Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Post »

Marysiu za Nowy lepszy rok ;:304
Anusiu konwalia12 Bardzo chętnie Ci pomogę wybrać rośliny, napisz tylko co by Cię interesowało, w jakie miejsce. Pozdrawiam :wit
Krysiu Również dziękuję za życzenia :D Dziś przygody kociej ciąg dalszy, tzn Emilkę napasłem różnymi mięsami, po jedzeniu wyszła na dwór, gdzieś polazła i nie wróciła...ehhh kocia podłość nie zna granic, ciągle się dba żeby jakichś zatrutych myszy nie zjadały albo innych stworzeń bo dostaną robali, a one swoje...
Ewo święta racja ;:333
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W moim wątku możesz zobaczyć (gdzieś na ostatnich stronach), że planuję dużą zmianę jednej z części ogrodu i chcę mieć tam mnóstwo roślin kwitnących. U Ciebie się ich naoglądałam.. sporo :;230 . Jak na razie szczególnie rzucił mi się w oczy szkarłat, naparstnice czy też galtonie. Galtonie chyba umieszczę w centralnej części jednej strony rabaty, ale to są oczywiście takie ogólne plany, bo nie mam jeszcze ustalonego ani kształtu rabaty ani ilości miejsca, które będę mogła zagospodarować. Tym wszystkim zajmę się nie kiedy indziej tylko w ferie ;:55
Spisałam sobie już nazwy niektórych roślin, ale jeszcze nie wiem tak naprawdę co tam posadzę. Nie będę sadzić kolorystycznie (bo moim skromnym zdaniem ładniejsze są kolorowe dzikie ogrody zamiast ułożonych i posegregowanych. Może kiedyś w przyszłości się wszystkim lepiej zajmę), więc rośliny mogą być we wszystkich kolorach. Szczególnie zależy mi na bylinach i ogólnie roślinach w stylu floksa. Później się zajmę innymi niższymi roślinami.
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Michale - koty wędrują a my się stresujemy. Mój Fidel jest łazikiem. Znika z działki na 2-3 godziny, ja latam po działkach i po lesie wołając drania a on i tak wraca kiedy chce :evil: Mikolina też jest bardzo opiekuńcza. Fidel chorował w zeszłym roku i dwa lata temu. Trzeba było widzieć jak go lizała i pilnowała cały czas jak swego kociaka, a przecież to przygarnięty kocur i to trzy razy większy od niej. A w dodatku tak na co dzień to go strofuje i dyscyplinuje. Nieraz oberwał od niej po nosie...
Koty są niesamowite, ja też wolę tak jak Marysia-Maska patrzeć na moje zwierzaki niż w telewizor.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Dorzuciłabym przeglądanie FO :wink:
Ostatnio najbardziej aktywna jest Chudzina, znosi do domu myszy i nornice, które pożera Hamlet. Nie mam sumienia mu odbierać zdobyczy, w końcu jako drapieżnik potrzebuje takiego czegoś :? Może sam zacznie polować? Na razie nie wychodzi z domu, bo mały jest i w nóżki marznie :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

konwalia12 pisze:W moim wątku możesz zobaczyć (gdzieś na ostatnich stronach), że planuję dużą zmianę jednej z części ogrodu i chcę mieć tam mnóstwo roślin kwitnących. U Ciebie się ich naoglądałam.. sporo :;230 . Jak na razie szczególnie rzucił mi się w oczy szkarłat, naparstnice czy też galtonie. Galtonie chyba umieszczę w centralnej części jednej strony rabaty, ale to są oczywiście takie ogólne plany, bo nie mam jeszcze ustalonego ani kształtu rabaty ani ilości miejsca, które będę mogła zagospodarować. Tym wszystkim zajmę się nie kiedy indziej tylko w ferie ;:55
Spisałam sobie już nazwy niektórych roślin, ale jeszcze nie wiem tak naprawdę co tam posadzę. Nie będę sadzić kolorystycznie (bo moim skromnym zdaniem ładniejsze są kolorowe dzikie ogrody zamiast ułożonych i posegregowanych. Może kiedyś w przyszłości się wszystkim lepiej zajmę), więc rośliny mogą być we wszystkich kolorach. Szczególnie zależy mi na bylinach i ogólnie roślinach w stylu floksa. Później się zajmę innymi niższymi roślinami.
Aniu ja też wolę takie kolorowe dzikie ogrody naturalne. Jeśli możesz to wstaw zdjęcie tej części ogrodu, którą zamierzasz przerobić to coś tam dobierzemy. Co do galtonii to na pewno będą pięknie wyglądały gdy będzie ich kilka sztuk obok siebie, bardziej rzucają się wtedy w oczy. Gdy zrobisz listę roślin to też ją umieść, może czegoś akurat u mnie będzie nadmiar to Ci podeślę.
Marysiu-ambo, ewamaj tak samo wolę siedzieć na FO i obserwować przygody moich gadzinek niż gapić się w telewizjo. A wracając do Emilki to dziś gdy ciąłem piłą drzewo nagle się pojawiła, obserwowała mnie i wcale się nie bała warczącej piły spalinowej. Mnie bolały bębenki od tego warkotu a ona grzecznie obok siedziała i się przyglądała. Już grzeje się z resztą gromadki przy grzejniku :wink: Obawiam się tylko, że może dostać jakiś robaków bo dziś rano na podjeździe znalazłem trup ptaka, ale może jednak to nie ona go przyniosła w nocy...
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Robaki to po prostu standard :evil: Swoim kotom podaję tabletki co dwa miesiące i nie mam problemu. Pyszczków nie da się upilnować.
Zrobiło się cieplej i Hamlet zaczął wychodzić na spacery. Nie mogę się doczekać, kiedy zacznie wspinać się na drzewa i buszować w rabatach bylinowych :D Będę nosiła aparat przy sobie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

