:P
to sorry, z rozpędu pomyślałam o ostatniej rozmowie, gdy o lampie napisałaś ,do Orange zerkną z ciekawości.
Pewnie mi umknęło :P
A co do
* tej* Phalaenopsis to święta racja .
Co wiem i o czym często dyskutujemy:
....że, upowszechniła sie
ta ONAdopiero od 2,3 lat od momentu zwrócenia uwagi na inną interpretację nazw rodzajowych łacińskich.
....że ,wywołała masę sporów między storczykarzami- pasjonatami ,co bardziej pilni uważali to za przymus.
....że , trudno przyzwyczaić się do odmienności rodzajowej w zależności od języka jakim się
posługujemy.
W większości, storczykowcy z łaciną niewiele mają wspólnego, zawodowo
No cóż ...przyjmujemy to, co wiedza nam mówi ,dla rozważań naukowych pewnie
nie popełni sie błędu.Bo nie moze.
Tam są ścisłe wymogi wg ustaleń klasyfikacji ,systematyki /kolejność pl-łac. kursywa łącińskiej nazwy itp.../
W innych dysputach jakby mniej formalnych , takie odstępstwo jest tolerowane.Nie znaczy ,że poprawne .
.
O zasadach z tym falenopsisem -odmieniamy przez przypadki :P i tą Phalaenopsis /nieodmienne/ pisałam w jednym z pierwszych postów.
Łatwo poełnia sie błąd bo. :P ...mówimy po polsku falenopsis i czytamy nawet po polsku :P
łacińskie "pH" jako " f"
Nasza polska nazwa falenopsis jest rodz.męskiego.
I nawet pomimo takich ustaleń wymawiając staramy sie też o poprawność.I jest niestety
przejaskrawiona.
Staram sie unikać w pisaniu i mowie rodzajowości ,bo wypada mało naturalnie :P .
Jak widać po moim poście , nie zawsze to wychodzi.
Odrębną , ważniejsza sprawą (na szczescie) pozostaje stosowanie właściwego nazewnictwa i pisowni ,zgodne z oznaczeniami .
Na to zwracam uwagę,
aby nic nie stosować jak nie ma fiszki ,a gdy porównawcze to muszą być prawidłowo pisane.
Mamy trudności , nie wszędzie bywa jasna praktyka .Sa nazwy handlowe mało spójne z botanicznymi ech...hhh. Co kontynent to inna nazwa itp....Niedługo nie połapiemy się gdy świat zalewają nieoznaczone rośliny, zmieniają sie kwalifikacje botaników itd....
Nie nadażamy.Po prostu.
Rozpisałam się,ale temat rzeka .Wszędzie się przewija.
Mozna zapytać :
na cóż tak trzeba komplikować sobie świat ?.
Pozdrawiam JOVANKA