Kaktusy i sukulenty zimą.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak dbać o kaktusy zimą?

Post »

Jeszcze by się przydał wiek rośliny. Jeśli stara to jest absolutnie bezpieczna i nie wyschnie. Bo temperatury zimowania jak na ten rodzaj nie są za wysokie.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kaktusy na zimowisku się nie podlewa :D
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Ani kropelki zwłaszcza przy takiej temp. o jakiej piszesz. Ja zimuje w temperaturze pokojowej i przez pół roku nie podlewam nawet najmniejszego kaktusa, który ma niecały 1 cm średnicy i żyje!
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

miniulek pisze:Wcale ani kropki, bo czytałem artykuł w gazecie, że trochę trzeba ;:219
Widać gazeta mijała się z prawdą :idea:
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy mogę teraz przesadzić kaktusy do większej doniczki? A jeśli nie to kiedy najlepiej to zrobić?
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Teraz kaktusy śpią, a najlepiej przesadzać na wiosnę,bo to najlepsza pora i przesadzać do doniczki o nr, większy,to starczy :D
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p

Post »

maika pisze:Czy mogę teraz przesadzić kaktusy do większej doniczki? A jeśli nie to kiedy najlepiej to zrobić?
leszek2 pisze:Teraz kaktusy śpią, a najlepiej przesadzać na wiosnę,bo to najlepsza pora i przesadzać do doniczki o nr, większy,to starczy :D
Chociaż przesadzanie kaktusów zimą jest niewskazane jednak zostałam do tego zmuszona, ponieważ mój kaktus wcześniej już naruszony ledwo trzymał się w doniczce dzisiaj wypadł z niej całkowicie. Wsadziłam go do trochę większej doniczki, może przeżyje gdyż jest to mój ulubiony doniczkowiec i mam go już bardzo długo.

Obrazek

Po przesadzeniu z drugim moim ulubionym okazem.

Obrazek
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czas nie jest najgorszy. Martwiła bym się raczej proporcjami korzeni do wielkości rośliny. Ta bidulka (Mammillaria) chyba nie uświadczyła w swoim życiu właściwego podłoża :idea: W jakiej ziemi ją posadziłaś, bo wcześniej to był chyba czysty torf? Niezależnie od pory roku oczyszczamy dokładnie korzenie i sadzimy do suchego substratu (mam nadzieję, że nie posadziłaś jej z tym bagienkiem), dajemy roślinie co najmniej 2 tygodnie na zabliźnienie ran po przesadzeniu zanim ją podlejemy - tak dla przypomnienia, bo najbliższe podlanie oczywiście powinno być na przełomie marca i kwietnia.
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p

Post »

Część korzeni oderwała się po upadku doniczki, dałam podłoże do kaktusów ze sklepu ogrodniczego. Rzeczywiście wcześniej rosła w zwykłej ziemi do kwiatów. No to narobiłam glupot ;:223.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gotowe podłoże nie nadaje się do hodowli kaktusów :idea: Należy dodać do niego żwirku kwarcowego, który dostępny jest w każdym sklepie zoologicznym i nie zmienia odczynu ziemi (ja daję na oko, ale najlepiej żeby składniki mineralne stanowiły ok 2/3 całego podłoża) i koniecznie drenaż na spód (grubszy żwirek kwarcowy lub keramzyt). Temat ten wielokrotnie był poruszany na forum, warto skorzystać z wyszukiwarki dla uzyskania dokładniejszych informacji.
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p

Post »

Święta racja Paulo! Zajrzałam do Twego wątku i chylę czoła. Pełny profesjonalizm. Zawstydzona więc zmykam. Muszę zacząć od nowa.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bez przesady! Jest wielu bardziej doświadczonych ode mnie, od których wciąż się uczę :idea: Tyle wiem, że nie ma co samemu mędrkować. Skoro inni przez to przeszli z powodzeniem, wystarczy słuchać ich rad :wink:
Uprzedzam, że Twoja Mammillaria będzie musiała przyzwyczaić się do nowego podłoża co może objawiać się zmniejszeniem objętości oraz mniej obfitym kwitnieniem lub jego brakiem. Po tylu latach ciężko się przyzwyczaić do takiego dobrobytu jakim jest właściwe podłoże, ale jeżeli zapewnisz jej odpowiednie warunki (bezpośrednie słoneczko+podlewanie nie częściej niż co 3 tyg.) powinna dojść do siebie w przeciągu sezonu.
W przypadku jeszcze jakichś wątpliwości pytaj. Tutaj zawsze znajdzie się ktoś życzliwy, kto Ci pomoże.
atkaxxx
100p
100p
Od: 25 cze 2012, o 21:38

Post »

Wszystko wedle wskazówek i dzieje sie z nim coś takiego -
Obrazek

czy to naturalne że całe gałązki usychają... niepokoję się... nie wiem, czy te uschnięte gałązki odbiją... będzie to trudne, bardzo..
co polecacie Forumowicze?
Pozdrawiam, Anna
Adrianuss90
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sty 2013, o 13:38

Post »

Witam piszę do Was z zapytaniem co moim roślinką domaga

Obrazek Obrazek

Za dużo wody/ za mało wody?

Podłoże dla kaktusów i sukulentów z ogrodniczego z domieszką keramzytu jako drenaż
Podlewane raz na 3 tygodnie

Przygodę z nimi zacząłem jakieś 3 miesiące temu
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Przede wszystkim w okresie zimy nie powinno się roślin podlewać a już na pewno nie obficie (dotyczy innych sukulentów niż kaktusy bo te całkiem na sucho), jak rośliny się marszczą to dopiero można dać odrobinę wody.. Widać że rośliny się wyciągają z braku światła i nadmiaru wody.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”