Sukulenty - chromat

Zablokowany
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Sukulenty - chromat

Post »

gnet pisze:Raczej o pismo :wink:
eee......to aż tak światowi nie jesteśmy :lol:

Walnąłem kolejny artykuł ! tym razem Gasteria batesiana
http://haworthia.blogspot.com/2013/01/g ... siana.html
Można tu dyskutować krytykować i wytykać błędy ....mogą być bo jestem wykończony........
Temat ma już dwa lata to pora go rozkręcić trochę !!!!
Obrazek
Barberton
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Kontakt:

Post »

Światowe wiadomości w blogu, więc światowcem jesteś ;:333
Pozdrawiam
Jacek
BLOG BOTANICZNY
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

gnet pisze:Światowe wiadomości w blogu, więc światowcem jesteś ;:333
E.....tam, jak bym pisał po angielsku, a tego nie robię, to bym miał ze 200 tyś wejść jak Jakub.(http://haworthia-gasteria.blogspot.com/ ) Gość podróżuje do RPA, kolekcjonuje, zbiera i robi foty z natury, coś jak Tomek robi z Lobiviami.
Ja się uparłem by to było po naszemu, angielski to nie problem, tyle, że jak ktoś chce to znajdzie w tym języku wszystko. A ....u nas to z tymi roślinami to ....ciężko. Czasami mam wrażenie, że znam już wszystkich z "haworsjowego półświatka" :lol: z 60% fanów (Tych roślin)chyba jest na tym forum,a te 40% to z mojej okolicy. Albo są tez inni ludzie co takie rośliny hodują ( może wyjechali do Irlandii??) albo się strasznie kamuflują :lol: hehe
Wpisując w Google np. Haworsja jakaś tam, wyskakuje Akwelan,Bebos, Henryk ja Marek itd. (jak kogoś pominąłem to przepraszam) Więc świat ten w internecie jest ...mały.

Inna sprawa, nie ma żadnej literatury w Naszym Ojczystym Języku !, chce mi się, to mi się podoba, to szukam jakiś informacji, zbieram i czasem coś skrobnę, może komuś się to przyda :lol:
Obecnie łatwiej mi coś "wydumać" o gasteriach, mniejsza zmienność, mniej gatunków, ograniczony zasięg występowania. Haworsje to inna bajka. Przynajmniej trzech GURU i Każdy tą samą roślinę nazywa inaczej. Masa synonimów, a opisów brak. O ile w 99% najbardziej wiarygodnie dla mnie wypada Bayer, to już w kilku przypadkach mam wątpliwości ale to nic w porównaniu do Breuera czy hayashi ci biorą pomysły chyba z kosmosu.
Jakoś na razie mi nie grozi, że wyjadę na "eskapadę" do RPA to piszę o tych roślinach co mam, z biegiem czasu będę te "botaniczne" opisy uzupełniał o jakieś doświadczenia własne. Jak jak np. rozmnażanie.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Kontakt:

Post »

Ja w tej materii więcej podglądam niż zbieram :wink: Sukulenty inne niż kaktusy interesują mnie bardziej z punktu teoretycznego niż praktycznego. Z panów, których wymieniłeś - każdy z nich ma swoją wizję klasyfikacji tych roślin. Jeśli chodzi o literaturę polskojęzyczną to mam nadzieję, że z czasem sam skusisz się aby napisać jakieś opracowanie na temat tych roślin opierając się na literaturze zagranicznej oraz swoich doświadczeniach.
Pozdrawiam
Jacek
BLOG BOTANICZNY
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

gnet pisze:Ja w tej materii więcej podglądam niż zbieram :wink: Sukulenty inne niż kaktusy interesują mnie bardziej z punktu teoretycznego niż praktycznego. Z panów, których wymieniłeś - każdy z nich ma swoją wizję klasyfikacji tych roślin. Jeśli chodzi o literaturę polskojęzyczną to mam nadzieję, że z czasem sam skusisz się aby napisać jakieś opracowanie na temat tych roślin opierając się na literaturze zagranicznej oraz swoich doświadczeniach.
Raczej nie myślałem o takim epokowym dziele w stylu "opracowania", za mało mam doświadczenia, za mało jeszcze roślin uprawiałem i miałem, za mało mam miejsca na taką kolekcje by wysnuć jakieś górnolotne wnioski - fajnie, że doceniasz moje starania w "propagandowej" działalności tych roślin. :wink: Taka opinia na pewno mnie motywuje do dalszej pracy ;:333 :oops:

