Lobelia Cz. 1
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lobelia
Uprawiane u nas lobelie wieloletnie to : jeziorna, cardinalis , siphilitica . Szczególnie piękne są dwie ostatnie.
Serdecznie pozdrawiam ! Bolek
Serdecznie pozdrawiam ! Bolek
A u mnie w donicy z daturą,masę siewek lobelii.Muszę przypilnować żeby nie zaschły i na drugi rok jak znalazł.
Lobelie wieloletnie( gdyby ktoś nie wiedział) wcale jednak nie przypominają wyglądem tych jednorocznych 
Jednoroczne ( białe) w tym roku pierwszy raz posadziłam do gruntu na murku i wytrwały kwitnąc do pierwszego mrozu.W doniczkach często już w lipcu zasychają.W przyszłym sezonie więc znów obok białych smagliczek znajdą swoje miejsce w gruncie. Po latach ich nie sadzenia

Jednoroczne ( białe) w tym roku pierwszy raz posadziłam do gruntu na murku i wytrwały kwitnąc do pierwszego mrozu.W doniczkach często już w lipcu zasychają.W przyszłym sezonie więc znów obok białych smagliczek znajdą swoje miejsce w gruncie. Po latach ich nie sadzenia

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ja kupiłam lobelie w wielopaku w Lidlu. Taniutko wyszło. W tym roku też tak zrobię zamaist siać je w domu. Szkoda tylko, że w wielopakach są same niebieskie. Te moje białe ze zdjęcia są z własnego siewu.

- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Witajcie!
Ja przymierzam się do wysiewu lobelii pod koniec stycznia. W ubiegłym roku siałam na początku lutego, w kwietniu wsadziłam do ogrodu, a zakwitła w czerwcu. Chciałabym, żeby w tym roku zakwitła nieco wcześniej
Polecam wszystkim amatorom - nie jest trudna w uprawie, a satysfakcja z własnego siewu - bezcenna
Tu moje lobelie z domowego siewu w tym roku, w lipcu:

Obsadziłam nimi brzeg rabaty różanej

Te duże niebieskie plamy to z jednej kępki
Pozdrawiam amatorów domowych wysiewów
Ja przymierzam się do wysiewu lobelii pod koniec stycznia. W ubiegłym roku siałam na początku lutego, w kwietniu wsadziłam do ogrodu, a zakwitła w czerwcu. Chciałabym, żeby w tym roku zakwitła nieco wcześniej

Polecam wszystkim amatorom - nie jest trudna w uprawie, a satysfakcja z własnego siewu - bezcenna

Tu moje lobelie z domowego siewu w tym roku, w lipcu:

Obsadziłam nimi brzeg rabaty różanej

Te duże niebieskie plamy to z jednej kępki

Pozdrawiam amatorów domowych wysiewów

- maja79
- Od: 8 maja 2011, o 17:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak miło popatrzeć,i pomyśleć,że jeszcze z 2 tyg i zaczynamy znowu sianie
już nie mogę się doczekać
pozdrawiam wszystkich miłośników tej przecudnej roślinki 

Nigdy nie siałam sama w domu lobelii chcę w tym roku po raz pierwszy spróbować. Jaki jest najlepszy termin do wysiewu w warunkach domowych?
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Elu, ja zaczynam za 2 tygodnie, choć w ubiegłym roku siałam pod koniec stycznia. Być może spróbuję na 2 tury, zobaczymy jak się sprawdzi taka metoda. Do odważnych świat należy 

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
siałam lobellę w domu w początkach lutego, dodatkowo w gruncie zależy od pogody ale połowa kwietnia lub maja, ok
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Zdecydowanie odradzam styczeń na jakiekolwiek wysiewy.Za wcześnie,za mało światła w mieszkaniach.Lobelię wysieję pod koniec lutego i będzie oki
czy ktos wie jaka nazwa jest lobelii wiszacej
Na opakowaniu moich nasion jest napisane po prostu "lobelia zwisająca", jeśli o to Ci chodzi 

Pozdrawiam, Bogusia
- Niesia
- 200p
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
hej 'lobelkowicze"
kiedy zaczynacie swoje wysiewy lobelii? ja w tym roku chyba styczeń sobie odpuszczę- bo marnie to wszystko rośnie o tej porze....chyba zacznę od lutego
a Wy? 

Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;