Pasja - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pasja - cz.3

Post »

Kasiu, dobry wieczór :wit
Super odmiany clematisów wybrałaś. Purpurea Plena Elegans także muszę mieć - jest taki elegancki...
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Cześć,
ja sie w nich zakochałam ;:oj Tylko nie wiem czy wiesz, że one są malutkie, wyglądają jak takie pączusie kwiatków ;:108
Jest ich multum, widziałam na żywca u koleżanki.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasia, ja też buszuje w klemkach ;:27 Kilka już wybrałam, ale zawsze mam problem z ograniczeniem koszyka do 5 sztuk :roll:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasiek rozumiem, im trudno się oprzeć :lol: Sama mam ochotę jeszcze na 2 sztuki, ale muszę zrobić pas, bo funduszy brak i do tego nie mam pomysłu gdzie miały by pójść ;:108
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Ja kupiłam plena purpurea w ubiegłym roku, zakwitł niespodziewanie jesienią 3 malutkimi kwiatuszkami ;:167 Mam nadzieję, że w tym roku już się zadomowi i nieco więcej pokaże ;:173 Rośnie od frontu przy rurze
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Magda Plena purpurea jest piękna. U mojej koleżanki jest cały płot zarośnięty i cały w kwiatach. Inna sprawa, że wszystkie powojniki tak u niej mają ;:108 Liczę też na to u siebie!
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No chyba wszystkie klemkowo zakrecone na to liczymy ;:306
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Nie, ja nie moge czytać zaprzyjaźnionych wątków ;:223 Pzecież już kupiłam róże bo sie napatrzyłam, kupiłam pelargonie a nie planowałam, kupiłam krążki i będe siała a nie miałam....a teraz klemki, których do niedawna wcale nie pragnęłam :roll:
Zarażacie tymi swoimi pasjami :lol:
Ale jak patrzę Kasiu na Twoje zdjęcia, to zaczynam się łamać :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:306
to jest właśnie minus FO ;:306
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Magda - lulka, ale ty poważnie zaszalałaś z tymi odmianami :shock: W sumie żałuję, że jeszcze jednego nie domówiłam ;:124
Nie zdążyłam jeszcze twoich odmian podejrzeć, jedynie wiem jaki to krakowiak. Miałam oberka bardzo podobnego ale mi padł :(
Byłaś już wiesz gdzie i wiesz po co?

Magda - variegata - dziękuję ;:196 to prawda, można zbankrutować, ale co tam raz się żyje , hehehhe. Ja bardzo poprawiłam ogród dzięki forum i kontaktom z Wami. Myślę, że bez niego to nie byłoby to samo ;:108 I ciągle zmieniam, a obiecywałam sobie, w zeszłym roku, że już basta ;:306 A moje plany baardzo się rozbudowały :heja

W sumie to nie pisałam co mam zamiar w tym roku wykonać, a więc:
;:55 wykopać starego lilaka (bo straszy), po wykopaniu ułożyć kamienie obok kompostu, żeby było dojście :)
;:55 ustawić kratki żeby kompost przysłonić, pójdzie tam powojnik prawdopodobnie purpurea plena i co najmniej
dwie kobee
;:55 pozbyć się podstarzałych pięciorników i zrobić kącik cienisty pod glicynią (wymurowany z siedziskiem z drewna
egzotycznego), do tego donice z bylinami itp itd (tu czekam na pomoc techniczną od mojego zaprzyjaźnionego ogrodnika, a od was o pomoc bylinową)
;:55 zmobilizować M. do zrobienia cieku wodnego przy suchym murku, który tam już jest. Przyjdzie mi tam dosadzić nowe
roślinki, więc do przemyślenia sporo (moje młodsze dziecię, oczami wyobraźni widzi tam łeb lwa tzw. rzygacz ;:202 , jak
mu to wyperswadować czuję, że nie będzie łatwo :lol: )
Chyba to tyle i tak za dużo ;:219
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Plany fajne, inspirujące i gwarantujące brak nudy w sezonie :)
Trzymam kciuki za realizację wszystkich, a najbardziej chyba cieku wodnego :)
Purpurea Plena Elegans muszę mieć, ale zamówię za jakiś czas dopiero...
Pozdrowienia!

PS. A co ze skarpą? :twisted:
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj i mnie zaczyna wciągać. Chyba trzeba bank lomem otworzyć, żebyy na wszystkie chciejstwa bylo. :( Bo i klematisy dojdą. :;230
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Kasiu, robisz aż tak szczegółowy plan zdjęć na kolejny sezon ;:173
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Kasia, fajny plan na nowy sezon ;:215 Dobrze widzieć taki konkret, to mobilizuje do działania ;:65
Pomysł z osłoniętym kompostownikiem kratką bardzo fajny. Na targach "Zieleń to życie" w Warszawie Marczyński prezentował takie konstrukcje do osłony śmietników/kompostowników. Na kratkach rosły drobno kwitnące, pachnące powojniki - super efekt, estetyczny i aromatyczny ;:170
Plan z ciekiem wodnym również bardzo mi się podoba, a pomysł zakątka pod glicynią - zachwyca! Drewno egzotyczne na takim murowanym siedzisku będzie wyglądać elegancko i solidnie.
Pozostaje mi serdecznie kibicować, zapowiada się pracowity sezon! ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziewczyny :wit

Aguś zakręcony ogrodowo zawsze sobie cóś wymyśli :lol: Moja głowa pełna zresztą różnych planów na ten sezon, nie tylko ogrodowych :lol: Żeby tylko zapału starczyło...
Ta purpurea, mówię Ci cudeńko! Ciek odpuściłam M. ale w tym sezonie nie ma bata :twisted: nie odpuszczę, tym bardziej, że całe przedsięwzięcie wydaje się banalnie proste ;:224 Pytasz o tę skarpę z murkiem? No ona jest i ma się w miarę dobrze, muszę tak: wykopać rośliny, które tam mam, poprawić czyli dosypać trochę kamieni, żeby mur się nie przechylał do tyłu, na górze skarpy wykopać dół i wsadzić tam zbiornik + całe oprzyrządowanie , zrobić tzw wyciek, żeby woda ciurkała w dół i z dołu do góry, nalać wody i liczę, że będzie działać ;:306 Dookoła rośliny: jakieś paprotki, bodziszki albo....no właśnie co? Tam jest trochę słońca ;:108

Dorotka, tak z kasą najgorzej, ale marzyć można no nie? :lol:

Majeczko chodziło Ci pewnie o plan zajęć ;:131 ? Jeśli tak, to oprócz poprawiania natury i walki z robalami to właśnie zamierzam wykonać :lol:

Kasiek biznes plan M dostanie mailem :lol: Najprostsza do wykonania będzie krata przy kompoście, bo niewiele jej tam potrzeba i to chyba wykonamy najpierw, dwie pozostałe rzeczy M. zdecyduje, musi przecież też brać udział czynny :;230
Zakątek w cieniu bardzo by się przydał, bo taras mamy od pd-zach i czasem nie dajemy rady wysiedzieć (chociaż nie zamieniłabym go w rzyciu na inną wystawę ;:185 ) Fajnie też jakby się rozrosła glicynia i dała tego cienia, już sobie wyobrażam ;:65 Trzymaj Kasiu kciuki ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”