czy cos już można wysiewać do skrzynek rozsadowych

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Rafal111
200p
200p
Od: 15 wrz 2008, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

czy cos już można wysiewać do skrzynek rozsadowych

Post »

Mam takich sporo które używałem do kiełkowania roślin oazdobnych do ogrodu.
Na pomidory za małe ale np por, seler chyba wystarczy :)
Co można już wysiewać?

Czytałem o uprawach pod folią w lutym, marcu tylko jak ja mam zasadzic w zmarzniętej ziemi :) Mam taką mała folię z Lidla z zeszłęgo roku - pięknie mi popryka w tym rosła :)
Awatar użytkownika
Anna N
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 30 cze 2011, o 00:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: czy coś już można wysiewać do skrzynek rozsadowych

Post »

Uprawa pod folią w lutym?
Skoro nawet ziemia jest zamarznięta to chyba nie ma mowy o sadzeniu.
Nie sądzę aby ogrzewanie tunelu wystarczyło.
Zresztą trzeba liczyć się z kosztami ogrzewania.
Wystarczy kilka godzin większego mrozu i po roślinkach.
A jeszcze zima się z nami nie pożegnała.
.
Pozdrawiam Anna
fox1961
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2013, o 10:49

Post »

Mam takie pytanie.Kupiłam nawóz Bionat-D Forte jest to produkt hodowli z dżdżownic.Czy nadaje się ten nawóz do podlewania siewek po pikowaniu?.Na etykiecie jest informacja, że podlewać 2 tygodnie po pikowaniu oraz na początku wzrostu głównego plonu. Informacji o składzie nie podano tylko, że jest to produkt pochodzenia naturalnego. Producent Host International wyprodukowano dla Polish Gardens. A jeśli jest nie taki jak potrzeba to co kupić najlepiej? Ewentualna nazwa i producent. Pomidory uprawiam hobbistycznie 3 rok i muszę powiedzieć, że w 2012 miałam ich ogrom, żadnych chorób też nie było owocowały pięknie ( może tak się udało) jak nauczę się wklejać zdjęcia to wstawię kilka fotek. ;:113
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie znam tego nawozu, ale wydaje mi się, że skoro napisano na etykiecie, że nadaje się do podlewania po przepikowaniu roślin....to jak najbardziej można nim podlewać.
Ja nigdy nie podlewałam nawozem moich rozsad pomidorowych, ale jest tu sporo ludzi na forum, które zasilają i polecają taki zabieg. O ile pamiętam niektórzy podlewają previcurem....
Pozdrawiam, Ela
fox1961
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Previkur to jak dobrze zrozumiałam stosuje się zeby siewki nie złapały zgorzeli.To taka dezynfekcja wg mnie. dobrze rozumiem? :wink:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

fox1961 pisze:Czy nadaje się ten nawóz do podlewania siewek po pikowaniu?
I tak, i nie.

Ten nawóz jest jak kot w worku, bo cóż to za nawóz jeśli producent wstydzi się podać jaki jest jego skład mineralny. A informacja to ważna, bo jeśli mamy podlewać tak małe roślinki jak rozsady wszelkiego typu, to musimy mieć pewność, że nie zasolimy podłoża i, że dostarczymy rozsadzie czego potrzebuje. A może ten nawóz zawiera tyle składników nawozowych ile pisze na opakowaniu- czyli nic. A, to wtedy, możemy sobie nim lać do woli.

Gotowe podłoża do rozsad nie wymagają, bynajmniej tuż po przepikowaniu, żadnego dodatkowego nawożenia. A jeśli stosujemy czysty torf jako podłoże ,to ten nawóz jest za cienki do zasilania roślin w takim podłożu.

A w ogóle sie dziwie po co wydawać kasę na takie wątpliwe wynalazki skoro można bez niczego kupić nawozy różnych znanych firm gdzie nikt nie wstydzi sie podawać składu.

W swojej praktyce stosowałem różne nawozy płynne, różnych firm i, jeśli chodzi o rozsady większości warzyw ,najlepszym jest Bioflorin Uniwersalny
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

DZięki forumowicz, że zabrałeś głos :D jak zawsze piszesz konkretnie i zwięźle :wink: ja za Chiny nie mogłam sobie przypomnieć jakim nawozem podlewasz, choć zapisałam sobie gdzies w notatkach ;:124
Pozdrawiam, Ela
fox1961
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki forumowicz. Będę szukała tego nawozu o którym napisałeś. Chcę nim podlewać roślinki jakieś 3-4 tygodnie po przepikowaniu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”