Tylko tych małych, naturalnie piekących piekarni już prawie nie ma.

Jak wchodzę do piekarni i widzę gotowe mieszanki ( łącznie z substancjami drożdżowymi) do wypieku pieczywa to nie chcę takiego zaczynu, wolę zrobić swój.
O dziwo w Siemianowicach Śląskich ( wcale nie mała wioska ) jest piekarnia w której, młodzi ludzie , wypiekają pieczywo w tradycyjny sposób ( z naturalnymi drożdżami lub zaczynem ) chleb, jest pyszny , niestety przeprowadziłam się i pozostaje mi tylko własny wypiek. Próbowałam chleb z wszystkich okolicznych piekarni , jest w miarę jadalny tylko świeży.
Pamiętam czasy kiedy , jeździło się po chleb do Siewierza, wszyscy zamawiali i jedna osoba , przywoziła cały samochód, ale po piekarni nie ma już śladu

a szkoda .
Jak chce się zjeść coś zdrowego i pysznego , trzeba sobie upiec chlebek i uwędzić wędlinki.
Mam nadzieję że, wstawicie więcej swoich wypróbowanych przepisów na wypiek chleba.