Domowe orchidarium
Re: Domowe orchidarium
Witaj!
Oncidium masz posadzone w ceramicznej doniczce? czy to tylko osłonka?
Oncidium masz posadzone w ceramicznej doniczce? czy to tylko osłonka?
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję za odwiedziny i zanim wstawię zdjęcia to postaram się odpowiedzieć na niektóre posty.
Alicjo, wszystkie moje onciidiacae są posadone w ceramicznych doniczkach, podobnie jak cattleye i masdevallie. Jedynie Phalaenopsisy są w wiklinowych koszach.
Piotrze, ja wolę nie myśleć ile sama po drodze wykończyłam
Celinko, ono ma chyba jednego rodzica takiego samego co 'Sharry Baby Sweet'. A widziałaś kwitnienie swojej epicattleyi?
Silwio, miło, że mnie regularnie odwiedzasz.
Justynko (chyba dobrze pamiętam imię?) - polecam ten sposób na wanilię, ona sama chętnie się czepia korzonkami takiej podpórki.
Majko, o tym konwerterze (Raynox MSN-202) i jemu podobnych jest mowa w wątku fotograficznym na głównej stronie orchidarium.
A teraz zdjęcia - w roli głównej Dendrobium nobile, pięknie pachnące ale już kończące kwitnienie. Razem z oncidium w słoneczne dni pięknie wypełniały pokój swymi zapachami.

To kwitnienie to już zasługa mojej opieki i dobrych chęci rośliny.
I jeszcze zbliżenia gardziołka

Alicjo, wszystkie moje onciidiacae są posadone w ceramicznych doniczkach, podobnie jak cattleye i masdevallie. Jedynie Phalaenopsisy są w wiklinowych koszach.
Piotrze, ja wolę nie myśleć ile sama po drodze wykończyłam

Celinko, ono ma chyba jednego rodzica takiego samego co 'Sharry Baby Sweet'. A widziałaś kwitnienie swojej epicattleyi?
Silwio, miło, że mnie regularnie odwiedzasz.
Justynko (chyba dobrze pamiętam imię?) - polecam ten sposób na wanilię, ona sama chętnie się czepia korzonkami takiej podpórki.
Majko, o tym konwerterze (Raynox MSN-202) i jemu podobnych jest mowa w wątku fotograficznym na głównej stronie orchidarium.
A teraz zdjęcia - w roli głównej Dendrobium nobile, pięknie pachnące ale już kończące kwitnienie. Razem z oncidium w słoneczne dni pięknie wypełniały pokój swymi zapachami.

To kwitnienie to już zasługa mojej opieki i dobrych chęci rośliny.
I jeszcze zbliżenia gardziołka

- sylvia_sirena
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 11:52
śliczna roślinka zamówiłam ją na alegro razem z cattleyą już nie moge się doczekać łatwa jest w uprawie?
- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 3 lip 2012, o 10:07
Małgosiu ja jeszcze chciałam zapytać a wanilia to lubi dużo światła czy raczej mniej i jak często ją podlewasz
bo naprawdę śliczniasta jest 

- Merghen
Sylwio, nie jest trudne. Ono całe lato stało w cieniu na balkonie, podlewane jak reszta storczyków - raz na tydzień (woda wlewana na tacki i jak wypiły to jeszcze dolewałam). Potem w chłodzie (ok.10*C) na strychu bez picia, no może ze dwa razy przez dwa miesiące dostał. Jak zobaczyłam wyrostki przeniosłam do ciut cieplejszego pomieszczenia i dałam troszkę więcej wody a po 2 tygodniach (taka aklimatyzacja między najchłodniejszą strefą a tą najcieplejszą) na parapet okienny przy lekko rozszczelnionych drzwiach balkonowych.
Krzysiu, lubi światło rozproszone ale nie pełne słońce i nie całkowity cień. Ciągle jest przeze mnie przenoszone i nie może nigdzie za dużo zagrzać miejsca ale myślę, że już niedługo znajdę dla niej coś stałego. To pokazuje, że należy raczej do żelaznych roślin Jeśli chodzi o podlewanie to podlewam jak sobie przypomnę, przeważnie raz na tydzień
Na razie nie ma kwitnień a ja będę teraz urządzać w końcu sklejone orchidarium. Mąż się postarał i pięknie skleił stojące w kącie już od jakiegoś czasu szyby i powstała gablotka o dokładnych wymiarach 70x68x105 cm. Traz tylko oglądam jak je urządzić i planuję, kupuję, zmieniam plany... troszkę mało jest zdjęć już zapełnionych gablot w taki sposób by całość sprawiała wrażenie kawałka natury. Większość ma zainstalowane półki, kratki a mnie trochę to nie odpowiada. Gdyby ktoś znalazł ciekawe aranżacje to poproszę o linki oprócz może projektu p. Jerzego Dziedzica bo ten już znalazłam
Krzysiu, lubi światło rozproszone ale nie pełne słońce i nie całkowity cień. Ciągle jest przeze mnie przenoszone i nie może nigdzie za dużo zagrzać miejsca ale myślę, że już niedługo znajdę dla niej coś stałego. To pokazuje, że należy raczej do żelaznych roślin Jeśli chodzi o podlewanie to podlewam jak sobie przypomnę, przeważnie raz na tydzień

