Mój kwiecisty zakątek. cz. 4
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój kwiecisty zakątek. cz. 4
Tadziu przepiękne clematisy. Każdy po kolei zachwycający.... nie mogę napatrzeć się na kolor Nike..... normalnie zjawisko.... płatki wygląda ją na takie grube i mechate...... cudo 

- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Ano okrąglutkitade k pisze:Dorciu Tylko Polish Spirit biedronkowy , 4 z tej strony raczej w biedronce nie do kupienia.![]()
![]()
Kasiu , jak obiecałaś to teraz nie masz wyjścia![]()
No włąśnie dlaczego rogaty , toż on okrąglutki z każdej strony

No i po co ja o te zdjęcia prosiłam
( proszę o następne) Czy Twoje powojniki Tadziu to pochodzą z biedronki? 

Pozdrawiam. Ewa
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu , Każdemu coś wypadło w ostatnim czasie , ta zima zapowiada się dobrze. Może tym razem nic nie wymarznie.
Eluś , Anioła nie znam , J.P. II jeden w półcieniu a drugi na słońcu od południa altanki , czyli w najbardziej niesprzyjającym miejscu. . Tak jak widać na fotce M.B. On po drugiej stronie rośnie. Przed nim był biały pełny , (nie pamiętam nazwy) , padł po drugim nawrocie uwiądu. Multi Blue upałów się nie boi, zimy także . Poprzednią zimę nie był okrywany , tak jak teraz na kratce i pędy do samej góry były żywe.
Czytałem w wątkach o przypadkach uwiądu .
Mirciu , różnie to bywa z roślinami, w jednym ogrodzie rośnie , w innym nie. Właśnie ten pełny na raty padał. Szkoda mi go bo naprawdę piękny był. Jak raz trafiłem , może drugi też się zdarzy . Kupiłem go w Kurowie , na wyjeżdzie na Lublin po lewej. Może i Ty spotkasz swojego
Aguś , Nike dostałem od kolegi , miał wylądować gdzieś w krzakach, nawet nie w kompoście. Był jakiś dziwnie powykręcany. Za dwa miesiące zakwitł , 3 malutkie kwiatuszki. W tym roku jeszcze olbrzymem nie był , ale mogę powiedzieć już , że jest na dobrej drodze .
Miał 2 pędy , dłuższy prawie dwa metry i sporo kwiatuchów. Jak widać na zdjęciu za podporę ma kijka z dzikiego bzu , nie myślałem nawet , że warto mu robić podporę, a on mi taką niespodziankę sprawił.
On chyba jedyny ma taką fakturę powierzchni kwiatów.
Kasiu , już wiem , dlaczego rogaty . To ten ledwie widoczny wyrostek na dolnym płatku
Zaraz biegnę obejrzeć.
Aniu , jak na razie nie ma powodów do obaw. Takie przymrozki nie zniszczą clemków. Nie było więcej niż -20*. Teraz dużo śniegu , co najwyżej góra zmarznie , dół zostanie. Młode egzemplarze i tak przycinamy dość nisko. 40 - 50 cm.
Ewciu , tylko jeden z biedronki , Polish Spirit. Choć to tylko także w przenośni. To dlatego , że u mnie w Biedronce tylko tę odmianę można kupić. Mój jest ''darowany'' , dostałem z wymiany. Trzy z dobrego sklepu , reszta z wymian i ''darów. To jeszcze nie wszystkie . Od Forumek mam kilka. Małe sadzonki , ale przyjęte , na jesieni co najmniej podwójną długość pędów miały

Eluś , Anioła nie znam , J.P. II jeden w półcieniu a drugi na słońcu od południa altanki , czyli w najbardziej niesprzyjającym miejscu. . Tak jak widać na fotce M.B. On po drugiej stronie rośnie. Przed nim był biały pełny , (nie pamiętam nazwy) , padł po drugim nawrocie uwiądu. Multi Blue upałów się nie boi, zimy także . Poprzednią zimę nie był okrywany , tak jak teraz na kratce i pędy do samej góry były żywe.

Mirciu , różnie to bywa z roślinami, w jednym ogrodzie rośnie , w innym nie. Właśnie ten pełny na raty padał. Szkoda mi go bo naprawdę piękny był. Jak raz trafiłem , może drugi też się zdarzy . Kupiłem go w Kurowie , na wyjeżdzie na Lublin po lewej. Może i Ty spotkasz swojego

Aguś , Nike dostałem od kolegi , miał wylądować gdzieś w krzakach, nawet nie w kompoście. Był jakiś dziwnie powykręcany. Za dwa miesiące zakwitł , 3 malutkie kwiatuszki. W tym roku jeszcze olbrzymem nie był , ale mogę powiedzieć już , że jest na dobrej drodze .

Kasiu , już wiem , dlaczego rogaty . To ten ledwie widoczny wyrostek na dolnym płatku

Aniu , jak na razie nie ma powodów do obaw. Takie przymrozki nie zniszczą clemków. Nie było więcej niż -20*. Teraz dużo śniegu , co najwyżej góra zmarznie , dół zostanie. Młode egzemplarze i tak przycinamy dość nisko. 40 - 50 cm.
Ewciu , tylko jeden z biedronki , Polish Spirit. Choć to tylko także w przenośni. To dlatego , że u mnie w Biedronce tylko tę odmianę można kupić. Mój jest ''darowany'' , dostałem z wymiany. Trzy z dobrego sklepu , reszta z wymian i ''darów. To jeszcze nie wszystkie . Od Forumek mam kilka. Małe sadzonki , ale przyjęte , na jesieni co najmniej podwójną długość pędów miały

- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Witaj Tadziu.
Wiem, że też bulwę wytwarzają, ale nie wiedziałam, że zakwitną w roku wysiania.
A skoro kwitną tego samego roku, to nie muszę się martwić o przechowanie ich przez zimę.
Nie mam piwnicy i w tym problem.
Ale dopytuję, bo czytałam różne zdania na ten temat.
Niektórzy twierdzą, że kwitną tego samego roku, tylko te niskie, karłowate.
Inni mówią, że słabo w pierwszym roku, w pełni kwitną w latach następnych.

