosiu, pomidorki sama też wysiewasz? Ja także daję wysiewom ostatnią szansę mając nadzieję, że krążki torfowe = sukces w rozmnażaniu
Sabciu, a propos datury, to osobiście nigdy nie miałam, bo jakoś mi nie pasuje... u siebie w szkółce widziałam za to piękne, ciemno fioletowe... Faktycznie z reguły spotyka się te żółte odmiany. Kobeę sieję po raz pierwszy, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Co do hortensji i ich kwitnienia, to moim zdaniem masz u siebie odmiany ogrodowe... przerzuć się na bukietówki (
Limelight, Silver Dollar, Grandiflora, Vanille Fraise etc etc.) i zobaczysz jaką sprawią Ci przyjemność niesamowitym kwitnieniem...
Ula, wilczomlecz komponuje się dobrze z większością jednorocznych... super wygląda z komarzycą i białymi
Million Bells
Tereniu, dziękuję za odwiedziny... wilczomlecz
Diamond Frost można spotkać w lepiej zaopatrzonych sklepach ogrodniczych, wśród kwiatów jednorocznych... może dotychczas nie zwróciłaś uwagi na tę niepozorną roślinę? W sezonie jest wspaniałym wypełniaczem, tworzącym białą mgiełkę - pięknym!
Życzę, by Twoje krzewy nie ucierpiały podczas odwilży