Ogród w dolinie część 4, czyli oby do wiosny

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mig131
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w dolinie część 4, czyli oby do wiosny

Post »

Aniu ale storczyki ;:oj piękne...
i to fioletowe anturium..... ;:167 boskie
pozdrawiam Magda :)
Wszystkiego po trochu...
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć Bardzo Niebezpieczna Kobieto! U nas wstaje piękny słoneczny dzień i 5 st. na plusie - wiosna jak nic... a jak w górach?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dwa razy już wracałam do zdjęć stoczyków-nie mogę się wystrczająco napatrzeć :D Śliczne :D Nie lubię storczyków, nie miałam i nie zamierzam mieć żadnego, ale te liście...Z przyjemnością będę zaglądać, żeby je czasem zobaczyć.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2011, o 17:53

Post »

Mnie storczyki po prostu nie lubią..mam jednego...taka mizernota :( :oops:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu prześliczne nowe nabytki, ależ rośnie ci roślinne zagęszczenie w domku ;:oj O takich storczykach nawet nie słyszałam ;:oj :oops:
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tija! Jest pewne lekarstwo na hoyozę i inne tego typu choroby jest - brak miejsca. Ale zamierzam skorzystać z Twojej rady i postarać się o belle, lacunosę serduszkową i sheperdii, bo zapach hoyek zupełnie mi nie przeszkadza. Wręcz lubię - moja carnosa, która najczęściej kwitnie stoi w sypialni :D
Grażynko (Kogra)! Prawda jest taka, że po przeniesieniu się do domu trochę kwiatów się skutecznie obraziło. Zaniedbałam tę działkę i teraz nadrabiam. Ale jakbyś mnie nie mogła znaleźć - zadzwoń. Wyczołgam się spod tej całej "zieleniny" :;230
Kasiu (nirali)! Szerzy się... Wystarczy pobiegać po forum. Ale jak można nie chorować na roślinę, która tak niesamowicie kwitnie? Forum przy tym w tej chorobie nie pomaga, wręcz ją pogłębia. Gratuluję kwitnącego storczyka. Jednego - na dobry początek!
Ewo (ewamaj66)! Te pióropuszcze z dracen miały dodatkowo miejsce, kiedy te kwiaty wcale nie były tanie. Ale jak sie ma takich znajomych... U nas pogoda fatalna - zimno, wietrznie i mokro. Sama się zastanawiam na ile skutecznie uda się mi sie ukorzenić te listki. Każdego mi będzie żal, ale sama siebie przekonuję, że musze się liczyć z jakimiś porażkami w tym zakresie. A skoro Ci się moje storczyki podobają, będę je pokazywać częściej - specjalnie dla Ciebie!
Agness! Już nie masz miejsca? W takim razie co u Ciebie rośnie? cokolwiek jestem pewna, że jak Cię dopadnie, to znajdziesz miejsce. I faktycznie jakoś u mnie ostatnio przybyło tych doniczek. Ale co ja moge poradzić, że tak mi się spodobały, że musiały być moje...
Magdo (lulka)! Ale ja lubię zapach kwitnących hoy. Zupełnie mi on nie przeszkadza... I nie miałabym nic przeciwko temu, by wszystkie zakwitły. Zawsze można przewietrzyć, a jaka by była radość ;:173
Sławku! Już wiesz, gdzie bywam... Staram się jednak nie zaniedbywać i mojego i innym, zaprzyjaźnionych wątkach!
Asiu (asia2)! Święta minęły i wątki wróciły do charakteru ogrodowego. Tego własnie mi było trzeba wspomnień z poprzedniego sezony i planów na następny! Koniec roku był niezwykle pracowity. Styczeń także będzie, szczególnie że trzeba wrócić do szarej rzeczywistości. Ale dam radę. Byle do wiosny! To ja niebezpieczna kobieta...
Aguś (aage)! Niestety i u nas śnieg został zmyty przez rzęsity deszcz. Pogoda raczej marcowa czy listopadowa, a nie styczniowa. Ale cóż na to możemy poradzić...
Patrycjo (survivor26)! Potem zamieściłąm zdjęcia i listków i sadzonek. Ale do wiosny możesz mysleć, bo podobno wówczas łatwiej je ukorzenić. Ale ja nie lubie iść na łatwiznę... Przyznasz, że storczyki o takich liściach nie muszą kwitnąć, by zdobiły i cieszyły oko. A te maja jeszcze jedną zaletę, lubią cień, czyli nie muszą stać w jasnym pomieszczeniu lub zaraz przy oknie.
Kasiu (robaczek_Poznań)! U nas już po śniegu, choć podobno znowu nadciagają opady i mróz. Prognozy, prognozami, a jak będzie? Zobaczmy. Te storczyki na tyle mi się spodobały, że musiałam sobie je kupić. Jakoś to mieszczę, a siewy odbędą sie w pomieszczeniu gospodarczym, gdzie jeszcze miejsce jest.
Iguś (iga23)! Co prawda to prawda, opału to my oszczędzimy, chyba że będzie powtórka z zeszłego roku. To znaczy w lutym przyjdzie do nas trzaskający mróz. U nas 3 tygodnie trzymało i "nadrobiłam" oszczędności...
Magdo (variegata)! Wolałabym zwykłą zimę, bo jak jest taka pogoda, jak dziś, nie mam ochoty wstać z łóżka, że już o wyjściu na zewnątrz nie wspomnę. Parę parapetów mam, ale kwiaty stoją wszędzie, gdzie sie tylko da. A fiołeczki są takie wdzięczne. Opierałam się, opierałam aż uległam... Kotów nie mam, a pies nie interesuje się kwiatami. Więc mogę mieć co mi się tylko zamarzy.
Kubasiu! Zaklinam, ale podobno idzie do nas oziębienie i opady. Na ile - sama będziesz miała okazję zobaczyć. Niestety liść ślubnego bukietu chyba przemarzł w trasporcie i nie wiem, czy uda mi się coś z niego wyhodować. Ale mam już perspektywnę sadzoneczki... A Ty perspektywę nowego storczyka!