A właśnie czy komuś kwitła Gasteria batesiana? Kto ją ma jeszcze ?? Chyba kolega Akwelan? ;:224
Macie jakieś doświadczenia z nią ??
Ja zauważyłem, że strasznie wolo rośnie, ale jak już się zakorzeni porządnie to przyspiesza.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Krzysztof - żeby nie zaśmiecać Twojego wątku, wstawiłem kilka fotek mojej Gasteria batesiana w moim wątku.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Mieczysławie, nic nie śmiecisz, możesz tu wrzucać co chcesz :wink: o to mi chodziło, to temat do dyskusji, a nie do "ładnego wyglądu" :lol:

Obejrzałem twoją batesian'e i jest wspaniała. ;:333 Lubię ten gatunek, za teksturę liści i za to, że jest całkiem spora, a rośnie wolno. Niecodzienna kolorystyka ;:oj
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

chromat pisze:Półroczne siewy
Obrazek
Tak sobie właśnie przeglądam ;:oj i jak Twoje siewy?
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Te siewy Bardzo dobrze, lekko się podciągnęły ale tym nie będę się przejmować, nadrobią w sezonie. Co innego kaktusy do nich nie mam ręki jakoś :cry: :cry: :evil:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ze względu na to, że mnie rozłożyła grypa miałem trochę czasu by coś skrobnąć na bloga
http://haworthia.blogspot.com/2013/01/i ... zenie.html
Co myślicie ? pisałem dość ogólnie, ale może to będzie jedyna roślina jaką zabierzecie do plecaka ucieczkowego w post apokaliptycznym świecie wiejąc co sił przed plagą Zombii ;:306 ;:306 ;:306 (sory nie mogłem się powstrzymać)
Obrazek
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Krzysztof - przeczytałem i czekam na następne takie opracowania i ciekawostki o roślinach, które goszczą na naszych parapetach ;:63 . Nigdy nie przypuszczałem, że mogę mieć na własnym parapecie "aptekę" z ekologicznymi naturalnymi lekarstwami :wink: .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobra robota!
O tym co piszesz niby powinien wiedzieć każdy a praktycznie nie wie nikt... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super, że Ci się chce coś takiego czasem napisać dla szerszego forum - niby wszystko można znaleźć w necie, ale trzeba się pierw tym zainteresować, żeby szukać - a takie notki i to z linkiem tu, na Forum - to na pewno dobry bodziec!
Trochę mnie ta notka zaskoczyła, a raczej zdziwiłam się, że dotąd nie pomyślałam o biologicznie czynnych substancjach w moich naj, naj haworcjach...bo aloesy - wiadomo...pewnie i gasterie coś w sobie mają nie tylko dla kolekcjonerów!
Trochę na poboczu mojej pracy zawodowej musiałam opanować podstawy farmakognozji i od kilku lat noszę w głowie świadomość tysięcy leków pozyskiwanych z roślin, ale poza Aloe nie zainteresowałam się żadnym innym rodzajem z rodziny/ podrodziny złotogłowatych Asphodelaceae/ Asphodeloideae. Czas to nadrobić!
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dziękuje wiernym czytelnikom :wit
Pierwszy tekst trafiłem rok temu, a teraz znalazłem inne te wiadomości potwierdzające.
Wydaje mi się, że zawartość substancji czynnych będę stosunkowo niska w naszych warunkach, podobnie jak to się dzieje z różnymi kaktusami używanymi przez tubylcze plemiona w poł.Ameryce. Nie mam pewności bo nikt takich badań nie robi. A sam też nie zrobię na studiach zielarstwo miałem ale zmieniłem szybko zainteresowania na rośliny ozdobne to nawet metodologi nie znam :lol: dlatego tą ciekawostkę opisuje dość ogólnie, choć ona może mieć znaczenie gospodarcze w RPA skoro H.limifolia jest uprawiana w szkółkach na "ziele" :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Krzysztof super ;:215 bardzo lubię czytać Twoje ,,skrobanie"
...wiele ciekawych informacji się dowiaduję :D
Pisz jak najwięcej :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”