Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
auspex
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Witaj!
Oncidium masz posadzone w ceramicznej doniczce? czy to tylko osłonka?
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za odwiedziny i zanim wstawię zdjęcia to postaram się odpowiedzieć na niektóre posty.

Alicjo, wszystkie moje onciidiacae są posadone w ceramicznych doniczkach, podobnie jak cattleye i masdevallie. Jedynie Phalaenopsisy są w wiklinowych koszach.

Piotrze, ja wolę nie myśleć ile sama po drodze wykończyłam ;:131

Celinko, ono ma chyba jednego rodzica takiego samego co 'Sharry Baby Sweet'. A widziałaś kwitnienie swojej epicattleyi?

Silwio, miło, że mnie regularnie odwiedzasz.

Justynko (chyba dobrze pamiętam imię?) - polecam ten sposób na wanilię, ona sama chętnie się czepia korzonkami takiej podpórki.

Majko, o tym konwerterze (Raynox MSN-202) i jemu podobnych jest mowa w wątku fotograficznym na głównej stronie orchidarium.

A teraz zdjęcia - w roli głównej Dendrobium nobile, pięknie pachnące ale już kończące kwitnienie. Razem z oncidium w słoneczne dni pięknie wypełniały pokój swymi zapachami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
To kwitnienie to już zasługa mojej opieki i dobrych chęci rośliny.

I jeszcze zbliżenia gardziołka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

śliczna roślinka zamówiłam ją na alegro razem z cattleyą już nie moge się doczekać łatwa jest w uprawie?
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Małgosiu ja jeszcze chciałam zapytać a wanilia to lubi dużo światła czy raczej mniej i jak często ją podlewasz ;:24 bo naprawdę śliczniasta jest ;:oj
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio, nie jest trudne. Ono całe lato stało w cieniu na balkonie, podlewane jak reszta storczyków - raz na tydzień (woda wlewana na tacki i jak wypiły to jeszcze dolewałam). Potem w chłodzie (ok.10*C) na strychu bez picia, no może ze dwa razy przez dwa miesiące dostał. Jak zobaczyłam wyrostki przeniosłam do ciut cieplejszego pomieszczenia i dałam troszkę więcej wody a po 2 tygodniach (taka aklimatyzacja między najchłodniejszą strefą a tą najcieplejszą) na parapet okienny przy lekko rozszczelnionych drzwiach balkonowych.

Krzysiu, lubi światło rozproszone ale nie pełne słońce i nie całkowity cień. Ciągle jest przeze mnie przenoszone i nie może nigdzie za dużo zagrzać miejsca ale myślę, że już niedługo znajdę dla niej coś stałego. To pokazuje, że należy raczej do żelaznych roślin Jeśli chodzi o podlewanie to podlewam jak sobie przypomnę, przeważnie raz na tydzień :oops:

Na razie nie ma kwitnień a ja będę teraz urządzać w końcu sklejone orchidarium. Mąż się postarał i pięknie skleił stojące w kącie już od jakiegoś czasu szyby i powstała gablotka o dokładnych wymiarach 70x68x105 cm. Traz tylko oglądam jak je urządzić i planuję, kupuję, zmieniam plany... troszkę mało jest zdjęć już zapełnionych gablot w taki sposób by całość sprawiała wrażenie kawałka natury. Większość ma zainstalowane półki, kratki a mnie trochę to nie odpowiada. Gdyby ktoś znalazł ciekawe aranżacje to poproszę o linki oprócz może projektu p. Jerzego Dziedzica bo ten już znalazłam :D
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p

Post »

Dzięki bardzo za informacje właśnie do mnie dotarło .
Awatar użytkownika
Krzysia
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

Małgosiu no to czekam niecierpliwie na Twoje orchidarium może wreszcie i ja zabiorę się za swoje :oops: , a te linki znasz

http://www.forum.storczyki.pl/viewtopic.php?f=3&t=2366
http://www.flickr.com/photos/28895012@N ... 257507417/
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powodzenia Sylwio :D

Krzysiu, dziękuję. Tych stron jeszcze nie znałam. Bardzo mi pomogłaś ;:196

Dziękuję, miniulek i zapraszam ponownie :D
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu ładne to nobile,prawie całe białe szkoda że już przekwita,moje jeszcze się trzyma.Fajna ta nowa zabawka ciekawe zdjęcia można robić.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To idę Cię odwiedzić :D
Fajna zabawa z konwerterem tylko jak jest słoneczko. Teraz, pomimo pochmurnych dni, nie narzekam na brak zabawy z wystrojem nowej szafy w kącie pokoju, pochłania i czas i pieniądze ;:219 ;:109
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p

Post »

Małgosiu martwi mnie wygląd mojego dendrobium bo miniulek napisała że trochę musi swoje oddychnąć i jeszcze wychodzi takie maleństwo .Zobacz może czy wszystko z nim ok .
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio, ja nie widzę by się z nim coś strasznego działo. Pewnie miniulek miała na myśli, że po kwitnieniu musi trochę odpocząć a ten 'cosiek' albo będzie spóźnionym kwiatkiem albo keiki. Bez względu na to czym będzie kondycja Twojego dendrobium jest w porządku. Teraz, po tym jak to coś już urośnie, warto lekko go przesuszyć i na pewno nie nawozić. Niech trochę odpocznie.
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p

Post »

dziękuje Małgosiu . A lepiej go teraz mieć w cieplejszym czy chłodniejszym pokoju ?
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po przesuszeniu podłoża to lepiej w chłodnym by odpoczął. Jak zacznie wypuszczać nowe przyrosty to wtedy do cieplejszego i zwiększyć podlewanie i wprowadzić nawóz.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam nie pokazywać jeszcze ale niech tam... gablotka została już sklejona i czeka na urządzenie więc ją pokażę :wink:
Obrazek

Muszę tylko troszkę dojść po szpitalu do siebie ale mam dwa tygodnie na rekonwalescencję więc pewnie wiele przez ten czas uda się zrobić. :wit
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”