Koty dzikie,szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
x-p-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 lis 2011, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dzikie koty

Post »

http://www.vetopedia.pl/article383-1-Ud ... _kota.html

Ja wracam do moich rozterek dokarmiacza.
W artykule jak wyżej ,do którego link podał Jerome zdanie kończące brzmi :

..."Czy chcemy przyjąć do wiadomości czy nie nasz udomowiony kot jest w istocie wciąż dzikim stworzeniem tak w duszy jak i w genach"

No dobrze dusza i geny dzikie ale nie wiem jak to określić ;wychowanie , obyczaje, no może przyzwyczajenia ( a to jak wiadomo druga natura) takie , że człowiek potrzebny aby przetrwać zimę.Chociaż i tak przetrwają najsilniejsi.
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pietruncia pisze:Chociaż i tak przetrwają najsilniejsi.
Te przetrwajä i nawet ich nie zobaczysz. :D
Te ktöre widzisz, to sprytni koniunkturalisci. :wink: Za bardzo mamyjowate zeby sobie poradzic z konkurencjä, to wskakujä na darmowe papu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

W naszych warunkach klimatycznych koty nie mają szans na przetrwanie bez pomocy ludzi. Niestety.
Z punktu widzenia natury, a szczególnie małych stworzeń, zdziczałe koty to wcielone zło. Im kotów mniej, tym korzystniej.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
john_clock
50p
50p
Od: 16 paź 2009, o 15:33

Post »

GrzegorzR pisze:A kto pisał o inwazji?
Napisał Pan, że koty są gatunkiem inwazyjnym. Czy nie na jedno wychodzi?
Koty mogą być gatunkiem introdukowanym, ale żeby je nazwać inwazyjnym, trzeba mieć jakieś obserwacje, czyż nie?

A jakie są moje obserwacje i wnioski?
1. Na początek, żeby nie było, ja kotów nie dokarmiam. Jedynie wystawiłem im budkę na zimę, ale nie widzę, żeby była wykorzystana. Ten fakt nie wskazuje na inwazję.
2. Z tego, co widzę, to liczba kotów w okolicy raczej się nie zwiększa. Ich populacja jest w "naturalny" sposób kontrolowana przez kierowców pojazdów mechanicznych poruszających się ze znaczną prędkością.
3. Owszem, wróble się teraz rzadziej widuje. Z tym, że nie łączę tego z kotami. Obserwuję inwazję... przepraszam, znaczny wzrost liczebności srok i sójek.
4. Już lepiej mieć inwazję kotów niż inwazję szczurów. A i małe ptactwo też potrafi narobić szkód w ogólnie pojętym ogrodnictwie.
5. >>W naszych warunkach klimatycznych koty nie mają szans na przetrwanie bez pomocy ludzi.<< No to czym się Pan przejmuje, skoro nie mają szans przetrwania, to inwazji nie ma sensu się obawiać. Natomiast ze względu na p. 4 należy im nieco w przeżyciu pomóc.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p

Post »

john_clock pisze:
GrzegorzR pisze:A kto pisał o inwazji?
Napisał Pan, że koty są gatunkiem inwazyjnym. Czy nie na jedno wychodzi?
Koty mogą być gatunkiem introdukowanym, ale żeby je nazwać inwazyjnym, trzeba mieć jakieś obserwacje, czyż nie?
Za wikipedią definicja gatunku inwazyjnego:
gatunek alochtoniczny o znacznej ekspansywności, który rozprzestrzenia się naturalnie lub z udziałem człowieka i stanowi zagrożenie dla fauny i flory danego ekosystemu, konkurując z gatunkami autochtonicznymi o niszę ekologiczną, a także przyczyniając się do wyginięcia gatunków miejscowych.

