
Składniki: 2,5 kg obranej dyni, 1 kg jabłek, 4 litry wody, matka drożdzowa do białych win, 1 kg cukru
Sposób przygotowania: Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, ale nie obierać. Dynię i jabłka zmielić w maszynce do mięsa, zalać w plastikowej beczce 3 litrami wrzącej wody. Ostudzić, wycisnąć sok, przelać do gąsiora, dodać matkę drozdzową. Zagotować wodę z cukrem, ostudzić i dodać do gąsiora.Wstawić korek z rurką. Pozostawić do sfermentowania. Gdy przestaną wypływać bańki gazu, a drożdże i szumowiny opadną na dno naczynia, rozlać wino do butelek tak, aby jak najmniej było nad nim powietrza. Zakorkować. Gdyby jeszcze zmętniało - przelać ponownie. Pić po pełnym sklarowaniu, u mnie to już trzeci miesiąc...ale warto:)
Na większą ilość dyni odpowiednio więcej jabłek i cukru. Można dodać jeszcze sok z cytryny. Jest naprawdę pyszne. Nastawiliśmy kolejny gąsior.