:wit Michale ! U mnie dzisiaj paskudna, deszczowa pogoda , a niebo przykryte szaro- burą szmatą. Nie cierpię takowej....brrr.... Pozdrawiam !
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu u mnie to od paru dni jakby orkan przechodził - wieje bez przerwy, co chwila deszcz, śnieg albo oba na raz. A tu od środy ma dodatkowo przyjść mróz...dobrze chociaż że na razie jest ciepło :D
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Zdjęcie jest w moim wątu zamieszczone. Zrobiłam je z mojego pokoju i jest prawie wszystko dobrze widoczne. Tylko, że na razie jeszcze nie dodałam zdjęć jak to będzie wyglądało po przeróbce. Ale roślinami się już zajmuję bo mam na to czas. Tak naprawdę to dość dużo roślin wymałpowałam od Ciebie.... :oops: :oops:
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Przychodzę, bo sobie przypomniałam o Emilce - wróciła? mam nadzieję że tak. A zdjęć spadających gwiazd nie zrobiłeś, bo u Ciebie lepsze niebo jest. Nasze nieba zachmurzone ;:oj
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Tak, tak Emilka już grzecznie siedzi w domu. Gwiazd spadających nie widziałem, od kilku dni ciągle niebo jest zachmurzone, pada śnieg i deszcz i wieje, więc żadnych obserwacji nie da się uczynić.
W związku z tym, że nic się ciekawego w pogodzie nie dzieje, powsadzam widoków z przyjemniejszych pór roku.Na początku sumak octowiec 'Dissecta' - wsadzony w 2011, w 2012 roku wiosną nic nie wyrosło a około lipca puścił odrost korzeniowy i taka roślinka wyrosła (zdjęcie z jesieni)
Obrazek
Dynie
Obrazek
Ogród w maju
Obrazek
Jabłonka zabierająca się za kwitnięcie
Obrazek
Kasztanowiec od znajomego z lasu, który od połowy maja dostał żółtych liści i juz tak mu zostało(zdjęcie robione 1 maja)
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czyli wszystkie octowce mają odrosty a szkoda bo w jesieni są piękne! Maj - najpiękniejsza zieleń. Masz bardzo równo, u mnie jest urozmaicony krajobraz, górki, pagórki, skałki.
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu muszę przyznać, że wcale tak równo nie jest.Koniec mojego pola wznosi się jakieś 9 metrów ponad podwórko. Podwórko położone jest 260 m.n.p.m. natomiast góra o której kiedyś pisałem,że ciągle z niej wieje i drzewa są krzywe w jedną stronę, ma 298 m.n.p.m. więc różnice są spore, ale to widać z daleka. Na tych zdjęciach rzeczywiście wygląda jakby było płasko. A z tym sumakiem to cieszę się, że ma odrost bo to jest odmiana szczepiona (i odrost też jest tej odmiany a nie zwykłego sumaka). U Ciebie krajobraz jest przepiękny...podziwiałem wielokrotnie ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I u mnie jest 460 m npm. Niektórzy na działkach mają skały, skałki, ja niestety nie a szkoda. Mój sąsiad ma to zrobił tam wysypisko śmieci ;:oj Rzeczywiście wygląda płasko, ale o wiatrach tez czytałam dlatego drzewa sadziłeś. Mieszkam pięknym miejscu i jeszcze nie poprawionym przez człowieka i niezabudowanym rezydencjami.
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Michale super watek.Pokazales niesamowite przemiany Twojego ogrodu.
Zastanawia mnie tylko czy ty sam dbasz o to wszystko?
A i jeszcze jedno ciekawa masz opinie o jagodzie kamczackiej-lepiej jej nie jesc.? :?: Ja jeszcze w Polsce mialam 6 duzych krzakow i bardzo chetnie zjadalam owoce z nich i bardzo mi smakowaly i gardlo mnie nie bolalo.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”