Lobelia Cz. 1
- 
				bolekso
- 200p 
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lobelia
Uprawiane u nas lobelie wieloletnie to : jeziorna, cardinalis  , siphilitica . Szczególnie piękne są dwie ostatnie.
Serdecznie pozdrawiam ! Bolek

Serdecznie pozdrawiam ! Bolek
A u mnie w donicy z daturą,masę siewek lobelii.Muszę przypilnować żeby nie zaschły i na drugi rok jak znalazł.

Lobelie wieloletnie( gdyby ktoś nie wiedział) wcale jednak nie przypominają wyglądem tych jednorocznych  
Jednoroczne ( białe) w tym roku pierwszy raz posadziłam do gruntu na murku i wytrwały kwitnąc do pierwszego mrozu.W doniczkach często już w lipcu zasychają.W przyszłym sezonie więc znów obok białych smagliczek znajdą swoje miejsce w gruncie. Po latach ich nie sadzenia

Jednoroczne ( białe) w tym roku pierwszy raz posadziłam do gruntu na murku i wytrwały kwitnąc do pierwszego mrozu.W doniczkach często już w lipcu zasychają.W przyszłym sezonie więc znów obok białych smagliczek znajdą swoje miejsce w gruncie. Po latach ich nie sadzenia

- Wanda7
- -Moderator Forum-. 
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ja kupiłam lobelie w wielopaku w Lidlu. Taniutko wyszło. W tym roku też tak zrobię zamaist siać je w domu. Szkoda tylko, że w wielopakach są same niebieskie. Te moje białe ze zdjęcia są z własnego siewu.

- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Witajcie!
Ja przymierzam się do wysiewu lobelii pod koniec stycznia. W ubiegłym roku siałam na początku lutego, w kwietniu wsadziłam do ogrodu, a zakwitła w czerwcu. Chciałabym, żeby w tym roku zakwitła nieco wcześniej 

Polecam wszystkim amatorom - nie jest trudna w uprawie, a satysfakcja z własnego siewu - bezcenna 

Tu moje lobelie z domowego siewu w tym roku, w lipcu:

Obsadziłam nimi brzeg rabaty różanej

Te duże niebieskie plamy to z jednej kępki 

Pozdrawiam amatorów domowych wysiewów

Ja przymierzam się do wysiewu lobelii pod koniec stycznia. W ubiegłym roku siałam na początku lutego, w kwietniu wsadziłam do ogrodu, a zakwitła w czerwcu. Chciałabym, żeby w tym roku zakwitła nieco wcześniej

Polecam wszystkim amatorom - nie jest trudna w uprawie, a satysfakcja z własnego siewu - bezcenna

Tu moje lobelie z domowego siewu w tym roku, w lipcu:

Obsadziłam nimi brzeg rabaty różanej

Te duże niebieskie plamy to z jednej kępki

Pozdrawiam amatorów domowych wysiewów

- maja79
- Od: 8 maja 2011, o 17:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak miło popatrzeć,i pomyśleć,że jeszcze z 2 tyg i zaczynamy znowu sianie   

już nie mogę się doczekać
  już nie mogę się doczekać   pozdrawiam wszystkich miłośników tej przecudnej roślinki
  pozdrawiam wszystkich miłośników tej przecudnej roślinki 

już nie mogę się doczekać
  już nie mogę się doczekać   pozdrawiam wszystkich miłośników tej przecudnej roślinki
  pozdrawiam wszystkich miłośników tej przecudnej roślinki 
Nigdy nie siałam sama w domu lobelii chcę w tym roku po raz pierwszy spróbować. Jaki jest najlepszy termin do wysiewu w warunkach domowych?

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Elu, ja zaczynam za 2 tygodnie, choć w ubiegłym roku siałam pod koniec stycznia. Być może spróbuję na 2 tury, zobaczymy jak się sprawdzi taka metoda. Do odważnych świat należy  

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
siałam lobellę w domu w początkach lutego, dodatkowo w gruncie zależy od pogody ale połowa kwietnia lub maja, ok

- 
				Marzenka79
- 1000p 
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Zdecydowanie odradzam styczeń na jakiekolwiek wysiewy.Za wcześnie,za mało światła w mieszkaniach.Lobelię wysieję pod koniec lutego i będzie oki

czy ktos wie jaka nazwa jest lobelii wiszacej

Na opakowaniu moich nasion  jest napisane po prostu "lobelia zwisająca", jeśli o to Ci chodzi  

Pozdrawiam, Bogusia

- Niesia
- 200p 
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
hej 'lobelkowicze"  kiedy zaczynacie swoje wysiewy lobelii? ja w tym roku chyba styczeń sobie odpuszczę- bo marnie to wszystko rośnie o tej porze....chyba zacznę od lutego
  kiedy zaczynacie swoje wysiewy lobelii? ja w tym roku chyba styczeń sobie odpuszczę- bo marnie to wszystko rośnie o tej porze....chyba zacznę od lutego  a Wy?
 a Wy? 

kiedy zaczynacie swoje wysiewy lobelii? ja w tym roku chyba styczeń sobie odpuszczę- bo marnie to wszystko rośnie o tej porze....chyba zacznę od lutego
  kiedy zaczynacie swoje wysiewy lobelii? ja w tym roku chyba styczeń sobie odpuszczę- bo marnie to wszystko rośnie o tej porze....chyba zacznę od lutego  a Wy?
 a Wy? 
Ogrodniczka Niesia 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;