Gatunki inwazyjne stanowią drugie, zaraz po niszczeniu siedlisk największe zagrożenie dla światowej bioróżnorodności. Inwazyjne gatunki roślin stanowią szczególny problem na obszarach chronionych, wypierając rodzime gatunki roślin, dla ochrony których utworzono te obszary. W takim przypadku zachodzi konieczność usuwania intruzów (głównie przez mechaniczne niszczenie).
Jak widać, koty spełniają większość z wymienionych cech. W naszym klimacie na szczęście nie mogą przeżyć bez człowieka.
W poście z 06-01 podałem link do rzetelnych obserwacji na temat kotów. Rzecz dotyczyła kotów amerykańskich, prawdopodobnie tak samo przekarmionych jak ich właściciele. Nasze zdziczałe są pewnie gorsze.

A jakie są moje obserwacje i wnioski?
Owszem, wróble się teraz rzadziej widuje. Z tym, że nie łączę tego z kotami. Obserwuję inwazję... przepraszam, znaczny wzrost liczebności srok i sójek.
Jednostkowe obserwacje nie są przeciwdowodem wobec kontrolowanego badania, które przedstawiłem. A gdyby chodziło tylko o wróble, nie płakałbym wcale. Nie są zagrożone.
Już lepiej mieć inwazję kotów niż inwazję szczurów. A i małe ptactwo też potrafi narobić szkód w ogólnie pojętym ogrodnictwie.
Tak, to prawda, lepsze koty niż szczury. Z przedstawionych badań wynika, że gryzonie nie stanowią zasadniczego pożywienia kotów. A szczury już wyjątkowo rzadko.
Widoczne szkody powodują szpaki. Inne gatunki nie występują tak masowo. A na nie koty nie polują.
5. >>W naszych warunkach klimatycznych koty nie mają szans na przetrwanie bez pomocy ludzi.<< No to czym się Pan przejmuje, skoro nie mają szans przetrwania, to inwazji nie ma sensu się obawiać. Natomiast ze względu na p. 4 należy im nieco w przeżyciu pomóc.
Nie znajduję powodów do pomagania zdziczałym kotom. Z ich obecności wynikają wyłącznie szkody dla przyrody. Usprawiedliwianie ich dokarmiania tępieniem gryzoni jest nie do zaakceptowania. To jedynie 25% ich pożywienia. Reszta to niepożądane skutki uboczne. Robią wśród małych zwierząt istny armageddon.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Przygotowuję dziś kartony do wysyłek.

Na kartonach ślady łap, smród niesamowity.
Jak się tego pozbyć?
Obawiam się że kurier zapakuje do samochodu, po jakimś czasie
się wszystko rozgrzeje - i biedak może zwymiotować :?

Już kiedyś klient do mnie dzwonił - ogólnie wszystko O.K. tylko dlaczego
tak cuchnie.
Powiedziałem że być może w magazynie firmy kurierskiej mają koty. :lol:
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p

Post »

oto rada
Jestem JA i MOJE bagno!
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

Kilka lat temu moje auto rzucilo palenie kolo Leczycy. Sciägneli mi go do warsztatu, a ja wröcilem do Lodzi pociägiem. Za dwa dni mialem auto odebrac i znajoma zaoferowala ze mnie podwiezie.
Znajoma pracowala w sporej firmie. Szefowala w regionie, nowe sluzbowe auto, kolezanka niepaläca a w srodku fetor niemozebny. Jechalismy przy otwartych oknach w upale, a klima plula nam na nogi mrozem.
Odbierajäc auto spytalem czy nie mozna zlokalizowac w aucie znajomej zrödla tego "zapachu". Dalo rade.
Podwörkowy kot zalatwil sie gdzies przy wlocie powietrza i im silniej pracowal nawiew, tam bardziej capilo. Naprawa byla szybka, recznik papierowy i woda wystarczyly, ale srodek auta przesmierdl okropnie.
Na dalszä droge zamienilismy sie samochodami, przeciez swiezo od fryzjera, z modelowymi raportami nie mogla jechac na spotkanie wierchuszki skunksowozem.

