Pora na kolejny sezon na działce - 2011r.
Prace wiosenne zaczęliśmy od przestawiania ogrodzenia od zachodniej strony. Trudno uwierzyć, ale przy dokładnych pomiarach geodety /potrzebnych do odbioru budynku/ okazało się, że ogrodzenie powinno być przesunięte dalej o około 6 m! Z jednej strony to dobra wiadomość, z drugiej dodatkowa, niepotrzebna praca. Tym bardziej, że trzeba było także przekładać kabel elektryczny! Teraz działka ma wymiary ca 70 m na ca 200 m. Panowie napracowali się, a ja zyskałam dodatkową, piękną rabatę w pobliżu altany. Posadziłam na niej jesienią ponad 30 róż

Postanowiliśmy także przenieść wjazd na działkę ze środka i wybudowaliśmy drugą, nową bramę. Ta koncepcja podoba mi się dużo bardziej, bo samochody nie jeżdżą mi już środkiem trawnika
Od wschodu graniczymy z sąsiadem, który na długości ok. 60 m ma swoje zabudowania i tam postanowiłam założyć sad, by nieco się odgrodzić. Zasadziliśmy kilkadziesiąt drzewek i krzewów. Głównie stare odmiany - jabłonie: malinówka, kronselka, papierówka, koksa, wiśnie szklanki, gruszki: klapsa, konferencja, śliwki: węgierka i renkloda, oraz inne nowsze odmiany. A także małą plantację borówki amerykańskiej, agresty i porzeczki, szpaler malin, truskawki i poziomki, 9 orzechów laskowych. Oj, zapomniałam o najważniejszym, jeszcze dereń jadalny na naleweczkę

Sadek zajął niecałą połowę szerokości działki i sadzę na jego granicy krzewy, bo marzę o kwitnącym żywopłocie,który zimą osłoni nieco od zimnych wschodnich wiatrów, a latem będzie granicą części rekreacyjnej. Są tu już posadzone trzy kaliny koralowe Roseum, trzy Xanthocarpum, lilaki: Mme Lemoine, Katherine Havemeyer, Michel Buchner i Charles Joly. Rosły tamaryszki, ale wymarzły

Są forsycje, które ładnie rosną, ale nie kwitną, bo do poziomu śniegu wszystkie kwiaty przemarzają

Bzy czarne: Eva, Gerda, Laciniata, Variegata oraz bez koralowy Plumosa Aurea. Jaśminowce: Virginal i jakiś nn z Lidla - nieciekawy. Muszę dosadzić ze dwa ładnie kwitnące wiosną. Bliżej domu perukowiec podolski Royal Purple.
A może jeszcze coś doradzicie o podobnej wysokości ?
Wyciąganie starego kabla