Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu nowe nabytki piekne, ale Tacca wręcz powalająca :shock: . Dla opanowania nawet przy okazji nie wchodzę do Obi, bo wiem, jakby sie to skończyło hi, hi, hi...... Niestety brak miejsca !
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

sonia pisze:na nazwach to się nie znam, a w rzeczywistości to nie wiem co widziałam, bo nazwy na tym storczyku nie było, kolory były bardzo intensywne, kwiaty bardzo duże i te cudowne korzenie ;:183 a z tych białych to tylko fotki w galeriach widziałam, więc nie wiem jak wyglądają na żywo
a babcię poproś o szczególne traktowanie roślin, daj babci wskazówki i zapewne dobrze się nimi zaopiekuje, bo zdaje mi się, że wyjeżdżasz aż na miesiąc i to jak na lato troszkę za długo bez podlewania ;:173
nie na miesiąc. na 2 tygodnie, potem wracam i znowu jade, ale bez rodziców, wiec potem zajmie się nimi tata. a babcia nie umie dbać o storczyki. zawsze jakieś usychają, gdy ona się nimi "zajmuje", bo zawsze je przelewa, przestawia... najlepszym wyjściem jest zamknięcie pokoju na klucz, by nie weszła. z przesuszenia łatwiej je będzie odratować niż z przelania.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Lana ja wciąż poluję na Vandę lub coś wandowatego ;:225 i te paphiopedilum mnie jeszcze bardzo interesują, lecz są bardzo trudno dostępne w moim rejonie ;:173 A Ciebie doskonale rozumiem, bo ciężko przejść obojętnie nawet koło falenopsisa, bo ta różnorodność kwiatów jest imponująca ;:224
Duśka to faktycznie na dwa tygodnie możesz zostawić storczyki bez opieki, bo lepiej zasuszyć niż zalać, ale Vanda niestety nie przetrzyma takiego czasu ;:171

moja siostra wezwała mnie do swojego falenopsisa, bo zaczęły opadać jej kwiaty, a wg mnie od 13 maja to zbyt wcześnie, a kwiat w większości miał pąki, jedynie co mnie niepokoi to światło, storczyk stoi na oknie wschodnim, lecz jest dość duże zacienienie, bo są w pobliżu wysokie drzewa, korzenie zdrowe, nawet te wewnątrz, liście zielone i jędrne, okna na tym parapecie nie otwiera, przeciągi nie wchodzą w grę, przenawożenie również, a żadnych żyjatek nie zauważyłam, świeczki i inne niebezpieczne gazy dla storczyków też nie, zraszana roślina nie jest, podlewana wodą destylowaną, więc nie wiem co powoduje zbyt wczesne więdnięcie kwiatów :?:
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Soniu, nowinki prześliczne (a ogród masz przecudowny, taki zadbany, wypieszczony). Tacca niesamowita, trochę przerażająca, ale piękna.
Awatar użytkownika
Alicja N.
100p
100p
Od: 18 lut 2008, o 15:04

Post »

już któryś raz spotykam się z opnią, że w kwiaciarniach są tylko falenopsisy, a w Białymstoku w niemalże każdej kwiaciarni są dostepne sabotki i cambrie, w równych ilościach co falenopsisy i nawet nie są w wygórowanych cenach (np. ostatnio widziałam ślicznego sabotka z 4 rozetami w tym 2 młodziutkie po 39zł)
dla porównania, w Mrągowie (małe miasto) również można dostać inne storczyki, i są one na "wyposażeniu" kwiaciarni, a nie jedynie okazyjnie... więc nie wiem czemu u Was tak ciężko o coś innego niż falenopsisy
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Soniu, gratuluję nowych piękności ! Wybrałaś też b. ładne tło do swoich zdjęć.
Artystka z Ciebie ;:333
A co do prostowania pędów - nigdy tego nie robię ;:185 ! Przecież w naturze też nikt ich nie prostuje...