Pieknie by bylo na spotkaniu w centrali. Ciuchy, buty i perfumy top i do tego fetor kociego gooowna.
No awans murowany. :wink:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Kiedyś, gdy mieszkałem w bloku dzikie, osiedlowe kocury uparły się na przednie koła mojego nowego (z salonu) samochodu.
Oczywiście każdy kolejny przechodzący - zostawiał swoje, by jego zapaszek był na wierzchu.
Największy smród był podczas hamowania, gdy klocki się rozgrzały.

Po roku musiałem kupić nowe przednie felgi, oryginalne kompletnie przerdzewiały.
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

A smród ekstrementów kloszardów i pijusów Wam nie przeszkadza? bo mnie osobiście bardzo gdy wynoszę śmieci do śmietnika, ten fetor jest gorszy nawet od kociego. Wrażliwcy się znaleźli.
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p

Post »

CZy niechęć do jednego zła wyklucza niechęć do drugiego?
Jestem JA i MOJE bagno!
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p

Post »

GrzegorzR pisze:CZy niechęć do jednego zła wyklucza niechęć do drugiego?
Muszę się nad tym zastanowić
po prostu zwalacie całe zło świata na te biedne kotki.... :wink: to nie ich wina, że ktoś je wywalił. Albo ich rodziców czy dziadków.
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p

Post »

kris11 pisze:
po prostu zwalacie całe zło świata na te biedne kotki.... :wink: to nie ich wina, że ktoś je wywalił. Albo ich rodziców czy dziadków.
Nie całe zło. Jedynie eksterminację mniejszych stworzeń. I znaczenie terenu moczem.
Jedynym "usprawiedliwieniem" dla zdziczałych kotów jest tępienie przez nie gryzoni. Przy 3 x większych stratach wśród innych gatunków, w większości chronionych.
Nikt nie mówi o winie kotów. Koty jako nie posiadające świadomości nie podlegają ocenom moralnym. Podlegają takim ocenom osoby pomagające tym szkodnikom.
Dla mnie to gorzej niż zostawienie pedofila samego z przedszkolakami tylko dlatego, że jest przystojny i ma czarujący sposób bycia.
Jestem JA i MOJE bagno!
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p

Post »

GrzegorzR pisze:
kris11 pisze:
Nie całe zło. Jedynie eksterminację mniejszych stworzeń. I znaczenie terenu moczem.
Jedynym "usprawiedliwieniem" dla zdziczałych kotów jest tępienie przez nie gryzoni. Przy 3 x większych stratach wśród innych gatunków, w większości chronionych.
Nikt nie mówi o winie kotów. Koty jako nie posiadające świadomości nie podlegają ocenom moralnym. Podlegają takim ocenom osoby pomagające tym szkodnikom.
Dla mnie to gorzej niż zostawienie pedofila samego z przedszkolakami tylko dlatego, że jest przystojny i ma czarujący sposób bycia.
No litości!
absolutnie nie zgadzam się z Tobą w temacie wolnożyjących kotów.
Najwięcej szkód na tej planecie uczynił człowiek, i czyni nadal.
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p

Post »

kris11 pisze: No litości!
absolutnie nie zgadzam się z Tobą w temacie wolnożyjących kotów.
Najwięcej szkód na tej planecie uczynił człowiek, i czyni nadal.
Temat szkód wyrządzonych przez człowieka i ich porównywanie do innych szkód to jak gdyby temat na inny wątek.
Tak się jakoś dziwnie składa, że mimo deklaracji, że człowiek to samo zło na tej pięknej planecie, nikt z głosicieli nie zaczyna od siebie w ramach walki ze złem.
To czy człowiek to samo zło (pogląd moim zdaniem absurdalny) nie wpływa w żaden sposób na ocenę roli zdziczałych kotów w naszym środowisku.
Jestem JA i MOJE bagno!
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”