Na razie nie ma kwitnień a ja będę teraz urządzać w końcu sklejone orchidarium. Mąż się postarał i pięknie skleił stojące w kącie już od jakiegoś czasu szyby i powstała gablotka o dokładnych wymiarach 70x68x105 cm. Traz tylko oglądam jak je urządzić i planuję, kupuję, zmieniam plany... troszkę mało jest zdjęć już zapełnionych gablot w taki sposób by całość sprawiała wrażenie kawałka natury. Większość ma zainstalowane półki, kratki a mnie trochę to nie odpowiada. Gdyby ktoś znalazł ciekawe aranżacje to poproszę o linki oprócz może projektu p. Jerzego Dziedzica bo ten już znalazłam

- sylvia_sirena
- 1000p
- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 3 lip 2012, o 10:07
Małgosiu no to czekam niecierpliwie na Twoje orchidarium może wreszcie i ja zabiorę się za swoje
, a te linki znasz
http://www.forum.storczyki.pl/viewtopic.php?f=3&t=2366
http://www.flickr.com/photos/28895012@N ... 257507417/

http://www.forum.storczyki.pl/viewtopic.php?f=3&t=2366
http://www.flickr.com/photos/28895012@N ... 257507417/
- Merghen
Powodzenia Sylwio
Krzysiu, dziękuję. Tych stron jeszcze nie znałam. Bardzo mi pomogłaś
Dziękuję, miniulek i zapraszam ponownie

Krzysiu, dziękuję. Tych stron jeszcze nie znałam. Bardzo mi pomogłaś

Dziękuję, miniulek i zapraszam ponownie

- darek p
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 23:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małgosiu ładne to nobile,prawie całe białe szkoda że już przekwita,moje jeszcze się trzyma.Fajna ta nowa zabawka ciekawe zdjęcia można robić.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
- Merghen
To idę Cię odwiedzić
Fajna zabawa z konwerterem tylko jak jest słoneczko. Teraz, pomimo pochmurnych dni, nie narzekam na brak zabawy z wystrojem nowej szafy w kącie pokoju, pochłania i czas i pieniądze

Fajna zabawa z konwerterem tylko jak jest słoneczko. Teraz, pomimo pochmurnych dni, nie narzekam na brak zabawy z wystrojem nowej szafy w kącie pokoju, pochłania i czas i pieniądze

- sylvia_sirena
- 1000p
- Merghen
Sylwio, ja nie widzę by się z nim coś strasznego działo. Pewnie miniulek miała na myśli, że po kwitnieniu musi trochę odpocząć a ten 'cosiek' albo będzie spóźnionym kwiatkiem albo keiki. Bez względu na to czym będzie kondycja Twojego dendrobium jest w porządku. Teraz, po tym jak to coś już urośnie, warto lekko go przesuszyć i na pewno nie nawozić. Niech trochę odpocznie.
- sylvia_sirena
- 1000p
dziękuje Małgosiu . A lepiej go teraz mieć w cieplejszym czy chłodniejszym pokoju ?
- Merghen
Po przesuszeniu podłoża to lepiej w chłodnym by odpoczął. Jak zacznie wypuszczać nowe przyrosty to wtedy do cieplejszego i zwiększyć podlewanie i wprowadzić nawóz.
- Merghen
Miałam nie pokazywać jeszcze ale niech tam... gablotka została już sklejona i czeka na urządzenie więc ją pokażę

Muszę tylko troszkę dojść po szpitalu do siebie ale mam dwa tygodnie na rekonwalescencję więc pewnie wiele przez ten czas uda się zrobić.

Muszę tylko troszkę dojść po szpitalu do siebie ale mam dwa tygodnie na rekonwalescencję więc pewnie wiele przez ten czas uda się zrobić.