Wiem, że też bulwę wytwarzają, ale nie wiedziałam, że zakwitną w roku wysiania.
A skoro kwitną tego samego roku, to nie muszę się martwić o przechowanie ich przez zimę.
Nie mam piwnicy i w tym problem.
Ale dopytuję, bo czytałam różne zdania na ten temat.
Niektórzy twierdzą, że kwitną tego samego roku, tylko te niskie, karłowate.
Inni mówią, że słabo w pierwszym roku, w pełni kwitną w latach następnych.

Pozdrawiam Marzena
-
Marzenko , to dobrze mówią
Jak wcześnie wysiejesz , to i duże zakwitną , ale na to potrzebna ogrzewana osłona. To nie dla nas.
Sadzonki trzeba kupić 

- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
No to kupiłam nasionka i wysieję,
jak zakwitną to będzie dobrze
jak nie zakwitną też dobrze
Zaniosę bulwy do siory
tak to sobie w końcu obmyśliłam.
Za szybko ich nie wysieję, dopiero w marcu.
Na próbę wysiałam już kilka nasionek.
Ale wiesz Tadziu to tylko po to, bym rano miała do czego szybko wstawać.
Bo tak to się lenię i z kompem do 10 w łóżku siedzę.

jak zakwitną to będzie dobrze

Zaniosę bulwy do siory

Za szybko ich nie wysieję, dopiero w marcu.
Na próbę wysiałam już kilka nasionek.
Ale wiesz Tadziu to tylko po to, bym rano miała do czego szybko wstawać.
Bo tak to się lenię i z kompem do 10 w łóżku siedzę.

Pozdrawiam Marzena
-
Marzeniu , ja nie pracuję , ale aż tak długo nie mogę wyleżeć. Do siódmej góra , przyzwyczajenie z dawnych lat. Jak masz dużo nasion , co 2-3 tygodnie trochę wysiej i dowiesz się , kiedy optymalny termin. Myślę , że siostra udostępni Ci miejsca do przechowania. 

Witaj Tadziu.Podziwiam jak zwykle Twoje piękne rośliny a liliowce w tych szpalerkach muszą wyglądać zjawiskowo.
Multi Blue i ja mam od wiosny i już jesienią ładnie pokazał kwiaty.Załuję,że tak mało mam miejsca i nie mogę zaszaleć.
Muszę kończyć bo kot co rusz wskakuje na klawiaturę i już piszę 3 post bo poprzednie skasowal.Pozdrawiam.
Multi Blue i ja mam od wiosny i już jesienią ładnie pokazał kwiaty.Załuję,że tak mało mam miejsca i nie mogę zaszaleć.
Muszę kończyć bo kot co rusz wskakuje na klawiaturę i już piszę 3 post bo poprzednie skasowal.Pozdrawiam.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
An-ka cenzura, cenzura. 

- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Tadziu Nike ujęła mnie kolorem
masz sprawdzonego sprzedawcę powojników?

-
Aniu , witaj
Multi Blue kwitnie dwa razy , w ''międzyczasie'' także pojedyncze kwiaty pokazuje. Tak , że praktycznie całe lato coś na nim jest.
Dorcia ,
Ewuniu , w mojej okolicy raczej nie spotykam pomyłek w clemkach. jest jeden duży producent i chyba wszyscy od niego biorą. Ma tylko hurt , nie prowadzi wysyłki. W Kurowie także robiłem zakupy , dla siebie i znajomej , wszystkie Ok .
Ale nie wiem kto jest producentem. 

Multi Blue kwitnie dwa razy , w ''międzyczasie'' także pojedyncze kwiaty pokazuje. Tak , że praktycznie całe lato coś na nim jest.

Dorcia ,

Ewuniu , w mojej okolicy raczej nie spotykam pomyłek w clemkach. jest jeden duży producent i chyba wszyscy od niego biorą. Ma tylko hurt , nie prowadzi wysyłki. W Kurowie także robiłem zakupy , dla siebie i znajomej , wszystkie Ok .

-
- 500p
- Od: 13 cze 2012, o 18:52
Witam Cię Tadziu- chyba pytanie było adresowane do mnie- w wątku Ewy-Mewa, być może, ponieważ ostatnimi czasy buszuje po wielu ogrodach w Twoim
zapewne podziwiałam piękne clematisy oraz Twój zapał i wiedzę o wymaganiach roślinek...pozdrawiam serdecznie Ela z Łodzi.
zapewne podziwiałam piękne clematisy oraz Twój zapał i wiedzę o wymaganiach roślinek...pozdrawiam serdecznie Ela z Łodzi.
pozdrawiam Ela
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Tadziu ale Ty kupowałeś nie hurtowo te clemki? Kurów to ja znam ale za Wrocławiem czy ten Twój ma jakąś stronę internetową?