Skutki oprysków
Skutki oprysków
Czy ktoś wie jakie działanie ma preparat do opryskiwania trawy - chodzi o zwalczanie chwastów - Starane - czy jakoś tak. Czy możliwe jest, że po opryskaniu trawy otruły się chrząszcze a od nich szpaki? Bo ani jednych ani drugich od tego czasu raczej nie widzę, a szpaków było dużo...
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Skutki oprysków
karta preparatuarletaka pisze:Czy ktoś wie jakie działanie ma preparat do opryskiwania trawy - chodzi o zwalczanie chwastów - Starane - czy jakoś tak. Czy możliwe jest, że po opryskaniu trawy otruły się chrząszcze a od nich szpaki? Bo ani jednych ani drugich od tego czasu raczej nie widzę, a szpaków było dużo...
w opisie tego srodka podają, że jest nieszkodliwy dla ptaków.
Skróciłem link
erazm
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
U mnie z dnia na dzien też się wyniosły szpaki, a miałam kilka gniazd na dachu. Może po prostu taka ich uroda, że po odchowaniu piskląt przelatują z cywilizacji do natury i w ten sposób schodzą nam z oczu?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
STARANE 250 EC
To karta rejestrowa produktu, a nie ulotka reklamowa.
Tu muszą być podane wszystkie działania toksyczne i nastepstwa oddziaływania długofalowego.
Skoro bydło można wpuszczać dopiero po 7 dniach od oprysku, to można sobie tylko wyograzić , jak działa oprysk Starane, ma minro faune trawnika. Jak napalm.
A kto zje zatrute robaki.... a nie jest wielkości krowy....
"Szkodliwy ;Niebezpieczny dla środowiska
Produkt łatwopalny
Działa drażniąco przez drogi oddechowe i skórę
Działa szkodliwie, może powodować uszkodzenie płuc w przypadku połknięcia
Pary mogą powodować uczucie senności i zawroty głowy
Ograniczone dowody działania rakotwórczego
Działa toksycznie na organizmy wodne, może powodować długo utrzymujące się niekorzystne zmiany w środowisku wodnym
(...)
OKRES PREWENCJI DLA ZWIERZĄT (okres zapobiegający zatruciu): 7 dni.
(...)
UWAGI:
1. Na teren potraktowany środkiem nie wpuszczać zwierząt gospodarskich, a szczególnie bydła mlecznego, wcześniej niż po upływie 7 dni od zabiegu.
2. Podczas opryskiwania trawników w pobliżu drzew i krzewów nie dopuścić do znoszenia cieczy użytkowej na drzewa i krzewy oraz ograniczyć do minimum możliwość zetknięcia się cieczy użytkowej z glebą, szczególnie pod koronami drzew.
3. W sadach nie dopuścić do opryskiwania pędów i niezdrewniałej kory drzew z uwagi na możliwość powstania uszkodzeń.
4. W trakcie zabiegu oraz do 5 dni po zabiegu minimalna temperatura dobowa nie powinna być niższa niż 8°C.
5. W przypadku stosowania środka w mieszaninie z innymi herbicydami należy ściśle przestrzegać etykiety – instrukcji stosowania tych środków. "
itp., itd.
To karta rejestrowa produktu, a nie ulotka reklamowa.
Tu muszą być podane wszystkie działania toksyczne i nastepstwa oddziaływania długofalowego.
Skoro bydło można wpuszczać dopiero po 7 dniach od oprysku, to można sobie tylko wyograzić , jak działa oprysk Starane, ma minro faune trawnika. Jak napalm.
A kto zje zatrute robaki.... a nie jest wielkości krowy....
"Szkodliwy ;Niebezpieczny dla środowiska
Produkt łatwopalny
Działa drażniąco przez drogi oddechowe i skórę
Działa szkodliwie, może powodować uszkodzenie płuc w przypadku połknięcia
Pary mogą powodować uczucie senności i zawroty głowy
Ograniczone dowody działania rakotwórczego
Działa toksycznie na organizmy wodne, może powodować długo utrzymujące się niekorzystne zmiany w środowisku wodnym
(...)
OKRES PREWENCJI DLA ZWIERZĄT (okres zapobiegający zatruciu): 7 dni.
(...)
UWAGI:
1. Na teren potraktowany środkiem nie wpuszczać zwierząt gospodarskich, a szczególnie bydła mlecznego, wcześniej niż po upływie 7 dni od zabiegu.
2. Podczas opryskiwania trawników w pobliżu drzew i krzewów nie dopuścić do znoszenia cieczy użytkowej na drzewa i krzewy oraz ograniczyć do minimum możliwość zetknięcia się cieczy użytkowej z glebą, szczególnie pod koronami drzew.
3. W sadach nie dopuścić do opryskiwania pędów i niezdrewniałej kory drzew z uwagi na możliwość powstania uszkodzeń.
4. W trakcie zabiegu oraz do 5 dni po zabiegu minimalna temperatura dobowa nie powinna być niższa niż 8°C.
5. W przypadku stosowania środka w mieszaninie z innymi herbicydami należy ściśle przestrzegać etykiety – instrukcji stosowania tych środków. "
itp., itd.