Grażynko (ksiegowa)! Witam Cię w moim wątku ;:196 Bardzo się cieszę, że Ci się podoba! Na razie jestem jeszcze na początku drogi, by i dom i ogród były na prawdę piękne. Ale będę się starać! Liczę, że z listkami mi się uda. Niestety liść Ślubnego bukietu chyba przemarzł i nie wygląda dobrze, ale będę o niego dbać, by jednak dał potomstwo. Reszta wygląda bardzo dobrze. Dziś już do nich zaglądałam. Także staram się jeść jak najmniej przetworzone produkty, ale na wszystko nie starcza mi czasu. Cały dom, ogród, uczące sie dziecko, praca - wszystko tylko na mojej głowie. A fioletowe anturium? Nie wiedziałam, że takie w ogóle istnieje, a jak już się przekonałam, że owszem - MUSIAŁAM mieć!
Iwonko (iwona0042)! W sumie jak się czymś martwię, to majowymi przymrozkami, bo dotychczas to one poczyniły u mnie najwięcej szkód. W tym roku mam jednak zamiar się zabezpieczyć :evil: A na przekonanie się, czy te prognozy są wiarygodne, będziesz musiała poczekać.
Beatko (beata68)! I Tobie także ;:196 Mam nadzieję, że w nowym roku znajdziesz dla nas czas...
Aniu (akl62)! Także lubię fiolet. M.in. jedna ze ścian i dodatki w sypielni mam fioletowe. Podobnie w salonie. A ostatnio doszło fioletowe anturium ;:167 Karmnik sprawuje się bez zarzutu, tylko ja nie bardzo mam czas by obserwować ptaki.
Aniu (wielkakulka)! Nikt nie ma 100% skuteczności w ukorzenianiu. A skrętnik chyba jest jednym z trudniejszych, bo łatwo go zalać. Przyznam, że próbuję z przypadkowo odłamanym liściem, ale jak będzie - nie wiem.
Aguś (AgaNet)! I Tobie zyczę wszystkiego, co najlepsze, w nowym roku ;:196
Celinko (Trzynastka)! ;:196 Po co wyrzucać, skoro można wykorzystać? U nas segregowane odbierają za darmo, ale trzeba być eko.
Izo (Tamaryszek)! Moje życzenia są tradycyjnymi życzeniami górali beskidzkich. To nie moje dzieło. Zachowując tradycję przygotowałam także święta - wszystko domowe i świeżutkie. Wyjadaliśmy do wczoraj, a jeszcze mam trochę ciasteczek. Cieszę się, że zdjęcia rabat i ogrodu Ci się podobało. Myślę, że musi upłynąć kilka lat, drzewa i krzewy muszą sie rozrosnąć, by stwierdzić, czy kompozycja jest taka, jak chciałam. Zawsze jednak można coś zmienić. Do samej emerytury zostało mi niemal 30 lat, więc mam czas :;230 A hortensja pnąca rośnie w okolicy jodły koreańskiej, po której docelowo ma sie piąć. Kratka jest zatem tymczasowa.
Kasiu (oxalis)! Grażynka Ci już wytłumaczyła. Sama tego nie wiedziałam, ale zaraz jak dostałam listki, zapytałam ją o radę. Oczywiście, od razu jej posłuchałam... Prawda, że piekne moje fioletowe anturium?
Miłko (takasobie)! Aura jest fatalna, a świat bez zieleni, czy choćby słonka, zwyczajnie ponury i szary. Musimy jednak troche jeszcze poczekać. Masz wolny parapet? Szczęściara ;:224
Teresko! Na razie ;:224 Prawda, że piękne liście? Jest jeszcze jedna odmiana - sanderiana...
Marzka (Sosenki4)! A czy doniczkowce muszą stać tylko na parapetach? Widziałam, że u Ciebie na parapetach jest jeszcze duuuużo miejsca ;:224 Nie miałam w planach nowych stoczyków, ale na te z uwgai na ich liście skusiłam się i tyle.
Justynko (justyna_gl)! Czy ja wiem? Wychodząc z założenia, że wraz z pojawiniem się dziecka musimy się pozbyć wszystkiego, co niebezpieczne nie mielibyśmy czym chleba pokroić. Moją córcię np. nauczyłam szybko, by przechodzić na zebrze, chodzić tylko chodnikiem i potem dziadkowie mieli kłopot, bo ih wpychała na chodnik i krzyczała, jak chcieli przechodzić gdzie indziej. Jak się zajmujemy dziećmi, to jesteśmy w stanie je wiele nauczyć. A na wszelki wypadek niebezpieczne rzeczy możemy schować, czy postawić w takim miejscu, gdzie dziecko nie będzie miało do nich dostępu.
Ewo (rewi)! ;:196 Też mi się podobają!
Ewo (gajowa)! Piękne to anturium, nieprawdaż? Nawet nie wiedziałam, że takie istnieje...
Majeczko (majka411)! To niemal pierwsze stosrczyki kupione z wybory, bo cała reszta to prezenty. Tym jednak i ja nie mogłam sie oprzeć! Może Ty czymś ode mnie się zarazisz?
Wandziu (wanda7)! Mam pewien plan na umieszczenie fiołków, a jak je zrealizuje - oczywiście pokażę. Nowe storczyki mają piękne liście. Nawet nie musiałyby kwitnąć...
Nelu (Lukrecjo)! Fajnie, że Ci się podoba ;:138
Iwono (heliofitka)! U nas chwilowo nie pada, ale padało i woczoraj i dziś, a słoce pokazało się dosłownie na chwilkę. Niestety! Podobno to nie jest dobry czas na ukozenianie listków, ale w przypadku dwóch już mi się udało, więc zachęcona zamarzyłam o odmianowych. Trzymaj za nie kciuki!
Moniu (Niunia1981)! Zakochałaś się ;:224
Olimpia331! Nowy gość ;:138 Dziękuję i zapraszam Cię, ile razy tylko będziesz miała ochotę!
Magdo (mig131)! ;:196 Gdzie Ty się podziewałaś?
Maju (maja79)! Nie wszystko wszystkim się udaje. A storczyki są różne. Również takie małowymagające.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

