Geniu , to Awesome Blossom , tylko nie wiem dlaczego taki ''brudny''
Przesadziłem go w inne miejsce.
Gosiu , sporo do kupienia i po dobrej cenie. Kupowałaś już liliowce u niego

Po 3 -4 latach liliowce powinny być już kilku pędowe, starsze nawet więcej niż 10 pędó.
Joluś 
Twoja gleba bardziej solidna . Na piasku mniej stabilne , ale jak na 10 cm. posadzę , nieżle się trzymają. Gdyby jeszcze nie ten ;;wygwizdów''
Olgo , kiedyś tak było , liliowce w trzech kolorach. Żółty , pomarańczowy , czerwony , tyle było do kupienia. Teraz można wydać duuuuużo tysięcy , a i tak wszystkich mieć nie będziesz.

Rdzawy tak ma , rośnie lużno , rozłazi się i jedyne wyjście odcinać nowe pędy oddalające się od ''matki'' .

Wielkość sadzonki na pewno ma znaczenie, 2-3 pędowa na pewno szybciej da większą kępę . Z przesadzaniem nie ma co się spieszyć. Jak zaczną drobnieć kwiaty i liście mniejsze dopiero wtedy , dotyczy dość gęstego szpaleru. Gdy rośnie jako soliter i nowa odmiana , słabiej wypuszczająca nowe pędy , to do 15 lat możesz nie tykać.
Ranek był u mnie w pobliżu rekordu mrozu.. Miały być Suwałki , ale nieeeee

Było gdzieś w pobliżu , przy oknie -20 , na działce 3-4 niżej

Może nic nie zmarnowało .
I jeszcze coś dla szukających dobrze rosnących i obficie kwitnących Clemków. Ten egzemplarz ze słynnego Rancza Nokły , Tadeusza 48 . Fotka także jego , nie miałem przyjemności być w czasie jego kwitnienia. Myslę , że Tadeusz po sądach nie będzie mnie ciągał.

To oczywiście Purpurea Plena Elegans