Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

GunnarSK pisze:Podobno tutaj najlepszy chleb na zakwasie robi się na Śląsku.
Teoretycznie własnie mieszkam na Śląsku :D
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

właśnie chciałam o Tobie powiedzieć :lol:

a jeszcze jedno..jaki smak ma Twój chleb? nie za kwaśny? czujesz taki posmak? wiesz..
x-a-40
200p
200p
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chudziak, a jak wygląda pieczenie tego żytka twojego?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

monika pisze:a jeszcze jedno..jaki smak ma Twój chleb? nie za kwaśny? czujesz taki posmak? wiesz..
Własnie nie jest kwaśny pisałam tutaj o tym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3527032 .
Jeśli chcesz zdegustowac to zapraszam :lol: choć nie wiem z jakich regionów Polski jesteś a Twoje PW jest niewłączone :|
axel40 pisze:Chudziak, a jak wygląda pieczenie tego żytka twojego?
Moje chleby rosną poza piekarnikiem , który przed włożeniem chleba rozgrzewam do 200 st C czasem daję na dno pojemnik z wodą czasem nie 8-) . Piekę ok 1 godziny nieznacznie zmniejszając temperaturę po ok 20minutach na trochę poniżej 200st C i zwykle po 30 minutach daję blaszkę pod górną grzałkę .
x-xm-a

Post »

no musiałam dopytać :D pamiętam co pisałaś ale to było o kawałku ciasta. Teraz rozumiem, że jak ten zaczątek kwaśny nie jest to i chleb nie będzie.
Będę walczyć, póki co nie pasuje mi to, co się z moim dzieje, może też jestem przeczulona na kwas, nie wiem

Spróbuj ziemniaczany 8-) dla mnie to najlepszy pszenny na drożdżach, w smaku fantastyczny, nawet drożdży nie czuć, jakby był pompowany spulchniaczami ..a nie jest ;:224
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moniko mogę Ci podesłać swój zaczyn jeśli chcesz :roll: - może Ci się wtedy uda zrobić chleb na zaczynie ,który nie byłby zbyt kwaśny.
x-a-40
200p
200p

Post »

axel40 pisze:Te 100g wziąłem na 900g mąki.Uprzedni do tej setki dodałem 250g maki i tyleż wody,a po 12 godzinach zabrałem 100g na następny ,a reszta do tych 900g mąki.
Dziewczyny a jak z tą sprawą? Za mało te zakwasu biorę i czy dobrze to robię?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

axel40 ja do chleba mieszanego do 100gramów mego zaczynu dodaję wieczorem 200gramów maki żytniej + woda a rano do tego dodaję jeszcze ok 300 gramów mąki mieszanej i wody w odpowiedniej ilości + dodatki więc chyba masz za mało tej frakcji pracującej ( nie czuję się jakąś specjalistką i choć czytałam trochę o hydratacjach to jakoś nie przemawia to do mnie :oops: ). Tak jak pisałam nie bawię się już w oddzielne zaczyny pszenne czy żytnie ani w metody trójfazowe :? - może udało mi się "wyhodować" dobry szczep bakterii i dlatego jestem zadowolona albo żaden "obcy" mi nie smakował na razie dużo bardziej.
x-xm-a

Post »

Chudziak to ja Tobie pomidorki :D
odezwę się na mail
I jak to hydratacja do Ciebie nie przemawia :D szybko policzyłam Twój żytni ma 75%, książkowo :lol:
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

monika pisze:szybko policzyłam Twój żytni ma 80%, książkowo
No widzisz intuicyjnie mi wychodzi książkowo :D - czekam na odzew .
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czasami warto podejść do najbliżeszej piekarni(najlepiej małej na wsi)i poprosić o troszkę zakwasu.Moja sąsiadka tak robi. :wink:
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Kontakt:

Post »

Tylko tych małych, naturalnie piekących piekarni już prawie nie ma. :( Jak wchodzę do piekarni i widzę gotowe mieszanki ( łącznie z substancjami drożdżowymi) do wypieku pieczywa to nie chcę takiego zaczynu, wolę zrobić swój.
O dziwo w Siemianowicach Śląskich ( wcale nie mała wioska ) jest piekarnia w której, młodzi ludzie , wypiekają pieczywo w tradycyjny sposób ( z naturalnymi drożdżami lub zaczynem ) chleb, jest pyszny , niestety przeprowadziłam się i pozostaje mi tylko własny wypiek. Próbowałam chleb z wszystkich okolicznych piekarni , jest w miarę jadalny tylko świeży.
Pamiętam czasy kiedy , jeździło się po chleb do Siewierza, wszyscy zamawiali i jedna osoba , przywoziła cały samochód, ale po piekarni nie ma już śladu :( a szkoda .
Jak chce się zjeść coś zdrowego i pysznego , trzeba sobie upiec chlebek i uwędzić wędlinki.
Mam nadzieję że, wstawicie więcej swoich wypróbowanych przepisów na wypiek chleba.
Pozdrawiam! Róża
x-a-40
200p
200p

Post »

Czy jest jakas zasada ile potrzeba użyć zakwasu na kg mąki? Ile ciasta zakwasić na wstepie itp?
Jak czytam różne przepisy to widać 4łyżki, garść,albo 256,5g ;:131
I bądź tu człowieku mądry ;:14
Pani Bestia
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 11:55

Post »

Polecam ''zaliczyć'' wątek założony przez Pawła Woynowskiego http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=49366 pisałam tam o procentowych ilościach ciasta ukwaszonego. Znajdziecie tam również kilka innych wiadomości, które jak widzę, mogą wam się przydać. 8-)
"Na początku był Smok."
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Dobrze jest zapoznać się z wątkiem ś.p. Pawła Woynowskiego. Jeśli mi się uda przekonać żonę do jej czytania, mam szansę robić nową próbę z zakwasem, bo poprzednim razem wszystko wywaliła, skoro uznała, że gnije, z powodu przykrego zapachu (i nie należy wąchać). I tak jemy chleb robiony na zakwasie, tylko kupiony w sklepie ze zdrową żywnością (tutaj Spiżarnia).
pozdrawiam, Gunnar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”