sweety pisze: Agness! Już nie masz miejsca? W takim razie co u Ciebie rośnie?
Aniu wszystkie parapety we wszystkich pomieszczeniach, łącznie z kuchnią zapchane mam na maxa phalaenopsisami i to tak ciasno, że palca pomiędzy doniczki nie można wsunąć :roll: :lol: Parapet w jednym mniej wyeksponowanym pokoju przeznaczony jest na sadzonki balkonowców ( pelargonie, koleuski, itp, mieszka tam też aloes i kilka donic żyworodki....) Większość swoich kwiatów musiałam pooddawać znajomym, bo nie miałam ich gdzie trzymać ...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To teraz rozumiem ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pokazuj storczyki specjalnie dla mnie, a pół forum się ucieszy :D
Pogoda dobijająca :?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda jest straszna ,ale dziś od kilku dni pokazało się na jakieś 3 godzinki słonko,chociaż tyle dobrego ;:138
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Smoka masz słodkiego...

Ozdoby ręcznie robiony przez moich przodków pewnie kiedyś obfocę. Pod warunkiem, że uda mi się znaleźć we właściwym miejscu we właściwym czasie (czytaj: w okresie świątecznym w Krakowie).

A co do świąt bez choinki ? jakoś to przeżyłem. Julbok i trzy smoki dzielnie pełnią wartę. :-P

Pozdrawiam!
LOKI

PS. Niesamowitą masz kolekcję hoi. Ja się muszę zadowolić tylko H. archboldiana, H. carnosa oraz H. davidcummingii ? bo H. imperialis niestety zdechła...
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj..:)Piękne te storczyki..tak jak wszystkich zachwyciły mnie ich liście..jeszcze z takimi się nie spotkałam :( parapetowce niestety nie dla mnie..chroniczny brak miejsca.. :(
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju (maja79)! U mnie słonko świeciło dziś może jakieś 5 - 10 minut :D Dosłownie chwilę... Ale jeszcze się doczekamy ;:138
Loki! Jak się nie ma co się lubi... Smoki i inne ozdoby musiały wystarczyć. Co go hoyi, większość moich, jak widziałeś, to maluchy. Nawet nie przedszkole - raczej żłobek :D Ale mam nadzieję urosną.
Reni4! Ale te akurat storczyki są malutkie :wink:
Ewo (ewamaj66)! Mówisz i masz :D A czy wiesz, że kwiaty Macodes petolamają wymiary 5mm na 9 mm?

Obrazek

Obrazek

i drugi Ludisia discolor, który mam nadzieję, że także zakwitnie

Obrazek

A nadto anturium, które Ci się tak wszystkim podobało

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A na koniec mój hibiskus, który miał kłopoty z adaptacją w domu, będzie kwitł ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
maja79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu to tak jak u nas wczoraj :( tak masz rację doczekamy się słoneczka,jeszcze troszeczkę ;:138 ;:167
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Same radości :-) Storczyki niezwykłe, zwłaszcza dla mnie - wiecznego pogromcy falków ;:306 Ale jeden mój jeszcze żyje i też będzie kwitł! Anturium urocze! Niespoykane!!!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”