Skutki oprysków

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
arletaka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2008, o 21:42

Skutki oprysków

Post »

Czy ktoś wie jakie działanie ma preparat do opryskiwania trawy - chodzi o zwalczanie chwastów - Starane - czy jakoś tak. Czy możliwe jest, że po opryskaniu trawy otruły się chrząszcze a od nich szpaki? Bo ani jednych ani drugich od tego czasu raczej nie widzę, a szpaków było dużo...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Skutki oprysków

Post »

arletaka pisze:Czy ktoś wie jakie działanie ma preparat do opryskiwania trawy - chodzi o zwalczanie chwastów - Starane - czy jakoś tak. Czy możliwe jest, że po opryskaniu trawy otruły się chrząszcze a od nich szpaki? Bo ani jednych ani drugich od tego czasu raczej nie widzę, a szpaków było dużo...
karta preparatu

w opisie tego srodka podają, że jest nieszkodliwy dla ptaków.

Skróciłem link
erazm
arletaka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ale czy po zjedzeniu chrząszcza, który obgryzał opryskaną trawę, szpakowi to nie zaszkodzi?
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli nie widać martwych szpaków to pewnie się wyniosły po prostu z opryskanego trawnika, bo nie lubią chemii.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

U mnie z dnia na dzien też się wyniosły szpaki, a miałam kilka gniazd na dachu. Może po prostu taka ich uroda, że po odchowaniu piskląt przelatują z cywilizacji do natury i w ten sposób schodzą nam z oczu?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

STARANE 250 EC

To karta rejestrowa produktu, a nie ulotka reklamowa.
Tu muszą być podane wszystkie działania toksyczne i nastepstwa oddziaływania długofalowego.
Skoro bydło można wpuszczać dopiero po 7 dniach od oprysku, to można sobie tylko wyograzić , jak działa oprysk Starane, ma minro faune trawnika. Jak napalm.
A kto zje zatrute robaki.... a nie jest wielkości krowy....

"Szkodliwy ;Niebezpieczny dla środowiska
Produkt łatwopalny
Działa drażniąco przez drogi oddechowe i skórę
Działa szkodliwie, może powodować uszkodzenie płuc w przypadku połknięcia
Pary mogą powodować uczucie senności i zawroty głowy
Ograniczone dowody działania rakotwórczego
Działa toksycznie na organizmy wodne, może powodować długo utrzymujące się niekorzystne zmiany w środowisku wodnym

(...)

OKRES PREWENCJI DLA ZWIERZĄT (okres zapobiegający zatruciu): 7 dni.

(...)
UWAGI:
1. Na teren potraktowany środkiem nie wpuszczać zwierząt gospodarskich, a szczególnie bydła mlecznego, wcześniej niż po upływie 7 dni od zabiegu.
2. Podczas opryskiwania trawników w pobliżu drzew i krzewów nie dopuścić do znoszenia cieczy użytkowej na drzewa i krzewy oraz ograniczyć do minimum możliwość zetknięcia się cieczy użytkowej z glebą, szczególnie pod koronami drzew.
3. W sadach nie dopuścić do opryskiwania pędów i niezdrewniałej kory drzew z uwagi na możliwość powstania uszkodzeń.
4. W trakcie zabiegu oraz do 5 dni po zabiegu minimalna temperatura dobowa nie powinna być niższa niż 8°C.
5. W przypadku stosowania środka w mieszaninie z innymi herbicydami należy ściśle przestrzegać etykiety – instrukcji stosowania tych środków. "
itp., itd.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

U mnie też od jakiegoś czasu nie ma szpaków choć całą wiosnę wyciągały dżdżownice z trawnika. Ale właśnie zaczęły dojrzewać czereśnie i po prostu trawnik przestał być atrakcją. W zeszłym roku było dokładnie tak samo więc nic się nie martw, szpaczki na wiosnę znów wrócą.
zbyszR
50p
50p
Od: 30 sie 2007, o 10:00

Post »

Niewłaściwie zastosowana chemia może narobić trochę kłopotu, ale uważam tak jak asia0809, że po prostu zaczyna sie dla szpaków sezon na inne smakołyki, dodatkowo nie muszą się za nimi nabiegać :D

Pozdrawiam Zbyszek
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rzeczywiście, że co roku tych szpaków jest pełno, a potem gdzieś znikają.
arletaka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

- to już mi trochę lżej się zrobiło na duszy :-) szpaki przecież są sympatyczne i nie czyhałam na ich zdrowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”