Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
Ludzie! Dajcie sobie spokój z tymi kretowiskami! Uczcie się na błędach innych ... na przykład moich
, jeden raz wysiałam do takiej "ziemi", nigdy w życiu! Miałam wszystkie możliwe meszki, muszki, ziemiorki i ciort jeszcze wie co! Ziemia się nie trzymała kupy, woda ściekała od razu na dół a na górze zostawał taki jak by pył. No chyba, że macie czarnoziomy 
-
DamianC
- 200p

- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Kontakt:
Tego będę się trzymał.
Zgadzam się z Romaszką, ziemia z kretowisk czy grządek do wysiewu nasion się nie nadaje, ale ja uprawiając pomidory na tarasie sadzę rozsadę w kilkuletniej ziemi i pomidorki dobrze rosną. Oczywiście każdej wiosny ziemię wyjmuję, dodaję kompost i kurzeniec, wsypuję do donic i sadzę.
-
DamianC
- 200p

- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Kontakt:
Oj oj oj...coś tu zostało chyba źle zrozumiane ...Chodziło mi o ziemię nie do nasion tylko do sadzonek.Czy to jakaś różnica?
- romaszka

- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Damian ziemia z kretowiska NIE NADAJE SIĘ a nie do siewu a nie do pikowania, nie ten skład, nie ta struktura i w ogóle jest do ... bani i żadne nawożenie nie pomoże.
- Yvona

- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W zeszłym roku miałeś kłopoty, ludzie z forum dawali Ci rady-widać nie zrobiłeś z tego użytku, teraz też kombinujesz. Skoro nie potrafisz/nie chcesz korzystać z tych rad, to zrób jak teść, tylko nie płacz później 
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- stachs
- 100p

- Od: 26 lut 2012, o 19:50
Ja tak właśnie się mądrzyłem w zeszłym roku nt. (beznadzejnej) ziemi z Biedronki a później miałem problem i z ledwością odratowałem pomidorki! W tym roku nie popełnię tego błędu i kupie właściwe podłożę i dodatkowo perlit.
- BozenkaA
- 1000p

- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Od kilku lat kupuję ziemię w Biedronce, co prawda nieduże ilości. Pierwsza partia w tamtym roku była jakaś trefna. Potem już było lepiej. Jednak nie można autorytarnie stwierdzić, że dobre do wysiewu są jednie jakieś specjalne mieszanki, a wszystko inne jest złe. Na wsiach od lat ludzie mają swoje warzywa a spytajcie jaką ziemię do siewu kupują?stachs pisze:Ja tak właśnie się mądrzyłem w zeszłym roku nt. (beznadzejnej) ziemi z Biedronki
Jedno jest w tym sezonie absolutnie pewne :
problemy z siewkami i sadzonkami znowu będą
problemy z siewkami i sadzonkami znowu będą
No właśnie.BozenkaA pisze:spytajcie jaką ziemię do siewu kupują?
Skąd Ty weźmiesz ziemie do swojej rozsady ?.
Czy też ze wsi ?.
winterek napisał
Na bank.problemy z siewkami i sadzonkami znowu będą
Tak, że szkoda tu gębę zdzierać na temat podłoży do rozsad.
- stachs
- 100p

Zdecydowanie byla trefna. Ale każdy ma wolną wole i robi co chce. Ja nie zaryzykuje z ziemia z biedronki.BozenkaA pisze:Od kilku lat kupuję ziemię w Biedronce, co prawda nieduże ilości. Pierwsza partia w tamtym roku była jakaś trefna. Potem już było lepiej. Jednak nie można autorytarnie stwierdzić, że dobre do wysiewu są jednie jakieś specjalne mieszanki, a wszystko inne jest złe. Na wsiach od lat ludzie mają swoje warzywa a spytajcie jaką ziemię do siewu kupują?stachs pisze:Ja tak właśnie się mądrzyłem w zeszłym roku nt. (beznadzejnej) ziemi z Biedronki
- BozenkaA
- 1000p

- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Prawdę mówiąc mam reklamówkę ziemi z kretowisk. Ale do przygotowania siewek będę musiała kupić ziemię. I nie będę zbytnio eksperymentowała. Może uda mi się kupić tę chwaloną z Pasłęka. A przy wyborze drugiego worka posłucham sprzedawcy. Ten człowiek od lat ma swój ogród, jest doświadczony i chętnie się dzieli swoją wiedzą.forumowicz pisze: Skąd Ty weźmiesz ziemie do swojej rozsady ?.
Czy też ze wsi ?.
no jak ja bym się słuchała sprzedawcy to bym z torbami poszła
A dlaczego piszesz 'ziemia chwalona z Pasłęka'? ja tak podczytuję ten wątek i widzę, że raczej ktoś z doświadczeniem dużym zachęca do kupna torfu i nawozu płynnego, próbując zwrócić uwagę nie tylko na koszty
A dlaczego piszesz 'ziemia chwalona z Pasłęka'? ja tak podczytuję ten wątek i widzę, że raczej ktoś z doświadczeniem dużym zachęca do kupna torfu i nawozu płynnego, próbując zwrócić uwagę nie tylko na koszty
Ano właśnie.
Z ziemią, (podłożem z Pasłęka), też będą kłopoty.
Robiłem już telefoniczny wywiad u siebie.
Aura, dostępna jest w tej chwili z poprzedniego sezonu. Jak już zejdzie, to następna partia, będzie pochodziła z hurtowni, w której też leżą zapasy z poprzedniego sezonu.
No i kółko się zamyka
Na dodatek, torfu odkwaszonego z Pasłęka ni ma........
I nie wiadomo, kiedy będzie
Z ziemią, (podłożem z Pasłęka), też będą kłopoty.
Robiłem już telefoniczny wywiad u siebie.
Aura, dostępna jest w tej chwili z poprzedniego sezonu. Jak już zejdzie, to następna partia, będzie pochodziła z hurtowni, w której też leżą zapasy z poprzedniego sezonu.
No i kółko się zamyka
Na dodatek, torfu odkwaszonego z Pasłęka ni ma........
I nie wiadomo, kiedy będzie
- stachs
- 100p

jak poznać że podłoże jest z poprzedniego sezonu? jest jakas data produkcji.. etc
?
?