Madzik - moje storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolejne wyjście do OBI - i rezultat do przewidzenia...
Wyprzedażowe okazy, bidy straszne - do tego stopnia, że w domu od razu ciachnęłam kwiaty żeby nie obciążać zbytnio rośliny.
Oba są w preferowanym ostatnio przeze mnie wzornictwie - kropki i paski :)

A teraz pokaz:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p
Od: 4 lut 2007, o 13:21

Post »

Bardzo ładny "rezultat" ;:113 Ja też musiałam obciąć swoim storczykom pędy bo były w złym stanie. Później jednak doszły do siebie i mam nadzieje że znów zakwitną. Na szczęście kwiaty z powodzeniem wytrzymują w wazonie więc życzę Ci dłuuugiej radości z nich a choruszkom szybkiego powrotu do zdrowia :wink:
Pozdrawiam,
Ewelinka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne!!! ja bym nie umiała zdobyć się na to, by nowemu storczykowi obciąć od razu łodyżki kwiatowe... szkoda by mi było ,zwłaszcza, że nie zdążyłam się na nie napatrzeć, zapoznać się ze storczykiem...
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ten w kropeczki bardzo mi sie podoba .... w tej chwili poluje na takiego łososiowo - pomarańczowego.... :roll: ale gdybym spotkała się z takim kropkiem sam na sam na jakimś stoisku .....to pewnikiem wylądowałby w moim koszyku :P :P
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Kropek podobny do mojego - też biedaczek przecenowy ale nie obcinałam mu pędów i już ruszył z miejsca. Pod Twoją opieką na pewno dojdą do siebie. :lol:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Madzik, falenopsisy cuuuudne, zwłaszcza ten w kropeczki ;:226 (no i zdjęcia jak zawsze perfekt :lol: )
Trzymam kciuki by wydobrzały ;:215
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Sliczne obydwa. Ach, żeby tak która moja niespodzianka okazała się w taki wzorek!
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam wszystkim za uznanie i wsparcie :) Teraz będę czekała na rezultaty pobytu na OIOM'ie a później - mam nadzieję - doczekam się kwitnienia :)
Aktualnie obserwuję jak w niezmiernie powolnym tempie powiększają się pączki na Phalaenopsis equestris... Ale szkoła cierpliwości :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wciąż czekam na zakwitnięcie Phal. equestris... Ale to już niedługo :) Wstawię zdjęcia naturalnie :)
Poza nim czekam na jeszcze kilka kwitnień, coś się dzieje :)
A czekając pokażę:
Po pierwsze listki - z młodym na czele - Phalaenopsis schilleriano-stuartiana:

Obrazek

Po drugie - kolejny już kwiat Paphiopedilum Pinocchio:
Obrazek Obrazek

Zdjęcia robione z lampą :) - to a propos dyskusji, która się przetoczyła przez jeden z wątków.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Magdo witaj :P

Echhh.. lubię storczyki o zróżnicowanym rysunku na liściach. Falenopsisów gatunkowych jest kilka, krzyżówek pierwszorzędowych już przybywa coraz więcej.
Jedynie ... :wink: troszkę mnie hamuje brak warunków na uprawę tych (mniej tolerancyjne dla uśrednionych warunków) Niestety ,miałam porażkę w botanicznych kilka lat temu i skutecznie
zraziłam się do tych wymagających.

Phal.equestris ma teraz swój czas kwitnienia/głównie/
Ciekawa jestem jaką formę masz.U mnie też się coś kroi.
Iiiiiiiiidzie,a mam najmniejszą formęi pewnie za miesiąc..lub dalej ,
rozwinie pierwszego kwiatka /a idzie te 5 cm juz 3 miesiące!!!--czyli bardziej stoi :P /.

:P Madziu, fotki czy z lampą czy nie -->to nie ma znaczenia, a może inaczej powiem:
czasami zmienia się zasadniczo koloryt, fałszuje kolory itp.(lampa błyskowa).
Sama robię fotki w różnych wariantach i nie oceniam żle tych bardziej naturalnych.
w ogóle.. daleka jestem od oceny technicznej, nie czuję się fachowcem tak do końca-
fotografię zawsze traktowałam jako wspaniałą zabawę obrazem ,nawet wtedy jak
samodzielnie tradycyjną metodą wywoływałam filmy, robiłam odbitki.
Bardziej odczucia estetyczne kuszą mnie do oceniania, jeżeli to robię.
Rozmowa w innym wątku dotyczyła właśnie zawartości zdjęcia ,przygotowania kadru
i złej wielkości na stronie.
Oczywiście , jakości nie można pomijać ,niezależnie od tego,ze tematem jest roślina,kwiat. Fotka jest dokumentacja dla tematu.,podobnie ważna.

Tak to widzę i powiem,ze w bardzo dużej mierze udaje się nam spełniać oczekiwania dobrej jakości.