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Dorcia teraz mi się przypomniało, jak wybierałam tacca to jedna pani chciała dotknąć kwiatka, a druga mówi, nie dotykaj, bo jeszcze ugryzie ;:191
dziękuję za komplementy w stronę ogródka ;:196 staram się jak mogę, chociaż teraz wiem, że zrobiłabym dużo rzeczy inaczej ;:171
Alicja pytałam nawet panią z mojej ulubionej kwiaciarni czy są dostępne sabotki w hurtowniach i ona mówiła, że nie ma, chociaż u niej to można spotkać inne storczyki niż falenopsisy, no i tam też kupowałam moje miniaturki ;:225
Joanno tło to całkowity przypadek, po prostu zrobiłam zdjęcie tam gdzie stoją te roślinki ;:198 a jeszcze podczas ostatniego szaleństwa kupiłam małą muchołówkę i jest to moja czwarta, bo wszystkie poprzednie niechcący uśmierciłam ;:199 i powiedziałam, że i jak ta zginie to koniec z muchołówkami ;:171
a połamany pęd to nauka na własnych błędach - to początki mojej zabawy ze storczykami ;:155
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

sonia pisze:Lana ja wciąż poluję na Vandę lub coś wandowatego ;:225 i te paphiopedilum mnie jeszcze bardzo interesują, lecz są bardzo trudno dostępne w moim rejonie ;:173 A Ciebie doskonale rozumiem, bo ciężko przejść obojętnie nawet koło falenopsisa, bo ta różnorodność kwiatów jest imponująca ;:224
Duśka to faktycznie na dwa tygodnie możesz zostawić storczyki bez opieki, bo lepiej zasuszyć niż zalać, ale Vanda niestety nie przetrzyma takiego czasu ;:171
jak dotąd wytrzymywały, więc dlaczego mają nie wytrzymać teraz? w zeszłym roku też były 2 tygodnie bez opieki. też kwitły wtedy. 2 z nich żyją do dziś (mam 3 Vandy obecnie, i jeszcze Vascostylisa i Rhynchostylisa ).

a co do kwiaciarni, to u mnie ciężko spotkać nawet Phalaenopsisa, nie mówiąc o innych storczykach (ale mi to obojętne, i tak zbieram tylko Phalaenopsisy i Vandy, inne storczyki mam, ale ich nie zbieram, by mieć jak najwięcej, tylko mam tak po prostu). czasem się spotka Phalaenopsisy, bardzo ładne, ale nie są tanie. wśród moich storczyków tylko 2 lub 3 są z kwiaciarni.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Soniu, wklejam fotkę, aby ci pokazać bidulka kupionego kilka dni temu. Zwróć uwagę, że on ma złamany pęd, który trzyma się tylko na kawałeczku i kwitnie. Mam nadzieję, że nadłamany też zakwitnie. Obrazek
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Wandziu, podwiąż delikatnie ten nadłamany pęd do podpórki (ja tak też miałam, tylko mój miał tak delikatne pędy, że łamały się pod ciężarem kwiatów). Niteczka za bardzo nie szpeci, a storczykowi pomoże.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu - kolekcja się rozrasta i ...bardzo dobrze. Ile w końcu można sobie odmawiać. :wink: Taca jest niepokojąco piękna.
A falenopsisy fantastyczne. Wszystkie storczyki piękne ale falenopsisy uważam za najpiękniejsze, no i jeszcze cambrie, i jeszcze sabotki, i jeszcze dendrobia..... :wink:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Delikatnie podczepiłam, ale małżonek powiedział, że mi zrobi jakąś podpórkę, gdy pęd będzie większy.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Wanda musisz delikatnie podwiązać, bo u koleżanki zakwitł bardzo obficie i od ciężaru dużych kwiatów połamała się łodyga ;:192
a mój nowy falenopsis żółty miał 3 dni temu upadek, który zafundował mu mój piesek ;:155 połamały się dwa pąki, a reszta chyba ma się dobrze ;:225
wczoraj kupiłam paphiopedilum - seryjnie kwitnące :heja i to w kwiaciarni, był jeszcze biały też seryjnie kwitnący, ale biały to mam ;:183
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Soniu, mam pytanie, otóż wczoraj zamówiłam seryjnie kwitnącą śłicznotkę Paphio... Jak należy się zajmować tym gatunkiem? nigdy wcześniej nie miałam...
platynka :)
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Soniu czkam na zdięcia.
Pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”