Pozdrawiam J :P VANKA
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jovanko - miałam na myśli inną dyskusję (u Halinki (orange30) a nie u platynki) :) Chodziło w niej właśnie o robienie zdjęć z lampą - nie o ostatnie kwestie, gdzie chodziło o wielkość zdjęć, kadr etc. :)
Mój (a właściwie - moja - aby być poprawną :)) Phalaenopsis equestris powinien w ciągu najbliższego tygodnia - dwóch maksymalnie - rozwinąć pierwszy kwiat :) Pączki mu ładnie już się zaróżowiły w każdym razie i są całkiem spore - jak na niego naturalnie :)
Mi też podobają się wzorzyste liście, myślę o powiększeniu kolekcji również w tym kierunku :) Chociaż ostatnio "poszłam" w botaniczne Phalaenopsisy.
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

:P
to sorry, z rozpędu pomyślałam o ostatniej rozmowie, gdy o lampie napisałaś ,do Orange zerkną z ciekawości.
Pewnie mi umknęło :P

A co do * tej* Phalaenopsis to święta racja .
Co wiem i o czym często dyskutujemy:
....że, upowszechniła sie ta ONAdopiero od 2,3 lat od momentu zwrócenia uwagi na inną interpretację nazw rodzajowych łacińskich.
....że ,wywołała masę sporów między storczykarzami- pasjonatami ,co bardziej pilni uważali to za przymus.
....że , trudno przyzwyczaić się do odmienności rodzajowej w zależności od języka jakim się
posługujemy.
W większości, storczykowcy z łaciną niewiele mają wspólnego, zawodowo :lol:

No cóż ...przyjmujemy to, co wiedza nam mówi ,dla rozważań naukowych pewnie
nie popełni sie błędu.Bo nie moze.
Tam są ścisłe wymogi wg ustaleń klasyfikacji ,systematyki /kolejność pl-łac. kursywa łącińskiej nazwy itp.../
W innych dysputach jakby mniej formalnych , takie odstępstwo jest tolerowane.Nie znaczy ,że poprawne .
.

O zasadach z tym falenopsisem -odmieniamy przez przypadki :P i tą Phalaenopsis /nieodmienne/ pisałam w jednym z pierwszych postów.
Łatwo poełnia sie błąd bo. :P ...mówimy po polsku falenopsis i czytamy nawet po polsku :P
łacińskie "pH" jako " f"
Nasza polska nazwa falenopsis jest rodz.męskiego.
I nawet pomimo takich ustaleń wymawiając staramy sie też o poprawność.I jest niestety
przejaskrawiona.

Staram sie unikać w pisaniu i mowie rodzajowości ,bo wypada mało naturalnie :P .
Jak widać po moim poście , nie zawsze to wychodzi.

Odrębną , ważniejsza sprawą (na szczescie) pozostaje stosowanie właściwego nazewnictwa i pisowni ,zgodne z oznaczeniami .
Na to zwracam uwagę,
aby nic nie stosować jak nie ma fiszki ,a gdy porównawcze to muszą być prawidłowo pisane.
Mamy trudności , nie wszędzie bywa jasna praktyka .Sa nazwy handlowe mało spójne z botanicznymi ech...hhh. Co kontynent to inna nazwa itp....Niedługo nie połapiemy się gdy świat zalewają nieoznaczone rośliny, zmieniają sie kwalifikacje botaników itd....

Nie nadażamy.Po prostu.

Rozpisałam się,ale temat rzeka .Wszędzie się przewija.

Mozna zapytać :
na cóż tak trzeba komplikować sobie świat ?.

Pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ten z listkami w kropki jest przecudowny... chciałabym takiego mieć... strasznie głupio zrobiłam, że nie kupiłam go na wystawie... wprawdzie mam innego z kropkowanymi liśćmi, ale jego kropki nie są tak śliczne, a kwiaty nie tak oryginalne jak kwiaty twojego.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Madziu pięknie ci rosną nowe nabytki. Czekam także na dokumentację zapowiedzianego kwitnienia Phalaenopsis equestris. Muszę ci się pochwalić, że mojej Phal. bellina pięknie przyrasta nowy listek i wychodzi nowy korzonek. Razem z pantheriną stoją w malutkim akwarium, w którym mają wilgotnośc w granicy 90 %. Staram się jak mogę, aby było im dobrze :D .
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lana - to świetnie się u Ciebie dzieje :) Gratuluję i może nawet trochę zazdroszczę ;) Dokumentacja fotograficzna kwitnienia oczywiście będzie :)
Moje wystawowe jeszcze się aklimatyzują w większości, największy postęp widać właśnie u Phal. equestris, bellina i pantherina znacznie słabiej... A też stoją w akwarium z podwyższoną wilgotnością. Ale nie marnieją czyli jest dobrze :) Stoi z nimi m.in. jeden z moich ostatnich zakupów - Phal. Princess Kaiulani :) Jak w końcu zakwitną to będzie widok :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”